Mozaik
LADISLAV VRGOČ, OPERA HNK OSIJEK SOLIST, SAMOHRANI OTAC

Palačinke sipam iz rukava, a
lazanje vrtim na malom prstu
Objavljeno 4. veljače, 2016.
Biti samohrani otac je povlastica

Da je solist Opere HNK-a Osijek već deset sezona (od čega je čak pet prvak) mnogi znaju, kao i da u svom poslu iskreno uživa, no vjerujem da malobrojni znaju da je tenor Ladislav Vrgoč (kojega prijatelji i obitelj najradije zovu Laci) iznimno vješt i s kistom u ruci. Mnogi su mu se prijatelji i znanci dosad našli na slikarskom platnu, ali ne i autoportret.

- Slikanje je strast koja je buknula u vrijeme studija glazbe u Njemačkoj. Moja profesorica francuskog opernog repertoara, prof. France Simard Bruse, ujedno je i galeristica u Stuttgartu, gradu galerija. Poticala je moj slikarski rad pa se dogodila eksplozija portreta i drugih radova u raznim tehnikama. Dvije sam samostalne izložbe imao u Stuttgartu i jednu u Passauu u vrijeme opernog angažmana u StadtheaterPassau. Specijalnost su mi, a i najveća ljubav - portreti. Naslikao sam ih više od dvije stotine, mnoge prodao, a mnoge narudžbe i danas čekaju “trenutak”. Obožavam crtati ljude koje poznajem i onu čarobnu sekundu kada na papiru lice oživi i pogleda me ravno u oči... Tada svaki put protrnem. Živa bića nisu samo ona s kojima razgovarate ili ih na bilo koji drugi način doživljavate živima - kaže Ladislav. Upravo se na HRT-u prikazuje fantastična serija “Lažeš, Melita” čija je Laci - kao Melitin brat Nenad - doslovce zvijezda. No, zbog toga nije bio ni slavan ni uobražen u osnovnoj školi, a još manje bogat.

- Ivan Kušan je pisac čijem se opusu najprije trebamo pokloniti. Njegove dječje knjige bezvremeni su svjedok ljepote. Što se serije “Lažeš, Melita” tiče, redatelj Milivoj Puhlovski i snimatelj Dragan Ruljančić napravili su odličan posao. Kao djetetu nije mi to ništa posebno značilo. Uživao sam na snimanju i veselio se zanimljivim i dobronamjernim ljudima s kojima sam tih dana i mjeseci doslovce živio. Bili su to Branka Cvitković, Danko Ljuština, Mustafa Nadarević, pokojni Zvonko Lepetić... Sve divni ljudi koje sam u kasnijem odrastanju gledao u mnogim kazališnim zgodama i nezgodama rodnoga grada - prisjetio se Laci davne 1984. Bio je to Ladislavov drugi susret s njim. Prvi je bio u još legendarnijoj seriji za djecu - “Smogovcima”.

- U seriju “Lažeš, Melita” bio sam pozvan nakon uspješno odigrane uloge životinje u “Smogovcima”. To je onaj lik koji se pojavi i 'zašora' Dadu i Štefeka dok prodaju stripove na Kvatriću. Puhlovski je bio zadovoljan i povjerio mi ulogu Melitina brata žderonje, masterminda Nenada. Svakako lijepa uspomena. Sretan sam što je “Lažeš, Melita” nadživjela ono vrijeme i da djeca jednako danas uživaju u našem igranju i divljenju svijetu - ističe Ladislav, koji je kao samohrani otac svladao i kuhanje. To mu nije teško palo jer u tom uživa.

- Biti samohrani otac je povlastica. Kada ti žena koju voliš 'preda' dijete jer zna da ćeš se dobro brinuti za njega, onda to dijete i ta divna obveza postanu središte tvog života. S bivšom sam suprugom u odličnim odnosima i zajedničkim snagama usmjeravamo Stjepanove staze - zbori Laci. S obzirom na to da Stjepan živi s njim, Laci prijateljuje i s glačalom, usisivačem, kuhačom, tavom, pećnicom, tosterom...

- Palačinke sipam iz rukava, a lazanje vrtim na malom prstu. Kuhanje i kućanski poslovi nisu problem, iako ne bi bilo loše da dan traje 48 sati. Predlažem novoj vladi da uzme prijedlog na razmatranje - dodaje kroz smijeh Ladislav, koji uspijeva 'hendlati' i jednog školarca i karijeru. Sa Stjepanom provodi jako mnogo vremena i trudi se ne uskratiti mu ništa pa ga vodi na podvodni ribolov, razne sportove, imaju i psa, a ludorije su svakodnevna zabava.

- Svog sina obožavam i provodim sve slobodno vrijeme u njegovu nadahnjujućem društvu. Putujemo, dresiramo Helu, ili divljamo s njom, upoznajemo srne i divlje svinje u Kopačkom ritu ili se gubimo i pronalazimo na Papuku... Ili gdje nas već noge odnesu. Marljivo trenira tenis kod tete Mirele i jedva ga čekam s druge strane mreže. Život je predivna igra s bezbroj magičnih mogućnosti - ne posustaje Ladislav, koji za Stjepana ima samo jedno pravilo: u školi mora biti dobar, a “sve ostalo je zajedničko jahanje oblaka.” Ne dvoji da je sinu uzor, kao što je i on njemu.

- Od pločica na trbuhu koje ima (a ja samo u kupaonici) do njegovih predivnih dubokih zelenih očiju i mira koji nosi u srcu. Jako sam ponosan na njega - kaže Laci, koji ljeti nađe vremena i za ronjenje.

- Ronim svako ljeto, cijelo ljeto, najčešće svaki dan. Podvodni ribolov na dah. Tajne ne otkrivam, no spomenut ću da je to poseban svijet tišine i meditacije koji bi svakomu preporučio. Prišuljati se ribi i uhvatiti je zahtijeva dubok duševni mir koji mi donosi zadovoljstvo i fokusira um. Prošlo sam ljeto uhvatio više od 15 kg vrhunske ribe. Sve, naravno, završava kulinarskim orgijama. U ove tople dane već sanjam prvi uron negdje sredinom travnja - kaže Ladislav. Sudeći po svemu, ne bi ga teško bilo zamisliti ni u svemirskoj letjelici. Na svom facebook-profilu ima fotografiju s boksačkim rukavicama (iz predstave “Prodana nevjesta”). Privatno se, kaže, nikada nije (s)našao u ringu i nikoga ne bi izboksao, ni poštara, ni inkasatora, ni poreznog savjetnika...

- Redatelj Ozren Prohić na taj je način smislio da se Vasek, mamin sin, ispuše od pritisaka za ženidbu. Privatno ne bih tukao nikada nikoga - pacifist je Ladislav, koji se rado prihvaća i električne gitare, i to ne samo za poziranje.

- Električna gitara je još jedna od mnogih ljubavi. Sviram solo blues gitaru te sam imao sreću u Osijeku nastupati sa SKOL kvintetom, ARGUS kvartetom i TEATAR BLUES BANDOM. Nadam se novim zajedničkim uživanjima. Ne gledam TV pa imam vremena za vježbanje i sviruckanje - ističe Vrgoč.

Narcisa VEKIĆ

KUHANJE

I KUĆANSKI POSLOVI NISU PROBLEM, IAKO NE BI BILO LOŠE DA DAN TRAJE 48 SATI

Život u Višnjevcu

Da nije operni pjevač, Stjepanu za patike i sebi za štap za pecanje ili boju za slikanje zarađivao bi, kaže, slikajući.

- Sretan sam da od slikarstva ne moram živjeti jer bih morao raditi pod pritiskom. Ovako operu radim (kao i svi kolege) pod određenom vrstom pritiska, ali svi se mi s tim dobro nosimo i evo, već je više od 25 opernih uloga na leđima - kaže Ladislav, zahvaljujući Osijeku na divnih deset sezona, Dravi, secesijskim fasadama, Baranji i Kopačkom ritu, divnim susjedima u Višnjevcu koji su ga primili kao brata i sina.

Najčitanije iz rubrike