Novosti
PROCJENA HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE

Blagdanska potrošnja bit
će veća za 500 mil. kuna
Objavljeno 22. studenog, 2015.
Pozivamo sve građane da pri kupnji ovih blagdana prednost daju hrvatskim, domaćim proizvodima, kažu iz HGK

Građani će u prosincu potrošiti oko 11 i pol milijardi kuna, procjenjuju u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U odnosu prema lani, blagdanska potrošnja bit će veća za oko 500 milijuna kuna. U prilog takvoj procjeni u HGK-u navode rast prometa u trgovini na malo u proteklih 14 mjeseci, kao i realan rast netoplaća. Sve to dovelo je do povećanog optimizma potrošača, objašnjava direktorica Sektora za trgovinu Ema Culi i njezina zamjenica Tomislava Ravlić.

- Činjenica je da se od 2008. godine do danas ponašanje potrošača promijenilo. Potrošači danas gledaju svaku kunu, troše na poklone nešto manje. Međutim, bitno je da su danas spremni kupiti puno praktičnije proizvode - kaže Ema Culi. Ističe kako je i promet na razini EU u prvih devet mjeseci ove godine bio prosječno za tri 3 posto veći te se oporavak gospodarstva Europske unije reflektirao i na većinu europskih zemalja, pa tako i na Hrvatsku. Ujedno je u listopadu ove godine zabilježen godišnji pad potrošačkih cijena od 0,9 %, što se također odražava na ponašanje potrošača i povećanje prometa.

U HGK-u su ususret prosincu organizirali akciju “Darujmo hrvatsko”, uz prateći reklamni spot, koji će se idućih dana emitirati u elektroničkim medijima.

- Pozivamo sve građane da pri kupnji ovih blagdana prednost daju hrvatskim, domaćim proizvodima. Jer samo pet posto veća potrošnja tih proizvoda imala bi ljekovit učinak na hrvatsko gospodarstvo - poručila je Tomislava Ravlić.

Udarni dani prosinačke kupnje tradicionalno su vikend prije samog Božića odnosno razdoblje od 19. do 24. prosinca. U HGK-u ističu i kako je uočen trend porasta broja izdanih računa, kao i povećanje ukupnih iznosa računa u prosincu 2013. i prosincu 2014. godine. Tako je lanjskog prosinca povećan broj izdanih računa za 2,63 posto u odnosu prema prosincu 2013. te je za 3,33 posto povećan i ukupni iznos računa u trgovini na malo. (MS/D.Pav.)

Najčitanije iz rubrike