Ekonomija
TRGOVAČKI SUD OSIJEK

U deset mjeseci osnovano 2826 tvrtki za deset kuna
Objavljeno 26. studenog, 2015.
U cijeloj RH u prvih deset mjeseci 2015. osnovano je 6.013 jednostavnih društava

U Hrvatskoj je u prvih deset mjeseci ove godine osnovano ukupno 6013 jednostavnih trgovačkih društava (j.d.o.o.), pokazuje analiza koju je nedavno objavila tvrtka Bisnode.

To je nešto manje nego lani kada je u prvih deset mjeseci osnovano 6468 tvrtki za 10 kuna.

Od ukupno osnovanih 6013 jednostavnih trgovačkih društava, na području koje pokriva Trgovački sud Osijek, a prema podacima dobivenim iz resornog ministarstva, otvoreno je 2826. Kako taj sud u svom sastavu ima i stalnu službu u Slavonskom Brodu, ondje je od tog broja evidentiran osnutak 753 jednostavna društva. Dakle, na području bez njega u osječkom Sudu bilježe osnivanje 2073 tvrtke za koje su osnivači morali imati najmanje deset kuna.

Budući da su i jednostavna društva prema zakonu obvezna biti članicom Hrvatske gospodarske komore (ali ne i u obvezi plaćanja članarina), za komentar ove teme zamolili smo i predsjednika Hrvatske gospodarske komore-Županijske komore Osijek Zorana Kovačevića.

- Na području Osječko-baranjske županije osnivanje tvrtki za deset kuna nije postiglo efekte kao što je u nekim zemljama našeg okruženja, osim što je omogućeno jeftinije i brže osnivanje tvrtki. Kad je riječ o financijskim rezultatima, oni na godišnjoj razini ukupno iznose samo 200-tinjak milijuna kuna, što je u odnosu na ukupne financijske rezultate Osječko-baranjske županije od 24 milijarde kuna doista simbolično. Tvrtke osnovane za deset kuna ukupno zapošljavaju u Županiji između 1500 do 2000 osoba - izjavio je Kovačević te je dodao kako te brojke ipak nisu zanemarive.

Kovačević napominje kako su već ukazivali da je prilikom otvaranja novih tvrtki vrlo bitno da postoji dobra poduzetnička ideja i poslovni plan te da je vrlo loše ako je povod za osnivanje tvrtki samo jeftinije i jednostavnije otvaranje, što često zna biti slučaj.

- Isto tako valja ovdje navesti da je najviše jednostavnih tvrtki osnovano u djelatnosti trgovine i ugostiteljstva te nešto malo iz djelatnosti prerađivačke industrije, odnosno znakovito je da je na ovom našem području osnivanje tvrtki za 10 kuna vezano za sezonu, tako se najviše tvrtki za 10 kuna osniva u proljeće - kaže Kovačević.

Prema Bisnodeu, čak 30 posto jednostavnih društava u deset mjeseci ove godine otvoreno je na području Grada Zagreba, njih 1825, odnosno 6 dnevno, dok ih je najmanje, 51, osnovano u Požeško-slavonskoj županiji.

- Najmanje j.d.o.o.-ova inače ima u Ličko-senjskoj županiji gdje je dosad registrirano samo njih 25. Promatrajući broj otvorenih jednostavnih društava po mjesecima, čini se da je najatraktivije razdoblje za pokretanje poduzetničke aktivnosti početak proljeća - navode iz Bisnodea.

U tom je razdoblju, kako ove, tako i prošlih godina osnovano gotovo 40 posto ukupnog broja jednostavnih trgovačkih društava registriranih u prvih 10 mjeseci. Najpropulzivniji mjesec je ožujak u kojem je ove godine osnovano 35,6 posto više od prosjeka prvih 10 mjeseci, odnosno 806 jednostavnih društava. Slijedi travanj sa 764 te veljača sa stotinjak j.d.o.o.-ova manje.

S druge strane, kolovoz i ove godine bilježi najmanji broj novoosnovanih tvrtki, a ističe se još i ovogodišnji siječanj te lanjski rujan kada je broj jednostavnih društava bio manji od prosjeka za prvih 10 mjeseci.

I društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) najčešće se osnivaju u ožujku, dok je kolovoz mjesec s najmanje aktivnosti. Broj osnovanih d.o.o.-ova u ožujku je za 35,56 posto viši od prosječnog broja osnovanih u prvih 10 mjeseci ove godine.

Zdenka RUPČIĆ/Dario KUŠTRO

Najmanje d.o.o.-ova otvara se u Ličko -senjskoj županiji gdje je dosad registrirano njih samo 25

Najviše jednostavnih društava registrirano za djelatnost trgovine

Najveći broj jednostavnih dioničkih društava registriran je za djelatnost trgovine u kojoj je u prvih deset mjeseci ove godine registrirano njih 1193, odnosno gotovo 20 posto ukupnog broja svih j.d.o.o.-ova u Hrvatskoj. Slijedi djelatnost pružanja smještaja i ugostiteljstva, građevinski sektor, sektor stručnih znanstvenih i tehničkih djelatnosti te sektor proizvodnje i prerade.

200

milijuna kuna prihoda na godišnjoj razini ostvaruju tvrtke za 10 kuna na području Osječko-baranjske županije

1500 - 2000

osoba zaposleno je u jednostavnim društvima na području Županije

Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

Najčitanije iz rubrike