Kultura
ZAGREBAČKI PLESNI ANSAMBL U OSJEČKOM HNK-U

Profesionalci suvremenog plesa već drugi put na osječkoj sceni
Objavljeno 28. siječnja, 2016.

OSIJEK - Na pozornici osječkog Hrvatskog narodnog kazališta članovi Zagrebačkog plesnog ansambla izveli su plesnu predstavu “Rekvijem za Z.”, upotpunivši tako nedavno gostovanje plesača iz Narodnog pozorišta Novi Sad.

Koncept i koreografiju potpisuje redateljica Snježana Abramović Milković, a sukreatori i izvođači bili su Petra Chelfi, Martina Nevistić, Petra Valentić, Ognjen Vučinić, Nika Lilek i László Takács. Dramaturginja predstave je Jasna Žmak, kostimografkinja Kristina Jakovac Bangoura i Nada Došen, a za glazbu je zaslužan Uroš Petković. Interaktivni video djelo je Ivana Luščića Liika, a oblikovanje rasvjete Aleksandra Čavleka.

Na sceni bez scenografije, osim projekcijskog platna, tijekom pedestominutne predstave četiri su plesačice i dva plesača, koji uz razne zvukove, od kojih neke i sami proizvode, pokretima tijela dočaravaju svoje emocije, prenoseći na taj način osnovnu misao autorice predstave. Ponekad i suvremena glazba prati pokrete, odnosno ples.

Ta je plesna predstava ZPA već nekoliko godina na sceni, najčešće Zagrebačkog kazališta mladih, a, kako je rekla jedna od izvođačica, osječka je izvedba bila 14.

Predstava je nastala iz intimne potrebe koreografkinje Snježane Abramović Milković da postavljanjem prolaznosti na scenu pokuša dokučiti kako se s tom prolaznošću možemo nositi izvan scene. Povod predstavi bio je tragičan događaj u njezinoj obitelji, pa je oblik rekvijema bio adekvatan oblik izražavanja.

Osim vlastitih tijela šest plesača na scenu donosi i kameru kojom upravlja iz ruke, plesači istovremeno propituju i načine na koje su međuljudski odnosi danas medijatizirani, stavljajući upitnik iznad prevladavajućih razmišljanja da je sve što tehnologija čini – otuđivanje. Prisutnost kamere i platna tako ne znači prisutnost stranih tijela na sceni, pukih hladnih tehnoloških objekata, nego otvara perspektive za suigru stvarnih tijela i slika tih stvarnih tijela, između pogleda onog koji snima, onih koji su snimani i onih koji sve to gledaju uživo.

Nakon predstave velik broj posjetitelja ostao je na kratkom interaktivnom razgovoru, koji je vodila predstavnica Zagrebačkog plesnog ansambla, a sudjelovali su svi izvođači. Posebice je bio zanimljiv njihov odgovor na pitanje o osjećajima tijekom nastajanja i izvođenja predstave, među biranim riječima istakle su se one (na engleskom) gosta iz Mađarske Lászla Takácsa o njegovu sudjelovanju u predstavi. Kako su u publici bile uglavnom mlade plesačice iz Osijeka, podrška njihovu nastojanju opstanka na sceni došla je od pravih plesnih profesionalaca. D. Kovačević

Možda ste propustili...

ODRŽAN 24. MEMORIJAL HRVOJA MAJIĆA

Večer instrumentalne tamburaške glazbe

VINKOVAČKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA

Otvoren 6. Festival dječje knjige

Najčitanije iz rubrike