Novosti
PONUDA EUROPSKE UNIJE ANKARI

Turskoj tri milijarde eura za zbrinjavanje izbjeglica
Objavljeno 29. studenog, 2015.

Vezani članci

TERORIZAM POTIČE ISLAMOFOBIJU

Europa bez ideja kako da nastavi multikulturalizam

Čelnici Europske unije ponudili su Turskoj, na nedjeljnom sastanku u Bruxellesu, “početne” tri milijarde eura za zbrinjavanje više od dva milijuna izbjeglica u toj zemlji. EU od Turske traži i zatvaranje granice za dolazak migranata i terorista u Europu te da primi natrag migrante koji su iz Turske krenuli u EU a ne mogu dobiti azil.

Od tri milijarde eura 500 milijuna osigurala bi Europska komisija, a ostatak, 2,5 milijarde, moraju prikupiti sve članice EU, u skladu sa svojim BDP-om. Zemlje članice svoj bi raspored uplaćivanja trebale objaviti najkasnije do 21. prosinca. Najviše bi morala uplatiti Njemačka - 534 milijuna, a udio Hrvatske vjerojatno bi iznosio 7,4 milijuna eura.

- Hrvatski doprinos za pomoć Turskoj za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica neće biti velik, a dobit će natrag od Komisije dobar dio onoga što je uložila u zbrinjavanje migranata - rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

Zauzvrat, Turska od Europske unije očekuje, osim veće financijske pomoći, liberalizaciju viznog režima i pomicanje turskih pristupnih pregovora s mrtve točke.

Inicijativa “Dobrodošli!” osudila je političku trgovinu EU i Turske na principu “zaustavite izbjeglice, a mi ćemo pokrenuti pristupne pregovore s mrtve točke”. Ta inicijativa, koju čini više nevladinih organizacija, upozorava kako strategija obrane vanjskih granica Europske unije pod izgovorom sigurnosti znači politiku koja izravno ugrožava živote. Inicijativa podsjeća zemlje EU na njihovu moralnu i političku odgovornost da se bave rješavanjem uzroka dolaska velikog broja ljudi, osiguranjem sigurnog dolaska, prolaska i zaštite za izbjeglice na vlastitom teritoriju i kreiranjem atmosfere dobrodošlice za njih.(D.Pav.)

OPASNOST OD RADIKALIZMA

“Zbog odluka o usporavanju protoka ljudi te osiguravanju prolaza samo osobama iz Sirije, Afganistana i Iraka već smo danima svjedoci brutalnih scena nasilja i kršenja ljudskih prava, međunarodnih ugovora, deklaracija i konvencija na granicama Makedonije i Grčke. Trenutna, vrlo kratkovidna taktika čelnika EU, kojom se privolijeva Tursku na zadržavanje izbjeglica upumpavanjem milijardi eura za izgradnju izbjegličke infrastrukture, može voditi radikalizmu koji proizlazi iz očaja i nehumanog ponašanja, a protiv kojeg se ti isti čelnici bore”, ističe Inicijativa “Dobrodošli!”.

7,4

milijuna eura mogao bi iznositi udio Hrvatske u pomoći Turskoj

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića