Kultura
HNK OSIJEK U GLAVNIM ULOGAMA NASTUPILI VESNA BALJAK I LADISLAV VRGOČ

Osječka Tosca ima čak tri gotovo jednako kvalitetne postave glavnih likova
Objavljeno 23. siječnja, 2016.
Potvrdile su se riječi Ozrena Prohića da Osijek ima brojne vrhunske soliste

Prije nešto više od pola godine redatelj opere Tosca na sceni osječkog Hrvatskog narodnog kazališta rekao je da je iznenađen što osječki ansambl ima pjevačke kapacitete najmanje za dvije, ako ne i tri podjele glavnih uloga u operi, koju je počeo postavljati. Gotovo nitko to nije vjerovao.

Izvedbom u četvrtak te su se proročanske riječi poznatog redatelja obistinile. Naime, u glavnim ulogana Tosce i slikara Cavaradossija nastupili su prvaci osječkog HNK Vesna Baljak i Ladislav Vrgoč potpomognuti izvrsnim kolegama solistima, zborom i orkestrom, malenim pjevačima iz Zumbića i Brevisa te ostalim tehničkim službama kazališta. Posjetitelji nisu ni shvatili da su zapravo gledali novu premijeru Tosce. Jer te je večeri, uključujući publiku sve bilo vrhunsko. Nikako ne treba zaboraviti ni, već uobičajeno izvrsnog, Dalibora Hanzaleka kao Scarpije, pa Damira Bakovića i Vlahu Ljutića.

Ne treba zaboraviti da su u prethodnim izvedbama kao Tosce nastupile gošće Dragana Radaković, Mithra Mastropierro i osječka prvakinja Sanja Toth, kao Cavaradossi osječki tenori Domagoj Dorotić i Damir Fatović, kao Scarpia i Slobodan Cvetičanin te kao Crkvenjak Damir Baković i Vlaho Ljutić. Svi osim dvije gošće u stalnom su angažmanu HNK Osijek, što potvrđuje višestruku kvalitetu osječkog ansambla. Dodajući im uvijek kvalitetnu izvedbu zbora i sve boljeg (i popunjenijeg) orkestra, sve osječke operne izvedbe Tosce doista su na vrhunskom nivou.

“Ovo mi je svakako najdraža talijanska opera, pa mi je drago da sam nakon otpjevanih više od 20 vrhunskih uloga svoj dosadašnji vrhunac dosegnuo u ovom nastupu. Želim i dalje biti ovakav. I još bolji. Niz napornih proba od lipnja, posebice intenzivnih posljednjih mjeseci, oplemenilo me i kao čovjeka i kao pjevača, za što zahvaljujem cjelokupnom ansamblu”, rekao je Vrgoč. “Sretna sam što sam sazrijevši tijekom godina otpjevala i Toscu. Odlično sam se osjećala na sceni, što je i publika osjećala. Posebna radost bila mi je što je uz mene nastupio i moj sin Marco Andrea Contini”, kazala je Vesna Baljak nakon prvog nastupa u novoj Tosci.

“Trud i napor koji su tijekom brojnih proba iskazali Vesna i Ladislav morao je rezultirati ovim uspjehom. Kroz rad se vidjelo stalno napredovanje. Gotovo da su nadišli sami sebe”, napomenuo je dirigent Mladen Tutavac istaknuvši svesrdnu pomoć svih aktera predstave ovom dvojcu sjajnih solista.

Darko KOVAČEVIĆ
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

SUĆUT MINISTRICE U POVODU SMRTI DAMIRA MATKOVIĆA

Mlađim je kolegama prenosio vrijednosti istraživačkog novinarstva

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike