Ekonomija
ZNANOST SE OKREĆE POTREBAMA TRŽIŠTA

Vrijeme je da stvorimo inženjere koji nam trebaju na tržištu rada
Objavljeno 16. prosinca, 2015.
Prehrambena struka traži smjernice gospodarstvenika

Počinju se, čini se, događati prvi konkretniji pomaci u nastojanjima da se domaća znanost i obrazovni sustav počne prilagođavati potrebama gospodarstva i realnog sektora.

Tako je jučer u prostorima HGK Županijske komore Osijek, osječki Prehrambeno-tehnološki fakultet organizirao okrugli stol s poslodavcima u okviru projekta “Unaprjeđivanje studijskih programa u biotehničkom području prema načelima Hrvatskog klasifikacijskog okvira”.

- Prošlo je deset godina od uvođenja “Bolonje” i vrijeme je da podvučemo crtu te u suradnji s gospodarstvom stvorimo inženjere koji odgovaraju tržištu rada - rekao je u uvodnoj riječi Drago Šubarić, dekan osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta (PTF-a).

Ovaj fakultet nije usamljen u ovakvom nastojanju, okrugli stol provodi se sa zagrebačkim Prehrambeno-biotehnološkim te Šumarskim fakultetom i Sveučilištem u Zagrebu kao partnerima. I ovaj put riječ je o projektu koji sufinancira Europska unija.

No, cilj ovakvih okruglih stolova, a onaj zagrebački održan je dan ranije, jest saznati od gospodarstvenika prepoznaju li oni i u kojoj mjeri sadašnje kvalifikacije s kojima prvostupnici i magistri izlaze pred buduće poslodavce.

- Kako bismo na tržište rada poslali što kvalitetnije završene kadrove, želimo unaprijediti rezultate učenja s ciljem povećanja broja studenata koji završavaju fakultet, a potom i njihovo uspješnije zapošljavanje, pa zašto ne i samozapošljavanje - rekla je Mirjana Hruškar sa zagrebačkog Prehrambenog fakulteta.

Za tu svrhu gospodarstvenici, pa tako i osječki, pozvani su ispuniti anketu čiji će rezultati biti iskorišteni za izradu cjelovitih kvalifikacija prema potrebama rada.

- U svakom slučaju rezultat će pomoći i za potrebe unaprjeđenja nastavničkih kompetencija, dakle podučavanja podučavatelja te razvoj i primjenu kompetencijskog pristupa koje u središte stavlja studente - kaže Šubarić.

Dario KUŠTRO
UNAPRJEĐENJE POSTOJEĆIH STUDIJA

Osječki Prehrambeni i dva partnerska zagrebačka fakulteta imaju 16 postojećih studijskih programa. Realizacijom ovog projekta žele ih uskladiti prema iskazanim potrebama tržišta.

Možda ste propustili...

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

Najčitanije iz rubrike