Novosti
BIJELA KNJIGA: STRANI ULAGAČI KRITIZIRAJU HRVATSKU

Osim Zakona o radu, od lani
je u Hrvatskoj sve gore
Objavljeno 9. listopada, 2015.
I nakon dvije godine članstva još nismo sve zakone uskladili s EU

Treću godinu zaredom Udruženje stranih ulagača u Hrvatskoj (Foreign Investors Council in Croatia - FIC) izdalo je Bijelu knjigu, svoje glavno godišnje izvješće o poslovnoj i investicijskoj klimi, ali i preprekama za ulaganja u Hrvatsku.

Ta se udruga sastoji od više od 20 najznačajnijih stranih kompanija u Hrvatskoj (od Siemensa, preko Ine, do Tele2) a koje su dio od 1500 stranih kompanija u Hrvatskoj. Strani investitori u Hrvatskoj pretežito su iz susjednih zemalja i zemalja s kojima Hrvatska tradicionalno posluje, kao što su Austrija, Njemačka, Mađarska, Italija i Slovenija. No tu su i Nizozemska, Francuska, Švedska, Belgija i Švicarska. Strani ulagači postali su i značajan dio hrvatskog gospodarstva - od kraja 1990-ih, kada su činili deset posto ukupnog kapitala i isto toliko ukupnih prihoda te gotovo osam posto ukupne zaposlenosti, ovo razdoblje su završili s 45 posto ukupnog kapitala, 50 posto ukupnih prihoda i 25 posto ukupne zaposlenosti.

- Od listopada prošle godine, kada smo izdali našu drugu Bijelu knjigu, dogodilo se nekoliko stvari koje su dodatno pogoršale poslovnu i investicijsku klimu u Hrvatskoj, umjesto da ih učini povoljnijima - upozorava dr. Ante Babić, tajnik Udruženja i suautor Bijele knjige.

Naime, još uvijek je enormna količina zakona i regulative koja se mijenja i donosi “zbog usklađivanja s EU”, iako smo u EU ušli prije dvije godine, upozoravaju u FIC-u.

Kao i u prvom izdanju, u FIC-u i dalje upozoravaju kako je ključni problem Hrvatske u predimenzioniranom javnom sektoru, te kroničnom i rastućem deficitu i javnom dugu. Nabrajaju uvođenje poreza na kamatu/štednju i poreza na dividendu, uveden je PDV na građevinsko zemljište, povećane su trošarine na gorivo i cigarete... Iako su se 2014. godine smanjili neki neporezni nameti, neki novi su uvedeni, poput recertificiranja trgovačkih društava za protupožarnu zaštitu, povećanja komunalnih naknada (radi refinanciranja lokalne uprave zbog prošlogodišnjeg poreznog rasterećenja srednjih dohodaka na nacionalnoj razini) te naknada za korištenje adresa. Posebno pitanje među FIC društvima je oporezivanje za strane državljane - menadžere koji dolaze u hrvatske podružnice FIC društava.

- Hrvatska nema posebni sustav za oporezivanje radnika iz inozemstva - upozoravaju u Udruženju te upozoravaju kako su međunarodni transferi stranih pojedinaca za rad u Hrvatskoj jako opterećeni porezom na dohodak. Ali postoje i nejasna pravila oko oporezivanja dnevnica, troškova putovanja i smještaja za hrvatske zaposlenike koji bi zbog posla trebali češće ići na rad u maticu društva ili u druge podružnice unutar iste grupacije izvan Hrvatske - upozoravaju u Udruženju stranih ulagača u Hrvatskoj.

Sve to, u konačnici, utječe na smanjenje profitabilnosti poslovanja.

Dario KUŠTRO
NAJVEĆI PROBLEMI

1. PRAVNA NESIGURNOST

- promjene u pravnom okruženju, mijenjanje pravila, neodgovarajuća provedba propisa EU

2. POREZNE OBVEZE

- promjene poreznog zakona, neujednačena rješenja različitih razina poreznih vlasti

3. PARAFISKALNE NAKNADE

- broj dodatnih troškova koji se moraju platiti, bez jasne povezanosti s poslovanjem

4. JAVNA UPRAVA I PRAVOSUĐE

- trajanje sudskih postupaka, ponekad potpuno različit tretman na lokalnim razinama od nacionalne

5. PITANJA RADA

- krut i neodgovarajući Zakon o radu

ŠTO SE PROMIJENILO OD LANI

U vrijeme drugog izdanja Bijele knjige, 2014. godine, strani su investitori ocijenili da postoji pogoršanje u svim područjima, uz jedan pozitivan pomak - u konačnom donošenju Zakona o radu, koji uvodi korake prema fleksibilnijim pravilima rada. “To je razlog zašto smo bili u mogućnosti da se smanji broj naših preporuka u pitanjima o radu, ali bili smo prisiljeni povećati preporuke na porezne obveze za poboljšanje poslovne i investicijske klime”, stoji u ovogodišnjoj Bijeloj knjizi.

Možda ste propustili...