Kultura
MEĐUNARODNA REVIJA LUTKARSTVA OSJEČKE UA

Sjajna predstava Kazališta mladih iz Novog Sada “Kako je otkriveno letenje” otvorila 6. Lutkokaz
Objavljeno 26. studenog, 2015.

OSIJEK - Odličnom predstavom “Kako je otkriveno letenje”, u izvedbi Kazališta mladih iz Novog Sada, izvedenom na daskama Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, u srijedu je otvorena 6. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz, koju organizira Umjetnička akademija u Osijeku.

Uoči izvedbe, a u sklopu programa svečanog otvaranja, okupljenima su se obratili dekanica Akademije Helena Sablić Tomić, zatim Livija Kroflin, voditeljica znanstvenog dijela Lutkokaza i voditeljica programa za lutkarstvo na UAOS-u te Nenad Pavlović, voditelj lutkarskog i izvedbenog dijela manifestacije.

"Obično se nalazim ispred pozornice odakle gledam predstave, ili iza pozornice, odakle pokušavam pronaći sredstva za njihovu realizaciju. Jako mi je drago u našem gradu ugostiti niz eminentnih lutkarskih imena i na taj način potvrditi tradiciju lutkarstva u Osijeku, prema čijem je programu naša akademija jedinstvena na ovim prostorima", naglasila je dekanica.

Nakon toga, Saša Latinović i kolege iz Novog Sada zaslužili su veliki pljesak za izvedbu naslova nagrađenog za animaciju na ovogodišnjem zagrebačkom PIF-u. U predstavi namijenjenoj školarcima, i svima koji se tako osjećaju, jednoj dugoklјunoj i dugomislećoj rodi jednoga je dana pala na pamet malena misao koja ju je od tog trenutka svakodnevno intrigirala - bila je to misao o letenju.

Kako je pak istaknuto, i ove godine Lutkokaz na nekoliko lokacija – Akademija, Barutana i Dječje kazalište - nudi za svakoga ponešto: predstave za male i velike gledatelje te radionice za buduće lutkare. Od gostujućih predstava tu su brze i duhovite “Ginjolske varijacije”, studenata lutkarstva Kazališne akademije u Bratislavi te "Priča na gumbe" Lutkarskog kazališta Zapik, iz Ljubljane.

Uz inozemne i domaće predstave, u sklopu Lutkokaza održat će se pet radionica međunarodnih lutkarskih stručnjaka Pavela Uhera, Andreja Pachingera, Elene Lindtnerove, Eve Farkašove i Jelene Sitar Cvetko. Tomislav Levak

Sjećanje na Zvonka Festinija

Livija Kroflin na otvorenju je posjetitelje zamolila za minutu šutnje za prerano preminulog Zvonka Festinija, koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskom lutkarstvu kao redatelj, dugogodišnji čelnik hrvatske UNIMA-e, predsjednik Umjetničkog savjeta PIF-a, selektor brojnih festivala, predavač na Umjetničkoj akademiji u Osijeku te kao motor i pokretač lutkarskih događanja. Umjetnička akademija zahvalit će mu se na Lutkokazu danas (petak), u 20 sati, na UAOS-u programom "Zvonko Festini - suradnik i prijatelj".

Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike