Osijek
TRI DRŽAVNE NAGRADE ZA ZNANOST PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKOM FAKULTETU

Laureati osječki znanstvenici Milena Mandić, Dragan Kovačević i Drago Šubarić
Objavljeno 23. listopada, 2015.

Čak troje znanstvenika i nastavnika s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek dobitnici su Državne nagrade za znanost za 2014. godinu, najvišeg državnog priznanja koje Hrvatski sabor dodjeljuje za znanstvena dostignuća, na temelju odredbi Zakona o hrvatskim državnim nagradama za znanost.

Naime, Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost, pod presjedanjem predsjednika toga odbora i predsjednika Hrvatskoga sabora Josipa Leke, donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu trideset jednom znanstveniku. Među dobitnicima nagrada su i znanstvenici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, dr. sc. Milena Mandić, umirovljena profesorica Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (dobitnica Nagrade za životno djelo), te dr. sc. Drago Šubarić, dekan fakulteta i redoviti profesor u trajnom zvanju (dobitnik Godišnje nagrada za znanost) i dr. sc. Dragan Kovačević, redoviti profesor u trajnom zvanju (dobitnik Godišnje nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti). Inače, od 1998. godine do danas osam je znanstvenika spomenutog fakulteta dobilo državnu nagradu, s tim da su Milena Mandić i Drago Šubarić tijekom svoje znanstvene karijere dva puta nominirani i dva puta dobili državnu nagradu.

“Ponosni smo što su ove godine, od trideset jedne nagrade u državi, PTF-u Osijek i njegovim znanstvenicima dodijeljene čak tri nagrade. Kao dekan Fakulteta odgovorno tvrdim da nije u pitanju puka slučajnost, već da su dobivene nagrade rezultat napora koje Fakultet, unatoč relativno teškim uvjetima rada, ulaže u znanost i općenito u poboljšanje svoje cjelokupne djelatnosti”, ističe dekan Šubarić. Podsjeća kako je nedavno pisano o njihovim projektima, kojih imaju u vrijednosti od oko devet milijuna kuna, što je omogućilo opremanje Fakulteta, tako da laboratoriji u Kuhačevoj 18 i 20 postaju tijesni za svu modernu opremu koja je u posljednje vrijeme nabavljena. “To pomaže da elementi znanstvenog rada budu vidljivi već u završnim i diplomskim radovima pa sve do doktorskih disertacija. Isto tako, svjesni činjenice da samo izvrsnost u znanstvenom radu može rezultirati izvrsnošću i u nastavnoj djelatnosti, Fakultet sve više uvodi elemente znanstvenog rada u nastavni proces, što je vidljivo iz analize znanstvene djelatnosti Fakulteta i prepoznato je od strane studenata Fakulteta koji se rado uključuju u istraživanja”, zaključuje Šubarić. T. Levak

PTF DOBITNIK I DRUGIH PRIZNANJA

Osim državnih nagrada za znanost Hrvatskog sabora, kojih je ukupno deset, zaposlenici Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek dobitnici su i brojnih drugih domaćih (četrnaest nagrada Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, nagrada za znanost Osječko-baranjske županije, Pečat Grada Osijeka za izuzetna ostvarenja na području znanosti…), ali i međunarodnih nagrada. Među njima su i dvije nagrade “Danubius Young Scientist Award”, nagrade Saveznog ministarstva znanosti, istraživanja i ekonomije Republike Austrije i Instituta za dunavsku regiju i središnju Europu koje su u ime Republike Hrvatske do sada dobile samo dvije zaposlenice osječkog PTF-a.

DRAGO ŠUBARIć

dekan Prehrambeno- tehnološkog fakulteta

Nagrade su rezultat napora koje Fakultet, unatoč relativno teškim uvjetima rada, ulaže u znanost i općenito u poboljšanje svoje cjelokupne djelatnosti

Možda ste propustili...

DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU

U fokusu izbori članova u Europski parlament

NA NOVOM JE DONJOGRADSKOM ŠETALIŠTU I OBALOUTVRDI

Sada se “hvata prva boja”