Novosti
MINISTRI UNUTARNJIH POSLOVA O IZBJEGLICAMA

Podrška jačanju zaštite vanjskih granica EU-a
Objavljeno 9. listopada, 2015.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić boravio je u Luxembourgu na sastanku Vijeća ministara unutarnjih poslova EU. Glavne teme sastanka bile su migracijska kriza, odnosno zaštita vanjskih granica EU, kao i vraćanje izbjeglica koje nemaju pravo na međunarodnu zaštitu. Ministar Ostojić nakon sastanka je novinarima rekao kako Hrvatska podržava jačanje uloge Frontexa u zaštiti vanjskih granica EU te da je naša zemlja spremna sudjelovati i ako se odluči na dodatni angažman snaga te agencije. O pitanju povrata migranata koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, ministar Ostojić rekao je da se Republika Hrvatska od početka zauzima i podržava poštovanje readmisijskih ugovora.

Prema navodima nekih organizacija, pretpostavlja se da se oko 400 tisuća osoba mogu smatrati ekonomskim migrantima.

Prema podacima MUP-a, u Hrvatsku je od početka izbjegličke krize do podneva 8. listopada ušlo 133.365 migranta, a i dalje se očekuje njihov dolazak s područja Srbije. (D.Pav.)

Traže siguran i zaštićen put za izbjeglice

Inicijativa za podršku izbjeglicama Dobrodošli na konferenciji za novinare održanoj ispred prihvatnog kampa za izbjeglice u Opatovcu istaknula je kako traži siguran i zaštićen put za izbjeglice, otvaranje granica, solidarnost i dostojanstvenu poruku. Inicijativa se obratila javnosti u povodu sastanka Vijeća ministara unutarnjih poslova EU u Luxemburgu te je zatražila uspostavu uzajamne suradnje za države istočnog Mediterana u obliku političkog dogovora za osiguravanje sigurnih putova.

Najčitanije iz rubrike