Novosti
IZBJEGLICE U GRČKOJ DOBIVAJU LETAK S RUTOM PREMA HRVATSKOJ

Ostojić: Hrvatskoj se neće dogoditi
orbanovski način rješavanja krize
Objavljeno 4. listopada, 2015.

Vezani članci

JEDNI POKAZUJU HUMANOST, DRUGI ZARAĐIVALI NA TUĐOJ NEVOLJI

Nudili prijevoz izbjeglicama, cijena od 50 do 1300 eura, policija im stala na kraj

Hrvatska je u 19 dana krize primila gotovo 110.000 ljudi, što ni jednoj drugoj zemlji nije uspjelo, izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u HTV-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”, govoreći o izbjegličkoj krizi. Pritom je rekao i da, ako Mađarska zatvori granice, postoje “druga vrata prema Europskoj uniji” i da u tom smislu postoji dogovor sa slovenskom stranom.

– Pokazalo se ovih dana da ni jedna žica ni zid nisu uspjeli zaustaviti izbjeglički val – ustvrdio je ministar i ponovio kako je rješenje u Grčkoj.

Mala vjerojatnost terorista

Komentirajući nesporazum Hrvatske i Srbije oko granice i izbjeglica, Ostojić je u spomenutoj emisiji rekao kako je već na početku krize bio u Beogradu, dobio uvjeravanja da nema izbjeglica na granici, da bi istu noć u Hrvatsku došlo 7000 izbjeglica. Dodao je i kako sa Srbijom, unatoč pokušajima, nije bilo iskrenih razgovora koji bi postigli neke rezultate. Ostojić je još jednom rekao da nema podatak koliko je Hrvatska potrošila na zbrinjavanje izbjeglica.

– Krizni odjel prati apsolutno svaki trošak, ali imajte na umu da svako ulaganje vrijedi puno više od ostanka svih migranata – rekao je, dodajući kako Hrvatska traži i inzistira da EU pokrije troškove koji “nisu mali”.

– Uskoro ću dobiti potvrdu svega toga – komentirao je ministar i dodao kako je u danom trenutku jedino bilo važno obraniti Hrvatsku.

Govoreći o potencijalnim teroristima među tisućama izbjeglica, Ostojić tvrdi da je za to vjerojatnost vrlo mala.

– Mi sve provjeravamo i pregledavamo svakog od njih. Prvo ide policijska kontrola, potom evidencija i registracija. Ako se netko sprema za teroristički napad, može to učiniti na stotinu drugih načina, ovaj je preopasan – rekao je Ostojić na HTV-u.

Dan ranije u prihvatnom centru u Opatovcu novinarima je pokazan letak koji se, navedeno je, migrantima dijeli u prvoj zemlji Europske unije odakle se slijevaju prema zapadnoj Europi. Prema onome što je medijima u kampu rekao ministar unutarnjih poslova, kartu s nazivom “Glavne migracijske rute iz Grčke” dijele izbjeglicama kao da je riječ o nekoj turističkoj ruti.

Ucrtani pravci

Jasno ucrtanim pravcima, sve izbjeglice koje u Grčku dođu iz Turske usmjerava se u zapadnu Europu preko Makedonije, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Pritom je crvenim slovima naglašeno kako je preko Hrvatske ruta otvorena, dok je na isti način, velikim slovima, istaknuto da je granica preko Mađarske zatvorena. Na karti je istaknut i Šid kao mjesto u Srbiji preko kojeg se dolazi do Hrvatske. Ministru Ostojiću to je pokazatelj da je u izbjegličkoj krizi stvoren savez Grčka – Srbija – Mađarska.

– Uopće ne sumnjam u to. Srpski premijer Vučić isticao je dobrosusjedske odnose sa zemljama i prema tome taj plan očito od početka funkcionira, a najbolji dokaz je da preko Horgoša prelazi zanemariv broj ljudi u odnosu na Hrvatsku – kazao je, dodavši kako je riječ o “organiziranoj priči”.S.Butigan

VELIKI BROJ DOLAZAKA PREKO VIKENDA

Inače, u Republiku Hrvatsku su od početka migracijske krize do nedjelje do 15 sati ušle ukupno 110.294 izbjeglice. U noći na nedjelju i to jutro stiglo je preko graničnih prijelaza Tovarnik i Bapska 3588 izbjeglica koje se i dalje, nakon uhodane procedure u kampu u Opatovcu, tranzitiralo prema Mađarskoj. U privremenom prihvatnom centru u Opatovcu u 15 sati bilo je 800-tinjak izbjeglica. “I dalje se očekuje priljev migranata s područja Republike Srbije”, navodi MUP.