Novosti
HRVATSKI STRUČNJAK DAVOR ŠTERN:

Nafta i plin - oruđe u tihom ekonomskom ratu SAD-a i Rusije
Objavljeno 12. prosinca, 2015.

Vezani članci

TENDENCIJA PADA CIJENE BARELA NA 20 DOLARA VODI U NOVI SLOM

Nafta je ovako jeftina bila prije početka velike krize

Bivši prvi čovjek Ine i hrvatski stručnjak za naftu Davor Štern kaže kako snižavanje cijena nafte na svjetskom tržištu nije novost, jer cijena pada već više od godinu dana. Rezultat je to procesa, kaže on, koji su i prije predstavljali glavne uzroke formiranja cijena nafte, a to je: smanjena potrošnja, pojava većih količina nafte iz SAD-a koji više ne uvozi tolike količine nafte, djelovanje bliskoistočne krize te cjenovni rat između Irana i Saudijske Arabije u kojem ni jedna zemlja ne želi smanjiti proizvodnju nafte.

- Da se ove dvije zemlje mogu dogovoriti, cijena nafte bi rasla i vratila se vjerojatno na 70-80 dolara za barel. Saudijska Arabija i Iran imaju velike kreditne obveze. S obzirom na niske cijene nafte te obveze mogu ispunjavati samo povećanom proizvodnjom, koja opet cijene nafte u svijetu zadržava niskima ili čak još i snižava. Kako se te dvije zemlje ne mogu dogovoriti jer su na suprotnim stranama u bliskoistočnom sukobu, nastaje lančana reakcija koja je za nas dobra, ali dugoročno nije održiva. Snižavanjem cijena nafte smanjuju se i investicije u nova nalazišta i održavanje postojećih, tako da u idućih do godinu dana očekujem ponovno rast cijena nafte, kaže Štern za naš list.

Nafta i plin su, podsjeća Štern, na određeni način oruđe u tihom ekonomskom ratu koji vode SAD i Rusija, sile sukobljenih stavova u Siriji i oko NATO-a. Rusija je veliki izvoznik nafte i plina i SAD utjecajem na cijene pokušava smanjiti rusku ekonomsku moć.

Niske cijene nafte, ističe Štern jednu negativnu stranu toga, pokvarile su hrvatske planove za istraživanjem ugljikovodika u Jadranu, za što, kaže, nije bilo ni jedne ozbiljne ponude.

- Istraživanja na moru su i inače skuplja od onih na kopnu. Premda mi nije jasno zašto naša vlada nije prije svega išla na znatno jeftinija istraživanja na kopnenom dijelu, na području Dinarida, na jugu Dalmacije, sve do granice s Crnom Gorom. Niske cijene nafte odrazit će se nažalost na prihode Ine, koja već sada teško posluje, jer su domaća nalazišta nafte stara i u njima je proizvodnja skuplja nego u drugim zemljama - upozorava Štern.I.Mikulić

RAST CIJENA OPRAVDAVALI POSKUPLJENJEM GORIVA

Štern je podsjetio, na što su mnogi građani već prije upozoravali, kako cijene ostalih roba i usluga ovisnih o cijeni energije ne prate sniženje cijena nafte. “Kada su cijene nafte rasle, mnogi su dizali cijene svojih roba i usluga opravdavajući ih povećanim troškovima upravo zbog cijena nafte i njezinih derivata. Iako već duže vremena cijene nafte i derivata padaju, nitko ne spušta svoje cijene. Za potrošače tu leži velika rezerva”, kaže Štern ističući kako država nema velik interes “pritiskati” proizvođače da snize cijene jer država naplaćuje PDV na ukupnu cijenu.

Možda ste propustili...

ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Ekshumacija kod Bogdanovaca

PRVI RAZGOVORI O FINANCIJSKOM OKVIRU EU-A 2028. - 2034.

Budući proračun treba štititi blagostanje građana i jačati ulogu EU-a u svijetu

Najčitanije iz rubrike