Novosti
JEDNI POKAZUJU HUMANOST, DRUGI ZARAĐIVALI NA TUĐOJ NEVOLJI

Nudili prijevoz izbjeglicama, cijena od 50 do 1300 eura, policija im stala na kraj
Objavljeno 3. listopada, 2015.
Svi su takvi “prijevoznici”, koje je policija ulovila, s vukovarsko-srijemskog područja

Vezani članci

TROŠKOVI IZBJEGLIČKE KRIZE

Cijena samo jednog prijevoza izbjeglica vlakom - 75.000 kn

Dok Slavonija, zbog izbjegličke krize tijekom koje je u nešto više od dva tjedna u Hrvatsku ušlo približno 100.000 izbjeglica, pokazuje veliko srce redajući mnoge primjere humanosti, postoji, nažalost, i druga strana priče vezana uz izbjeglice.

S jedne strane, dakle, humanost i brojnih službi i volontera, a s druge, pak, oni koji su se na nevolji nesretnih izbjeglica pokušali – okoristiti. Riječ je o slučajevima gdje se izbjeglicama za novac, i to nerijetko nemale svote, nudio prijevoz do određenih destinacija unutar Hrvatske, iako izbjeglicama, koje što prije žele ići dalje prema zapadnoj Europi, nakon pružene im okrjepe i nužne procedure naša zemlja u što kraćem roku organizira tranzit prema Mađarskoj.

Za 15 kilometara 50 eura

Koliko je točno takvih slučajeva bilo od sredine rujna, teško je točno utvrditi. No, nedvojbeno je riječ o, u najmanju ruku nelijepoj strani priče o izbjegličkoj krizi, ili točnije o – kaznenom djelu. Pokušali su, naime, naplatiti ono što je Republika Hrvatska izbjeglicama osigurala besplatno.

Siva brojka takvih “prijevoznika” nije poznata, nepoznanica je koliko ih je na koncu uspjelo zaraditi na nevolji tisuća izbjeglica iz Sirije, Afganistana, Iraka..., na njihovom mukotrpnom putu prema boljem životu, no policija je takve slučajeve proteklih dana i sankcionirala.

Prema službenim podacima Policijske uprave vukovarsko-srijemske, zbog takvih ilegalnih djelatnosti provedeno je kriminalističko istraživanje nad ukupno 18 osoba. Od te brojke, 16 su bili državljani RH, a dvojica su iz Srbije.

– Događaji su to od 19. do 28. rujna – potvrdila je Marijana Maja Barbarić iz Odnosa s javnošću PU u Vinkovcima.

Poslije tog datuma takvih slučajeva više nije bilo! Čini se da je revno policijsko postupanje spriječilo nove pokušaje takve zarade na nevolji izbjeglica. U vukovarsko-srijemskoj PU nadalje navode kako su u spomenutim istragama utvrdili “postojanje sumnje kako su iz koristoljublja počinili kazneno djelo protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Shengenskog sporazuma, opisano i kažnjivo u članku 326. stavak 1. Kaznenog zakona, odnosno da su za novčanu naknadu krijumčarili nezakonite migrante”.

Pritom se najčešće radilo o unaprijed dogovorenom prijevozu do Zagreba, Osijeka pa čak i do privremenog prihvatnog centra u Opatovcu. Tako je, kažu neslužbene informacije, jedan od osujećenih tražio 50 eura za prijevoz jednog migranta i to samo od granice sa Srbijom do Opatovca, dakle petnaestak kilometara.

Neki iskusili i pritvor

U svim slučajevima iz službenih policijskih podataka radilo se o tome da su policajci “prijevoznike” zaticali u prometu. Svi su potom bili privedeni u najbližu policijsku postaju na ispitivanje.

– Na taj način 94 osobe trebale su biti prevezene uz novčanu naknadu – potvrdili su u policiji. Zatečeni su na području krajnjeg istoka Slavonije, odnosno tamo gdje su i pristizale izbjeglice, primjerice u Iloku i Tovarnku, ili pak u Vukovaru. Zanimljvo je i da su svi takvi “prijevoznici” koje je policija spriječila u njihovoj namjeri zarade na tuđoj muci, s domaćeg terena, dakle s vukovarsko-srijemskog područja. Neki su određeno vrijeme proboravili i u pritvoru. K tome, ni u jednom slučaju, koliko je poznato, nije se radilo o legalnim službama prijevoza taksijem.

Prema onome što se neslužbeno moglo čuti na terenu, tih dana tarife su bile različite, ovisno o broju izbjeglica i destinaciji. Tako se, primjerice, moglo čuti za slučaj da je jedan tražio 100 eura po osobi za prijevoz do Zagreba, drugi je toliko tražio do Osijeka, treći je bio poduzetniji pa je kanio kombijem do Zagreba prevesti 13-14 izbjeglica za cijenu od 1300 eura.... Najčešća cijena je, navodno, bila 50 eura po osobi.

O sličnome svjedoče i u općini Tovarnik.

– Nemamo konkretnih saznanja o takvom lovu u mutnom, ali u prvim danima izbjegličkog vala bio je jedan koji se nudio da vozi migrante, zaprijetili smo mu policijom i otišao je – posvjedočila je općinska načelnica Ruža Veselčić-Šijaković.

Inače, za počinjenje opisanog kaznenog djela zakon propisuje kaznu zatvora do tri godine.

Sanja BUTIGAN
PODIGNUTE OPTUŽNICE

Navedene slučajeve potvrdili su i u Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru. “Nadležna policijska uprava od početka izbjegličke krize u Republici Hrvatskoj podnijela je ovom državnom odvjetništvu kaznene prijave protiv 17 hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela koje je prethodno policija službeno već opisala (čl. 326. st. 1. KZ-a)”, ističu u Odvjetništvu. ODO Vukovar je, navodi se također, protiv svih prijavljenih osoba “podiglo pred nadležnim Općinskim sudom optužnice, te će se daljnji postupci voditi pred sudom”.

Većinu nemilih događaja policija je zabilježila od 19. do 28. rujna, a od tada takvih slučajeva više nije bilo

KAZNA

ZA TAKVO NEDJELO JE TRI GODINE ZATVORA

18

OSOBA BILO JE KRIMINALISTIČKI ISTRAŽENO