Novosti
O NAJNOVIJIM ZBIVANJIMA

Politolog Berto Šalaj: Najizgledniji su scenarij novi izbori na kojima će građani reći tko je kriv za sve ovo
Objavljeno 4. prosinca, 2015.

Vezani članci

HDZ ODBIO SDP-OV PRIJEDLOG DA PREDSJEDNIK SABORA BUDE IZ MOSTA

Još nemamo novi Sabor: Novi pokušaj tek kad se sastavi većina, ili novi izbori

Politolog Berto Šalaj s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu ističe kako je ovo bio jedan od dva moguća scenarija. Drugi je, kaže, bio da HDZ pristane i podrži profesora Roberta Podolnjaka kao “privremenog” predsjednika, iako takva formalna institucija ne postoji, dok se ne postigne konačan dogovor.

- Očito je da je HDZ to odbacio te da su iz Mosta, pak, došli signali kako odbijaju razgovor isključivo s HDZ-om o mogućoj koaliciji. Mislim da se u HDZ-u polako počinju pripremati za nove izbore. Ne bih nekonstituiranje Sabora tumačio tako tragično jer ako idemo na nove izbore, mislim da je pošteno prema građanima da se Sabor ne konstituira jer bi to samo proizvelo dodatne materijalne troškove. A ako se u međuvremenu postigne neki dogovor, što se sada čini malo vjerojatnim, onda će se Sabor konstituirati bez problema jer će imati većinu od 76 zastupnika - kaže Šalaj.

I sam ipak potvrđuje kako je zadovoljiti sve stavove uključenih u pregovore gotovo nemoguće jer Most ima čvrstu poziciju koja kaže: To bi bila izdaja naših birača. Međutim, dodaje, zaboravljaju kakva bi izdaja birača SDP-a bila da oni idu s Karamarkom i HDZ-om i obrnuto, kakva bi bila izdaja birača HDZ-a da oni idu s Milanovićem i SDP-om.

- U takvoj konstelaciji snaga ostavio bih još jednu malu nadu za Zorana Milanovića da eventualno može, da tako kažem, razbiti Most, u smislu da osim Drage Prgometa i njegova dvojca iz Hridi, možda postoji još nekoliko zastupnika Mosta koji bi s njim pregovarali o formiranju vlade. No, to bi bila vrlo nategnuta većina i ne znam u kojoj bi to onda mjeri bila stabilna vlada. Tako da kao najizgledniji scenarij sada stoje novi izbori, na kojima će građani procijeniti tko je više kriv za ovo što nam se događa - ističe Berto Šalaj.

Na pitanje tko bi na ponovljenim izborima mogao najviše izgubiti ili profitirati, Šalaj odgovara kako je to vrlo teško prognozirati jer ozbiljnija istraživanja o tome ne postoje. “Međutim, ono što jest problematično, a što možemo predviđati, jest činjenica kako je vrlo teško da bi rezultati novih izbora bili radikalno drukčiji. Dakle, to hoće li Most imati deset mandata ili čak 35, kako to u optimističnom scenariju za njih ističe Nikola Grmoja, to nam ne donosi novu situaciju, nego odgođeno ponavljanje ove koju već danas imamo. To znači dvije glavne koalicije koje same ne mogu ništa napraviti i Most koji je pivotalna stranka (koja može surađivati i sjednima i drugima). Jedino što se zapravo može dogoditi je situacija da Most dobije radikalno manje mandata i da u tom slučaju više ne bude bitan element za formiranje vlade. Samo to može nešto bitno promijeniti. Ja sam za nove izbore, neka građani odluče, ali se bojim da nam to neće donijeti neku bitno novu situaciju i odnose snaga”, zaključuje Šalaj.I.Bošnjak

Bojim se da novi izbori neće donijeti neku bitno novu situaciju i odnose snaga

Možda ste propustili...