Regija
KU DORAT VUKOJEVCI NI OVE GODINE NIJE ORGANIZIRALA POKLADNO JAHANJE

Za jahače i zaprege treba 15.000 kuna!
Objavljeno 4. veljače, 2016.

VUKOJEVCI - Ni topota gizdavih konja, ni dotjeranih pokladnih jahača, ni okićenih konjskih zaprega, a ni slavonske pjesme nije bilo ni ove godine u Našicama. Pokladno jahanje koje je bilo organizirano u sklopu Vukojevačkih starceva, posljednji je put održano 2013. godine, u organizaciji Konjogojske udruge Dorat iz Vukojevaca koja je tada ugostila brojne jahače koji su na našičkom trgu priredili atraktivan doživljaj. Istaknuta članica i bivša predsjednica KU Dorat, Ljiljana Blagojević, rekla nam je da ovogodišnje pokladno jahanje od Vukojevaca do Našica nije organizirano zbog nemogućnosti da se udovolji zakonskim odredbama. Naime, povorke se ne smiju kretati županijskim cestama, nego samo lokalnim. Najveća kvaka je izrada Projekta privremene regulacije prometa kojim treba biti utvrđena ruta kojom konjanici prolaze, ali i obilazni smjerovi za prolazak motornih vozila. Prometni projekt treba odobriti PU osječko-baranjska i Županijska uprava za ceste. Isto tako, u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama propisuju se rokovi za predaju zahtjeva za održavanje uličnih manifestacija koji su 30 dana prije održavanja. Da bi riješila potrebnu papirologiju za održavanje pokladnog jahanja, konjogojskoj udruzi je potrebno i do 15.000 kuna!

- Zakon je jasan i traži da udruga kao organizator mora osigurati nesmetan prolazak jahača i konjskih zaprega cestom. Ovlaštene institucije moraju dati svoj pristanak, a morate imati i prometni projekt, tako da bi prolazak jahača i zaprega od Vukojevaca do Našica udrugu koštao od 10.000 do 15.000 kuna. Mi taj novac nemamo – rekla je Ljiljana Blagojević. No kaže da su neke konjogojske udruge uspjele riješiti taj problem i održana su pokladna jahanja.

- Naši članovi su bili u Đakovu, Belišću, Širokom Polju i nedavno u Vukovaru. U Vukovaru se povorka pokladnih jahača kretala od Lušca sve do vodotornja, potom nazad središtem grada. Imali smo i pratnju policije. Predsjednik vukovarske udruge rekao mi je da se obratio gradonačelniku i da je za nekoliko dana dobio poziv iz policije da dostavi rutu i satnicu prolaza povorke – istaknula je Blagojević.

Kaže da joj je žao što pokladno jahanje nije održano u Našicama te ističe kako se nada da će nadležni u gradu imati razumijevanje za planirani dolazak jahača i konjskih zaprega za Antunovsku smotru foklora.

- Cilj nam je da ljudi više vide konje jer su oni atrakcija i do sada smo uvijek bili lijepo prihvaćeni na Antunovo. Nadam se da ćemo do Antunovske smotre u dogovoru s Gradom i Turističkom zajednicom uspjeti riješiti prolazak jahača i zaprega ulicama Našica kako bi pokazali ljepotu običaja Slavonije – zaključila je Blagojević.

Ljubitelji konja i pokladnog jahanja, konjanike iz Vukojevaca moći će ih vidjeti na manifestacijama u Stipanovcima, Branjinom Vrhu i Popovcu.S.Fridl

Možda ste propustili...

SKUPŠTINA UDVDR-A DONJI MIHOLJAC

Članstvo udruge raste, no nema mlađih članova

ODJEK IZBORA NA LOKALNOJ RAZINI

Nikolić: Morat će biti bolja suradnja

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

Najčitanije iz rubrike