Kultura
PROMOVIRAN NOVI BROJ ČASOPISA “SCRINIA SLAVONICA” TE “PRILOZI ZA POVIJEST BRODA I OKOLICE”

Osim znanstvenika u pripremi su knjige sudjelovali i nastavnici, arhivisti i hobisti
Objavljeno 26. siječnja, 2016.

SLAVONSKI BROD - Najnoviji broj časopisa brodske podružnice Instituta za povijest “Scrinia Slavonica” te novi svezak bijenalnog izdanja “Prilozi za povijest Broda i okolice”, predstavljeni jučer u slavonskobrodskoj Gradskoj knjižnici, ujedno su uvod u ovogodišnje obilježavanje 20. obljetnice podružnice. Najnoviji broj časopisa sadržajno je sličan prethodnima, a njegovu okosnicu čine znanstveni radovi.

“Riječ je o deset radova iz povijesti Slavonije, Srijema i Baranje od antike do najnovije povijesti. Relativna su novost radovi iz najstarije povijesti vezane uz južnu Panoniju, tu su i prijevodi priloga iz inozemnih historiografija, a broj zaključuje opsežan blok prikaza novih izdanja u području historiografije”, kazao je ravnatelj podružnice Stanko Andrić. U protekla dva desetljeća podružnica je objavila ukupno 89 naslova (mnogi su u više svezaka) te časopise i priloge za povijest.

U drugoj knjizi objavljeno je osam radova s različitim temama vezanima uz Brod i okolicu u rasponu od 18. do 20. stoljeća, poput rada o demografiji Broda, o počecima regulatornih radova i gradnji nasipa uz Savu, priloga iz političke, ekonomske povijesti 20. stoljeća. Urednik druge knjige, dr. Marijan Šabić, smatra kako su publikacije postale prostorom okupljanja popularizacije znanstvenog života.

“Seriju 'Prilozi za povijest' ponajprije smo pokrenuli kako bismo okupili što širi krug suradnika koji se bave naznačenom tematikom te kako bismo pisanje o povijesti Broda podvrgnuli kompetentnoj provjeri i ocjeni stručnjaka i tako dobili ovjeru njihove kvalitete, a i kako bismo to pisanje stavili u disciplinarne okvire i dali mu ujednačeni znanstveni aparat”, rekao je Šabić. Podsjetio je kako je prvu knjigu uredila dr. Marija Karbić, a većina autora bili su djelatnici podružnice. U drugoj pak knjizi čak sedam od osam suradnika izvan je kruga podružnice. “Osim priloga profesionalnih znanstvenika, tu su i prilozi srednjoškolskih profesora, arhivista, pa i ljudi koji se historiografijom bave iz hobija. Postigli smo cilj širenja suradnika”, zadovoljno komentira Šabić, a u sljedećoj knjizi očekuje suradnike iz brodskih škola i s novoosnovanog sveučilišta. M. Radošević

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike