Regija
SEZONSKI POSLOVI NA JADRANU TRAŽE SE SVE RANIJE I TRAJU SVE DULJE

Čak 30 kuća s mora u potrazi za sezoncima dolazi u Slavoniju
Objavljeno 28. siječnja, 2016.
Žene su zainteresiranije za sezonu, a posao traže i mladi

ĐAKOVO - Uskrs će i ove godine Đakovčanki Sanji T., kao i mnogim sezoncima, biti okvirno vrijeme za pripremu za odlazak na sezonski rad na more. Iako ima fakultetsku diplomu, na moru, na jugu Dalmacije, jer u njenom kraju nema posla za nju, radi kao pomoćna kuharica u restoranu koji je otvoren tijekom cijele godine. Ona oglase za rad u sezoni ne gleda jer već petu godinu ide kod istog poslodavca, čijim je uvjetima zadovoljna.

- Naime, za razliku od mnogih, on osigurava smještaj i hranu, dok brojni to ne čine pa u tim slučajevima zarađeno na moru ondje i ostaviš za smještaj i prehranu. S praksom mog poslodavca proizlazi da mi možda na plaći za te troškove zaračuna oko 1000 kuna, no to mi se i dalje isplati jer da sama moram plaćati stan i hranu, vjerojatno bih potrošila cijelu plaću. Ovako mi moja plaća – 4000 kuna, ostane nezakinuta za te troškove - kaže Sanja. No, dodaje, bio on i riješen, o smještaju bi se moglo razgovarati.

– Nemate internet, ni TV, ni klimu u sobi, kao ni svoju kupaonicu, nego samo jedan TV za sve nas radnike u kući, samo jednu kupaonicu… - kaže Sanja. Plaćom je zadovoljna jer, dodaje, mnogi rade za minimalac.

– A kada imaš i daleko veću plaću, nije isključeno da ju ne dobivaš redovito, pa i da kući odeš a da nisi u cijelosti isplaćen. Moj poslodavac meni isplati sve jer, ruku na srce, treba dobrog radnika u kuhinji i nagodinu - iskrena je Sanja.

Kaže, sezona je posljednjih godina sve duža pa se sezonci sve kasnije vraćaju. Tako i ona – poslije 15. listopada, a neki, dodaje, ostaju i do 1. studenoga. Potvrđuje to i pročelnik Područnog ureda HZZ-a Osijek Željko Bugarić, dodajući da dužina sezone ovisi o vremenu, ali i činjenici radi li objekt tijekom cijele godine ili samo u sezoni, no dodaje da je ova pojava i na tragu nove turističke politike kroz projekt turizma svih 365 dana u godini, a ne samo ljeti.

Za razliku od Sanje, mnogi ovih dana grozničavo pregledavaju oglase za posao u sezoni, a oglasni prostori doslovce vrve njima, poput portala MojPosao. Na njemu, samo među trenutačnih 115 oglasa u kojima se traži radna snaga na području OBŽ-a, njih više od polovine – gotovo 60, za sezonsko je zapošljavanje. Traže se konobari, kuhari, spremačice, pomoćni radnici u kuhinji, barmeni, hostese, animatori…, na obali, otocima, brodovima… Posao je na određeno, a od stručne spreme traži se od NKV do KV, SSS… Traženi uvjet često je i (napredni) engleski i drugi jezici, godine iskustva… I na webu HZZ-a, pri kojem je registrirana 293.541 nezaposlena osoba, sve je u znaku sezonaca; na vrhu 10 najtraženijih zanimanja su konobar i kuhar, a među trenutno aktivna 13.364 slobodna radna mjesta, odnosno 5322 aktivna oglasa, najviše je potražnje za uslužnim i ugostiteljskim zanimanjima – za njih 1233.

– U našoj evidenciji je oko 3000 sezonaca. U punom jeku su dolasci kuća s mora koje traže radnu snagu. Oko 30 je različitih kuća, od Umaga do Dubrovnika, koje dolaze u potragu za sezoncima, neke su počele još u studenome, i njihova brojka stalno raste, povećava se potražnja za sezoncima, u čemu prste ima sve duža sezona i dr. Svaki tjedan budu bar dvije selekcije. Suočavaju se s tim da pri izboru zapravo nemaju puno izbora jer dosta je ljudi otišlo van pa se prostor ponude sužava - kaže Bugarić i podsjeća na mjeru “stalni sezonac”.

Dodaje, u potrazi za sezonskom radnom snagom spolne diskriminacije nema – posla ima i za muškarce, i za žene, s tim da su žene nešto zainteresiranije za rad u sezoni. Također, primjetna je i značajna zainteresiranost mladih. I tijekom ovogodišnjih dolazaka kuća s mora u potrazi za sezoncima Slavonci slove kao tradicionalno tražena radna snaga, kao vrijedni i odgovorni radnici.

Suzana ŽUPAN
U 2016. 37 posto više “sezonskih” oglasa

“Od početka 2016. dosad na portalu MojPosao objavljeno je više od 350 oglasa u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo, što je više od 37 posto nego u istom razdoblju 2015.” poručuju s tog portala. Poslovi u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo čine oko 18 posto od ukupnog broja oglasa na njemu. “Što se tiče broja oglasa općenito, 2016. je dobro krenula pa ovakav porast nije neobičan. Tradicionalno, najtraženija zanimanja u kategoriji Turizam i ugostiteljstvo su: konobar/barmen, kuhar, pomoćni radnik u kuhinji, pizza majstor, recepcionar, sobar”, poručuju. Od kandidata se najviše traži srednja stručnja sprema te poznavanje stranih jezika (engleski, njemački, talijanski).

Traženi turistički animatori

Pročelnik Područnog ureda HZZ-a Osijek Željko Bugarić ističe kako su, uz standardna zanimanja, sada za rad u sezoni vrlo traženi turistički animatori, animatori za djecu… “U veljači najviše kuća dolazi za animatore”, dodaje Bugarić.

Sanja T. godinama je kod istog poslodavca i zadovoljna je plaćom od 4000 kuna

Možda ste propustili...

U GLAZBENOJ ŠKOLI JOSIPA RUNJANINA

Prvi put Dani otvorenih vrata

NA ČELU DRUŠTVA OSTAJE MIROSLAV ŠIMIĆ

HKD Lisinski ove godine obilježava 135. obljetnicu

ZASJEDALO GRADSKO VIJEĆE ŽUPANJE

Vinkovačka ulica će u rekonstrukciju u 2026. godini

Najčitanije iz rubrike