Novosti
ZAKON JE NA SNAZI, ALI...

Osječani se već počeli javljati zbog bankrota, Financijska agencija im ne može pomoći do kraja siječnja
Objavljeno 5. siječnja, 2016.

Našoj redakciji javio se čitatelj koji se zbog Zakona o stečaju potrošača u ponedjeljak uputio u Financijsku agenciju u Osijeku, ali nije uspio obaviti posao. “Otišao sam u Finu ujutro oko 8 sati, ali oni nemaju nikoga tko radi sa strankama, nemaju obrasce, nemaju službene podneske, nitko ne zna proceduru, kažu tek oko 14. siječnja više će se znati. Strašno je ovo. Što se čekalo, pa znalo se da od 1. siječnja trebaju početi raditi”, javio je on novinarima Glasa.

Kontaktirali smo Financijsku agenciju u kojoj su nam rekli kako su 4. siječnja u Osijeku zaprimljene tri prijave za izvansudski postupak, u skladu sa Zakonom o stečaju potrošača. “Kolege iz Osijeka postupili su sukladno Obavijesti o postupanju Financijske agencije u izvansudskom postupku pred savjetovalištem, na temelju Zakona o stečaju potrošača. Naime, s obzirom na to da je 1. siječnja stupio na snagu Zakon o stečaju potrošača, a podzakonski akti, odnosno pravilnici kojima se uređuje postupanje po istome, još nisu objavljeni niti su stupili na snagu, Finini zaposlenici zaprimaju zahtjeve za provedbu izvansudskog postupka, iako nisu dostavljeni na obrascu koji će biti prilog Pravilnika o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača,” priopćeno nam je iz Fine.

Dodaju kako potrošače, odnosno vjerovnike koji su predali zahtjev, Finini zaposlenici obavještavaju da, s obzirom na to da je na snagu stupio zakon, ali ne i pravilnici kojima se pobliže određuje postupanje na temelju Zakona, Fina nije u mogućnosti postupiti na temelju zahtjeva. Očekuju kako će pravilnici koji uređuju sadržaj i oblik obrasca te postupanje na temelju Zakona biti doneseni do 30. siječnja.

“S obzirom na to da Fina nije u mogućnosti odmah po zaprimljenom zahtjevu provesti izvansudski postupak savjetovanja, Finini zaposlenici od potrošača, odnosno vjerovnika, zatražit će kontakte, što su učinili i u Osijeku, radi daljnje komunikacije,” ističe se u odgovoru Fine.(D.Ku.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike