Kultura
GALERIJA WALDINGER

“O-tok”
Objavljeno 20. studenog, 2015.

OSIJEK - U organizaciji Gradskih galerija Osijek večeras (subota, 21. studenoga) u 20 sati u Galeriji Waldinger (Fakultetska 7, Tvrđa) bit će prikazane projekcije filmova Tonija Meštrović pod nazivom “O-tok”. Kustosica izložbe je Branka Benčić.

Meštrović je u galeriji smjestio dvije nasuprotne projekcije otoka gotovo jednakog trajanja. Jednakog naziva “O-tok”, snimljeni prizori nastali su u razmaku od deset godina. Jedna projekcija prikazuje otok Maltu, sniman 2015. godine, a druga otok Macaknara iz 2005. Suprotstavljanjem dva prizora i njihovim povezivanjem umjetnik ih postavlja u međuodnos koji mu omogućava istražiti nekoliko pitanja, a tiču se medijatiziranog krajolika, teme otoka i pitanja medija videa.

Otok kao mjesto izolacije i mira, dio kopna okružen morem u povijesti, književnosti, filozofiji, vizualnoj umjetnosti ili filmu mjesto je umjetničke inspiracije, refleksije i istraživanja, te omogućava posredovanje kompleksnih odnosa čovjeka i prirode. Prizori otoka Malte i Macaknare temelje se na promatranju i donose osobnu poetiku fizičkog i mentalnog “krajolika”. Kao što govori naslov izložbe i naziv oba videorada - “O-tok”, a temelji se na grafičkom razlaganju riječi otok na kružni oblik slova “O”, te protok o kojem svjedoči drugi dio riječi “-tok”, cirkularnost forme, kao i cikličnost ponavljanja Toni Meštrović ističe kao koncept koji ga navedenim radovima zanima istražiti.

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike