Mozaik
DRŽAVNO PRVENSTVO FRIZERA I KOZMETIČARA

Zdravko Varga postao
frizerski prvak Hrvatske
Objavljeno 24. studenog, 2015.
Natjecatelji su morali poštovati pravila dužine kose, uporabe boje, pribora i alata

U Zagrebu je u organizaciji Hrvatske obrtničke komore – Ceha frizera i kozmetičara održano Državno prvenstvo frizera i kozmetičara. To je bilo prvo natjecanje nakon četiri godine, a imalo je i kategoriju više, onu kozmetičarsku.

Sjajan uspjeh polučio je Zdravko Varga, frizer iz Frizerskog salona MF iz Virovitice. On se natjecao u modnoj kombiniranoj kategoriji muški seniori u kojoj je postao frizerski prvak Hrvatske.

– Po cijele dane mi zvoni mobitel i svi mi čestitaju. Lijep je osjećaj biti prvak Hrvatske u bilo čemu, a s obzirom da sam najbolji u onome što radim i što volim, osjećaj je još bolji – istaknuo je Zdravko koji je imao visoka očekivanja od ovogodišnjeg natjecanja.

Popravio rezultat

- Na posljednjem prvenstvu Hrvatske koje je održano prije četiri godine osvojio sam treće mjesto, tako da sam ove godine želio popraviti rezultat i u tome sam uspio. Pripremao sam se oko tri tjedna, u čemu mi je puno pomogao moj model Matija Bičanić kojemu zahvaljujem što me trpio jer je morao biti miran dok sam ga šišao. Frizerski studio MF u kojemu radim također mi je izašao u susret i maksimalno mi pomogao. Atmosfera na natjecanju je bila odlična i nisam imao tremu. Zahvalio bih i šminkericama Ivoni Đurđević i Mariji Kukić koje su upotpunile moj model – kaže Varga te dodaje:

– Morali smo raditi frizure u nekim okvirima, tako da je kosa na vrhu tjemena morala biti 3, a sa strane 5 cm. Također, na natjecanje sam morao doći s pripremljenim modelom jer sam imao samo tri minute da napravim frizuru, tako da sam za taj prvi rad koristio samo lak i češalj. Za drugi rad, odnosno progresivno šišanje, imao sam 20 minuta, a koristio sam i boje za kosu – rekao je o samoj tehnici šišanja Zdravko Varga. Na natjecanju je nastupilo 60 frizera i kozmetičara u 10 kategorija. Natjecalo se po pravilima OMC organizacije, svjetske organizacije koja promovira ljepotu sa 60 zemalja članica i više od milijun salona iz cijeloga svijeta. Cilj organizacije je da kroz natjecanja promovira struku. Na prvenstvu je nastupilo pet virovitičkih frizera. Uz Ivanu Vanjhal i Ivanu Slavić, vlasnice Frizerskog salona za žene I-team, koje su osvojile peto mjesto u kategoriji modna kombinirana kategorija žene seniori, te Željka Jelenčića, nastupila je i Marija Medovarski iz Frizerskog studija M iz Virovitice u kategoriji modna kombinirana frizura, kategorija muški juniori te osvojila treće mjesto. Mariji je ovo bio prvi nastup na prvenstvu Hrvatske.

Velika trema

– Moram priznati da sam imala veliku tremu i srce mi je jako lupalo. No, kada sam započela raditi frizuru, sve je jednostavno nestalo i posvetila sam se svom radu. Nisam imala pretjerana očekivanja, ali nada je uvijek tu. Na kraju treće mjesto na prvom natjecanju je odličan rezultat. Puno su mi pomogli moj šef Mladen Vešligaj i kolegice iz salona Ivana Vanjhal i Ivana Slavić. Za prvenstvo sam se pripremala dva tjedna. Prvi tjedan sam eksperimentirala, no drugi tjedan kada sam odlučila koju ću frizuru raditi, samo sam se njoj posvetila. U sedam minuta sam morala izraditi frizuru fasshion trend, a u progresivnom šišanju imala sam 20 minuta za šišanje i pravljenje frizuru i, eto, ispalo je odlično – ističe Marija Medovarski.

Zdravko Varga uskoro putuje na Otvoreno prvenstvo Beograda, a mogao bi zajedno s Marijom nastupiti i za reprezentaciju Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Seoulu u Južnoj Koreji krajem ožujka iduće godine – istaknula je Klaudija Fadljević-Gomerčić, bivša učiteljica većine Virovitičana sudionika ovog natjecanja te predsjednica Ceha frizerskog obrta Obrtničke komore Virovitičko-podravske županije i dopredsjednica Ceha u Hrvatskoj obrtničkoj komori i jedna od članica žirija ovog natjecanja koja je rekla ponešto i o pravilima prvenstva Hrvatske.

– Ovo natjecanje održano je po pravilima OMC-a, svjetske frizerske organizacije čija je Hrvatska obrtnička komora i član. Natjecatelji su morali poštovati pravila dužine kose, uporabe boje, pribora i alata, a žiri ocjenjuje opći dojam i estetiku, u čemu su naši predstavnici briljirali – zaključila je Fadljević-Gomerčić.

Vladimir GRGURIĆ
Vina šminkom očarala žiri

Prvi put na prvenstvu su nastupili i kozmetičari, a Virovitica je i u toj kategoriji imala svoje predstavnike Doroteu Volenik i Vinu Medved, koja je samouka kozmetičarka, odnosno slobodni umjetnik. Vina je žiri očarala svojom šminkom, osvojila je treće mjesto, a radila je u kategoriji “Bridal make-up” odnosno “Šminka za mladenke”.

– Završila sam školu za drvodjelnog dizajnera, što nema veze s kozmetikom. To je jednostavno došlo samo. Inače, nisam od onih djevojaka koje gledaju videa po internetu i tako uče. Ja jednostavno vučem inspiraciju iz same sebe. Prepuna sam ideja, i to je u meni. Kada dobijem inspiraciju, onda znam što treba napraviti. U mojoj kategoriji je bilo 13 natjecatelja, a ja sam osvojila treće mjesto. Iskakala sam, bila sam drukčija, ali na neki način sam se držala pravila. Osim samog make upa, bilo je bitno da se iscrta dio lica, da se usklade boje po zadnjem trendu, a ovaj put to su bile ljubičaste nijanse. Bilo je bitno i nijansiranje crteža koji sam stavila na lice, tako da sam si dala truda i po tome sam bila malo drugačija. Iskreno, nisam se uopće pripremala jer sam smatrala da će inspiracija doći kada bude trebalo. Nisam do posljednjeg trena znala što ću raditi i na kraju je dobro ispalo – rekla je Vina Medved.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike