Novosti
BOŽO PETROV, ČELNIK MOSTA NEZAVISNIH LISTA

Ne smijem sa SDP-om? Nije bitno što ja želim ili ne želim
Objavljeno 27. studenog, 2015.
Ako je liderima HDZ-a i SDP-a stalo do dobrobiti Hrvatske, prihvatit će reformsku vladu

Vezani članci

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O FORMIRANJU NOVE HRVATSKE VLADE

Sedam manjinaca uz Milanovića, Most predstavio nove zahtjeve

S liderom Mosta nezavisnih lista Božom Petrovom, ključnim čovjekom za formiranje nove vlade, razgovarali smo u trenutku neizvjesnosti hoće li, u kojem sastavu i kada biti formirana saborska većina.

Zašto ste se, nakon što je bilo rečeno da možete ići u dogovor i samo s jednom od dvije koalicije, ovaj tjedan vratili na početne pozicije izjavom o nužnom dogovoru svih triju strana?

- Smatramo kako je konačno stiglo vrijeme kada trebamo ostaviti sa strane sve podjele i razlike i vjerujemo kako je reformska vlada jedini izlaz iz teške situacije u kojoj se Hrvatska nalazi. Jedino se konsenzusom mogu provesti potrebne reforme i zbog toga zagovaramo vladu u kojoj će se nalaziti najače političke opcije u Hrvatskoj.

Ne mislite li da postoji točka nakon koje će vam birači dugoročno zamjeriti što odugovlačite s odlukom?

- Nema govora o odugovlačenju, pregovori traju manje od dva tjedna. Znamo da birači jednostavno nisu naviknuli na ovakvu situaciju i činjenicu da se prvo pregovora o planu reformi i konkretnim potezima koje će se povući prije formiranja Vlade. Radimo upravo ono što smo obećali u našoj predizbornoj kampanji – pregovaramo i inzistiramo na reformama koje se moraju provesti.

Kako komentirate osnivanje stranke Hrid, predstavlja li to nekakvu smetnju ovome što radite, s obzirom na to da dvije njegove članice i dalje sjede s vama za stolom?

- Dvije članice Hrida i dalje su članice Nacionalnog vijeća Mosta nezavisnih lista i tako će i ostati. Na njima je samo da odluče hoće li unutar Sabora djelovati u Klubu zastupnika Hrida ili Mosta.

Ustavnopravni stručnjaci upozoravaju da, ako na konstituirajućoj sjednici Sabora ne bude izabran predsjednik Sabora (i zamjenici) te zastupnici ne prisegnu, ulazimo u ustavnu krizu i nepovratni put k ponavljanju izbora. A ta sjednica se mora održati za 18 dana. Kolike su šanse da nađete rješenje u tih 18 dana?

- Činimo upravo sve da nađemo odgovarajuće rješenje. Pregovori su došli do kraja, sada je sve u rukama HDZ-a i SDP-a, koji se moraju službeno očitovati o našim prijedlozima. Ako je njihovim liderima stalo do dobrobiti Hrvatske, zanemarit će svoje osobne interese i prihvatiti opciju reformske vlade.

Koliko su točna nagađanja da 'Petrov ne smije sa SDP-om'? Ili s druge strane, ako se s Domoljubnom koalicijom i dogovorite, neki zastupnici Mosta javno su rekli da ne žele koaliciju s HDZ-om, pa je upitno kako ćete do nužnih 76 zastupnika?

- Ta nagađanja posve je besmisleno komentirati. Nije bitno što ja želim ili ne želim, jer ionako sve odluke donosi većina u Nacionalnom vijeću.

Igor BOŠNJAK
PREGOVARAČI - DOKAZANI STRUČNJACI

Koliko su pregovarači Mosta kompetentni za razgovor o pojedinim temama pregovora s obzirom na to da je riječ o pitanjima o kojima već dva i pol desetljeća pametuju mnogi stručnjaci, pa još nemamo dobra rješenja – od lokalne uprave do školstva, preko državne uprave ili gospodarstva?

- Naš najveći ponos su naši pregovarački timovi. Kao što ste imali prilike vidjeti, konzultirali smo se s nizom neovisnih stručnjaka i organizacija kako bismo pripremili kvalitetne prijedloge i svaka konstruktivna kritika je dobrodošla. Svi naši pregovarači dokazani su stručnjaci koji imaju odlične rezultate na svojim područjima.

Dvije članice Hrida i dalje su članice Nacionalnog vijeća Mosta

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

DO 16.30 NA IZBORE IZIŠLA POLOVICA BIRAČA

Glasovalo više od 1,6 milijuna birača, u Osijeku 52,34 %