Novosti
ZIMSKI TRANZITNI CENTAR

U Brod stiže sve manje migranata
Objavljeno 11. siječnja, 2016.
Policija brzo spriječi svaki pokušaj izbjegavanja registracije

U slavonskobrodskon zimkom tranzitnom centru u ponedjeljak je, kao i od početka godine, mirno i manje užurbano nego kada je dnevno pristizalo nekoliko tisuća izbjeglica.

Jutarnji vlak sa sedam vagona stigao je iz Šida oko 10 sati. “U prosjeku dolazi i manje od tisuću ljudi u jednom vlaku tako da tijekom 24 sata kroz registraciju prosječno prođe oko tri tisuće ljudi”, kazala je glasnogovornica PU brodsko-posavske Kata Nujić. Trenutno je u kampu samo 14 osoba koje čekaju članove obitelji kojima je pružana liječnička pomoć. Od početka migracijske krize kroz Hrvatsku je prošlo 581.543 migranta, a od početka rada brodskog kampa (3. studenoga 2015.) prošlo je oko 270 tisuća izbjeglica. Svi prvo prolaze kroz registraciju, a potom odlaze u veliki šator Crvenog križa, gdje se mogu opskrbiti odjećom, obućom, higijenskim potrepštinama... Na nekima je primjetan umor. Sedamdesetogodišnji Iračanin, Salah Omar, uputio se prema Njemačkoj ili Švedskoj, no zabrinut je jer je u domovini ostavio obitelj. Boji se, kaže, zatvaranja granica i da oni neće uspjeti doći za njim. Najteži dio puta bio mu je prelazak mora do Grčke, zbog hladnoće i straha. I njegov sunarodnjak Amar Đabar (44) putuje bez obitelji prema, kako vjeruje, boljem životu u Njemačkoj. Kaže da je radio kao profesor povijesti. Žena i djeca su već tamo, a supruga radi u vrtiću za arapsku djecu.

Moraš u stranku da bi dobio posao

“Putovanje je bilo puno lakše od života u Iraku. Tamo moraš pripadati određenoj stranci da bi dobio posao, da bi mogao zaradit za život”, navodi između ostaloga. I Amar je u šatoru pronašao bolje cipele za nastavak putovanja. Djelatnice HCK, Iskra Tomas i Monika Janković, rade u smjenama i do sada su vidjele svašta. “Bilo je trenutaka, posebno u početku, kada ti se stisne grlo i navru suze na oči zbog prizora s djecom, starcima, bolesnima... no do sada smo se već naviknule. To je naš posao, ali i drago nam je da možemo pomoći”, kažu.

Migranti imaju na raspolaganju MORH-ovu kantinu „Pleter” gdje mogu kupiti cigarete, kavu... Marijana Gašić i Jasna Klem smjenjuju se s kolegama jer kantina radi 24 sata. “Nije nam teško, naviknule smo, a do sada nije bilo nikakvih problema. Uglavnom popiju kavu, kupe cigarete, sokove, mineralnu, bonove za mobitel”, kažu.

Osuđuju napade u Kölnu

Na prozoru, s osmijehom na licu, mlada sirijska obitelj, Zaina i Ahmad Al Masri s troje djece i četvrtim na putu. Od Turske putuju osam dana i jedva čekaju da stignu u Njemačku. “Tamo je sigurno bolji život” kažu, osuđujući nedavne slučajeve silovanja žena u Kölnu.

Uz brojne policajce, stotine zaposlenih preko HCK, u javnim radovima, raznim humanitarnim organizacijama, udrugama i volonterima, svi se skrbe o migrantima kako bi zadržali preostalo dostojanstvo do konačnog odredišta u nekoj od zapadnih zemalja.

Marija RADOŠEVIĆ
Iskakanjem iz vlaka pokušali izbjeći registraciju

Od kada je otvoren brodski kamp, nije bilo nikakvih problema s migrantima, više je puta isticala glasnogovornica PU Kata Nujić. No u nedjelju ujutro policiji je stigla dojava da je iz vlaka s migrantima na brodskom željezničkom kolodvoru iskočilo 20-ak osoba. “Policijski službenici odmah su intervenirali, sve su osobe pronašli i doveli u tranzicijski centar, gdje su ispitani i utvrđeni su svi detalji vezani uz ovaj događaj”, naglašava Nujić, opovrgavajući sve kuloarske priče kako su migranti počinili neka kaznena djela. “Nisu utvrđena ni kaznena djela ni prekršaji, kako jučer tako ni prije.” Prema dojavama građana, neki su zatečeni na Autobusnom kolodvoru, u Budakovoj, Cankarevoj ulici i kod Industrijske škole. Kako doznajemo, riječ je o dvadesetak Pakistanaca. Ekonomskim migrantima već duže vrijeme zapriječen je ulaz u željene zapadne zemlje, zbog čega je nedavno i Srbija zapriječila ulaz oko 1000 ekonomskih migranata iz Makedonije. Svi uhićeni dovedeni su u brodski tranzitni kamp, gdje su ispitani, a do readmisije bit će sprovedeni u centar za strance - Ježevo.

Možda ste propustili...