Regija
OBLJETNICA U POSAVSKIM PODGAJCIMA

Vatrogasci slave 70 godina rada
Objavljeno 24. prosinca, 2015.
Prema pisanim dokumentima DVD je počelo s radom 1945. godine

POSAVSKI PODGAJCI – Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Posavskih Podgajaca djeluje 70 godina na ponos svog mjesta koje zovu i selo roda. U podgajačkom “vatrogasnom gnijezdu” djeluje 35 aktivnih vatrogasaca koji imaju iskustva s požarima na Kornatima, Braču, Hvaru, slavonskim šumama, poljima, kućama, stajama, poplavama... Zbog radova na rekonstrukciji Hrvatskog doma u mjestu svoju su proslavu 70. godišnjice održali u Domu kulture u Drenovcima. Dvorana je bila puna ljudi u odorama iz Gunje, Drenovaca, Đurića, Strošinaca, Račinovaca, Soljana, Vrbanje, Sladorane iz Županje, Oriovca, Otoka, Bošnjaka, Komletinaca, Nijemaca, Lipovca, Sikirevaca, Štitara, Gradišta, Privlake i Starih Jankovaca. Svečanu sjednicu uveličali su Antun Jelić, dopredsjednik HVZ-a i predsjednik ŽVZ-a, izaslanik župana Vukovarsko-srijemskog Zdenko Podolar, pročelnik za gospodarstvo VSŽ-a Boris Španić, donačelnik Općine Drenovci, predsjednici općinskih vatrogasnih zajednica Drenovci Darko Horvat i Vrbanje Ivica Lucović, ravnatelj OŠ D. Trstenjaka Posavski Podgajci Ivan Barić i predstavnici udruga. Sjednicu je otvorio Josip Krpan, predsjednik DVD slavljenika. Nazočni su tijekom sjednice mogli pratiti videosnimku o djelovanju DVD-a Posavski Podgajci u proteklih deset godina.

- Prema pisanim dokumentima DVD je počeo s radom 1945. godine, iako kazivanja govore da je i prije u Posavskim Podgajcima bilo vatrogasaca. Radilo se u ruiniranom domu do 1970. godine, a novi je završen 1978. godine. Mladi su se uključivali u rad i sada imamo 35 aktivnih vatrogasaca. U posljednjih deset godina društvo bilježi vrijedne rezultate. Nabavili smo pet vatrogasnih vozila, a jedno smo ustupili Hvaru. Vozila i oprema su suvremeni i za razne su intervencije, jer su posebnih namjena za gašenje šumskih požara, strništa, strojeva na njivama, za teško dostupne požare, za intervencije u prometnim nezgodama, za pranje cesta i prijevoz vatrogasaca. Vatrogasci su obrazovani za djelovanje u prirodnim katastrofama, i to su pokazali za vrijeme poplave - istaknuo je Ivica Abramović, zapovjednik i član UO-a ŽVZ-a, te vatrogasni časnik I. klase.

Pohvalne riječi uputili su Antun Jelić u ime HVZ-a i ŽVZ-a i Zdenko Podolar, izaslanik župana VS-a, te predstavnici DVD-a koji su prigodnim poklonima darivali slavljenike.

Stjepan BOGUTOVAC
DODIJELJENA PRIZNANJA

Ova svečanost bila je prigoda da se uruče i priznanja zaslužnima. DVD Posavski Podgajci dodijelilo je 150 zahvalnica. Vatrogasna zajednica općine Drenovci dodijelila je 33 brončane medalje za rad u minulih deset godina, a ponajviše za spašavanje prilikom poplave. Veteranske medalje HVZ-a primili su Marijan Lukačević, Josip Čehovski i Adam Begović. Za 40 godina rada ŽVZ je uručilo spomenice Ivici Abramoviću, Branku Pantiću i Miji Matijeviću, za 30 godina spomenice su primili Tomica Bratjanček i Marko Matijević, za 20 godina Antun Župarić, a za deset godina spomenice je dobilo 14 vatrogasaca.

Možda ste propustili...

ATRAKTIVNA NAŠIČKA VITEŠKA PRIČA

Podno Sv. Martina oživili doba templara

U VINKOVAČKOJ BOLNICI U 2023. GODINI

Imali 8497 operacija, trajale su 3723 sati

VATROGASNO NATJECANJE GRADA SLATINE

Spretnost pokazalo 240 natjecatelja svih uzrasta

Najčitanije iz rubrike