Novosti
BERNARDICA JURETIĆ, MINISTRICA SOCIJALNE POLITIKE I MLADIH

Korisnici se ne trebaju bojati rezanja u socijali
Objavljeno 8. veljače, 2016.
Riječ je o vrlo osjetljivom resoru za koji su i trenutna sredstva na razini osnovne održivosti

Vezani članci

BERNARDICA JURETIĆ U SLAVONIJI JE POMAGALA OVISNICIMA

Paučani: Ministrice, riješite problem s vodom i vratite korisnike u Paučje

Bernardica Juretić jedna je od rijetkih članova Vlade RH koja nije bila nepoznata široj hrvatskoj javnosti prije dolaska na tu dužnost.

Nova ministrica socijalne politike i mladih bivša je časna sestra koja se bavila pitanjem ovisništva i rehabilitacijom ovisnika. Diplomirala je psihologiju, a magistrirala odgojne znanosti, a potom i u Rimu stekla master iz razvoja i upravljanja ljudskim potencijalima, radila je i kao medicinska sestra, pa je svakako riječ o osobi koja je iskusna i poznaje sustav iznutra od najnižih do najviših razina. Riječ je o osobi koja ima radnog iskustva i u korporativnom (direktorica Odjela za upravljanje ljudskim potencijalima u Institutu IGH 2008-2011.) i u državnom sektoru (predstojnica Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga 2003.-2008.), govori pet stranih jezika, a za talijanski je bila i sudski tumač.

Trebaju li se korisnici socijalnih naknada i drugih prava zbog teške materijalne situaciju plašiti najavljenih rezanja i ušteda radi smanjenja deficita državnog proračuna?

- Ne trebaju se naši korisnici bojati mogućih rezanja u socijali. Proračun za socijalnu politiku vrlo je realan i racionalan proračun u kojem postoji malo prostora za raspodjele i uštede jer je riječ o vrlo osjetljivom resoru za koji su i trenutna sredstva na razini osnovne održivosti.

Imate li već podatke o tome kako će izgledati ovogodišnji proračun vašeg ministarstva i hoće li biti znatno smanjen?

- Još očekujem smjernice Ministarstva financija i radimo na prijedlozima, ali ne očekujem nikakva značajna smanjenja. Kao što sam već napomenula, riječ je o vrlo realnom i racionalnom proračunu.

Kakva će biti sudbina spornog Obiteljskog zakona?

- Ono što je potrebno prije istrčavanja s olakim ocjenama, jest formirati radnu stručnu skupinu koja će detaljno procijeniti dosadašnju primjenjivost OBZ-a. U tu ćemo skupinu uključiti vodeće stručnjake iz područja obiteljsko-pravne zaštite. Ako se pokaže potreba za izmjenama ili donošenjem novog obiteljskog zakona, to ćemo učiniti argumentirano i s razlogom.

Sredstva su ograničena

Planirate li mijenjati pravila koja se odnose na prikupljanje humanitarne pomoći za najsiromašnije građana? Naime, često se događa da osobe i obitelji koji dobiju donacije građana i drugih ostanu bez prava na socijalnu pomoć.

- Novi zakon o humanitarnoj pomoći napokon je uveo potpuno transparentan sustav raspodjele humanitarne pomoći vodeći se kriterijima namjenskog trošenja sredstava. Ne bih se složila s generaliziranjem ukidanja socijalne pomoći zbog donacija iz humanitarne pomoći jer se svaki primitak vrlo jasno i precizno definira. Osoba koja primi donacijom stroj za pranje rublja zasigurno neće ostati bez socijalne pomoći, ali osoba koja je primila u humanitarnoj akciji milijun kuna zbog siromaštva, složit ćete se, ne bi trebala primati socijalnu pomoć. Ograničena sredstva države moraju prije svega biti usmjerena onima koji nemaju ni osnovni prihod, a nekad ni krov nad glavom.

Tendencija je države da potiče izvaninstitucionalni smještaj osoba s mentalnim poteškoćama. Kakvi su planovi kada je o tome riječ? Ista je situacija i s djecom bez roditeljske skrbi smještenom u domovima. Međutim, u Hrvatskoj je problem malog broja udomitelja. Imate li ideju kako riješiti te probleme?

- Jedan od prioriteta Ministarstva je svakako nastavak i dodatno jačanje već započetog procesa deinstitucionalizacije što se mora nastaviti prije svega radi naših korisnika čija je kvaliteta života neupitno bolja u obiteljskim okruženjima ili stambenim zajednicama nego u velikim pretrpanim ustanovama s nedostatkom osoblja. Na tom području će poseban naglasak biti jačanje udomiteljstva u Republici Hrvatskoj. U tom je smjeru najavljeno donošenje Zakona o udomiteljstvu, a u cilju širenja mreže udomitelja koji mogu pružiti najbolju skrb korisnicima u velikim ustanovama. Širenjem mreže usluga u zajednici, razvijanjem mobilnih timova socijalna skrb će biti dostupna svima i posvuda istovremeno osiguravajući skrb prema najvišim europskim standardima, a sve na dobrobit naših korisnika. Upravo je stoga proces deinstitucionalizacije, a time i transformacije ustanova socijalne skrbi projekt prepoznat i od Europske komisije i kao takav je osnova za povlačenje nepovratnih EU sredstava. Ministarstvo je, naime, osiguralo 210 milijuna eura za razdoblje do 2020. najvećim dijelom upravo za tu namjenu.

Ovisnošću se treba neprestano baviti

I do sada ste bili vrlo aktivni kada je riječ o onima u potrebi, napose tu mislim na ljude koje je pakao droge povukao na dno. Koliko će vam iskustva stečena u dosadašnjem radu biti od koristi kao čelnici ovog zahtjevnog ministarstva? Smatrate li da se u ovom segmentu (kada govorimo o ovisnostima) treba nešto primijeniti te, ako treba, što?

- Ovisnost je vrlo osjetljiva tema i zasigurno se njome treba neprestano baviti. To više što se sredstva ovisnosti neprestano mijenjaju kao i ovisnička populacija. Osobno bi mi bilo jako drago kada bi i na razini države postojao središnji ured koji bi obuhvaćao sve ovisnosti i kreirao borbu protiv ovisnosti s jednog mjesta.

Maja MUŠKIĆ
Slavonija je prioritet

I sami ste svojevremeno Terapijski centar Zajednice Susret smjestili u Paučje, u Slavoniji. Treba li Slavoniji, da tako kažem, posebna skrb, osobito u resoru koji vi vodite?

- Planiranje dodatnih sredstava, zapošljavanje u sustavu socijalne skrbi vodi se na temelju pokazatelja s terena, odnosno pokušavamo najviše sredstava usmjeriti za rad ustanova u područjima koja su opterećena velikim udjelom stanovnika u riziku od siromaštava. Slavonija je nažalost jedno od tih područja i zasigurno je prioritet u jačanju podrške tim stanovnicima. Pokazalo se to najbolje i na primjeru poplava u Slavoniji kada smo dodatna sredstva usmjeravali preko centara radi novčane pomoći, ali i osiguravanja smještaja.

Ako se pokaže potreba za izmjenama ili donošenjem novog obiteljskog zakona, to ćemo učiniti argumentirano i s razlogom