Mozaik
U SUSRET 13. ZAGREB FILM FESTIVALU

Natjecat će se filmovi iz cijeloga svijeta - od Skandinavije do Oceanije
Objavljeno 28. listopada, 2015.
Bit će tu i nekoliko kandidata za Oscara

U utrci za Zlatna kolica ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala 13 je debitanskih i drugih filmova iz cijelog svijeta – od Skandinavije do Oceanije.

Iz Češke i Islanda stižu crnohumorne drame o obiteljima u krizi, a iz Latinske Amerike moćni laureati Venecijanskog festivala Izdaleka i Neonski bik. Ove godine slavi se i poseban jubilej – prvih deset godina programa Kockice.

Na konferenciji za medije održanoj 28. listopada u dvorani Müller zagrebačkog kina Europa 13. izdanje Zagreb Film Festivala predstavili su direktor Boris T. Matić, izvršni direktor Hrvoje Laurenta, koordinatorica programa Selma Mehadžić, koordinatorica Žute Bibijade by RBA i programa PLUS Katarina Crnčić te direktorica Odjela za direktan nastup na tržištu u Hrvatskom Telekomu Sanja Milinović.

Boris T. Matić predstavio je glavni natjecateljski program u koji je ove godine uvršteno rekordnih 14 naslova.

- U program dugometražnog igranog filma ove godine uvršteni su filmovi iz cijeloga svijeta, od Skandinavije do pacifičkog otočja Vanuatu, od čega njih 13 u konkurenciji. Iz Češke i Islanda stižu nam filmski parovi – iz obje zemlje po dva fima, a predstavnici tih u nas rado viđenih kinematografija tematski su koncentrirani oko obitelji i obiteljskih problema. Nakon prošlogodišnjeg “O konjima i ljudima”, Islanđani u naslovima ostaju vjerni fauni pa nam tako ove godine iz te zemlje stižu obiteljske drame “Ovnovi” i “Vrapci”. Islandski kandidat za Oscara i najbolji film iz canneskog programa Izvjestan pogled “Ovnovi” (“Rams”) u režiji Grímura Hákonarsona priča je o dva tvrdoglava brata koji moraju izgladiti odnose nakon 40 godina kako bi spasili svoja dragocjena autohtona stada ovaca, dok su višestruko nagrađivani “Vrapci” (“Sparrows”) u režiji Rúnara Rúnarssona priča o odnosu oca, vikend-alkoholičara, koji živi kao da nema sutra i njegova otuđenog sina tinejdžera. Ako se može suditi prema ovogodišnjem natjecateljskom programu ZFF-a, i Česi su kamere okrenuli prema disfunkcionalnim obiteljima. U središtu češkog kandidata za Oscara “Kućna njega” (“Home Care”) u režiji Slaveka Horaka je Vlasta, patronažna sestra koja je cijeli svoj život posvetila brizi o drugima, a kad sazna da je teško bolesna i pokušava se posvetiti sebi, u tome joj odmažu njezin razmaženi suprug i emocionalno distancirana kći. Češki “Obiteljski film” (“Family Film”) u režiji slovenskog redatelja Olmoa Omerzua crna je komedija o obitelji u kojoj baš sve što može poći po krivu – polazi po krivu. U fokusu danskog kandidata za Oscara, drame “Rat” (“War”) Tobiasa Lindholma, nalazi se obitelj koju je razdvojilo sudjelovanje oca u ratnoj misiji u Afganistanu - najavio je Matić.

Natjecateljski program 13. ZFF-a uključuje laureate najznačajnijih svjetskih festivala. Venecuelanski “Izdaleka” (“From Afar”) u režiji Lorenza Vigasa ovojio je Zlatnog lava i to kao prvi latinoamerički film u povijesti koji je osvojio to priznanje. Inače, koscenarist priče o turbulentnom odnosu dvaju muškaraca različite klasne i generacijske pripadnosti je Guillermo Arriaga (scenarist “Babela”). Brazilski “Neonski bik” (“Neon Bull”), priča o zgodnom mladom jahaču brazilskog rodea koji sanja o tome da postane modni dizajner, nagrađen je na Lidu Posebnom nagradom žirija u programu Horizonti. Napeti mađarski triler o temi holokausta “Saulov sin” debitantskog redatelja Laszla Nemesa, nekadašnjeg asistenta Bele Tarra, osvojio je u Cannesu tri nagrade – Veliku nagradu žirija, nagradu FIPRESCI i nagradu François Chalais. Dva filma u programu na svjež i nekonvencionalan način progovaraju o odrastanju: “Ja, Earl i umiruća” (“Me, Earl and the Dying Girl”) u režiji Alfonsa Gomeza-Rejona (bivšeg asistenta Martina Scorsesea), koji je na Sundance Film Festivalu osvojio Posebnu nagradu žirija i publike, a drugi je francuski “Novi klinac” (“The New Kid”), nagrađen na San Sebastianu.

ZFF posebnu pozornost poklanja kratkometražnom filmu koji će ove godine biti prikazivan u zajedničkom terminu s Kockicama u kinu Tuškanac. Hrvoje Laurenta kratko se osvrnuo na novosti u kratkometražnoj konkurenciji:

- Ove je godine na kratkometražni program stavljen poseban fokus, između ostalog i zbog jednog jubileja: naime, nacionalni natjecateljski program Kockice ove godine slavi 10 godina postojanja. U prvoj dekadi Kockice su postale jedna od najznačajnijih domaćih platformi za promociju mladih filmaša, a važnost ovog programa potvrđena je i višegodišnjom suradnjom s Društvom hrvatskih filmskih redatelja, koje pobjedniku osigurava i novčanu nagradu.

Program PLUS ove godine donosi veliku novost.

- Program PLUS, namijenjen srednjoškolcima, ove je godine program natjecateljskog karaktera, a o najboljem filmu odlučit će mladi žiri - istaknula je Katarina Crnčić, kordinatorica programa PLUS i Žuta Bibijada. Program Zagreb Film Festivala od danas je dostupan i online, a jedna od većih novosti ove je godine i ta da se ulaznice, osim na festivalskoj blagajni, mogu kupiti i preko internetske stranice Festivala.T.Kvorka

Filmovi izvan natjecanja

Koordinatorica programa, Selma Mehadžić, osvrnula se na nenatjecateljske filmske programe: “Iz sve bogatijeg popratnog programa izdvajamo uvijek iznimno dobro posjećene programe Velikih 5 i Ponovno s nama, kao i nastavak naše suradnje s Europskim parlamentom: naime, i ove će se godine u programu Dan LUX filma prikazati tri finalista za nagradu LUX. U fokusu programa Moj prvi film ove je godine Bosna i Hercegovina, a retrospektivom ostvarenja Orsona Wellesa i pratećom izložbom u Gliptoteci HAZU prisjetit ćemo se ovog velikog filmaša u godini u kojoj se obilježava 100. godišnjica njegova rođenja. Dokumentarni filmovi bit će sadržani u programu Making of, koji će nas uvući u proces stvaranja poznatih dugometražnih igranih ostvarenja.”

ULAZNICE

SU DOSTUPNE I PREKO INTERNETSKE STRANICE FESTIVALA

Možda ste propustili...

GLAZBENIK JE VELIKI LJUBITELJ I ZAŠTITNIK MAČAKA

Baby Lasagna i mačak Stipe postali su junaci slikovnice o prijateljstvu

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike