Novosti
ZBOG IZBJEGLICA SAZVANO VIJEĆE ZA NACIONALNU SIGURNOST

Spremni smo prihvatiti i usmjeriti te ljude tamo kamo žele otići
Objavljeno 16. rujna, 2015.
Izbjegličko pitanje nije samo humanitarne nego i sigurnosne naravi, ističe predsjednica RH

Vezani članci

MAĐARSKA GRANICA ZATVORENA, VRAĆAJU SVE PREMA SRBIJI

Izbjeglice pozvane da krenu preko Hrvatske

Zbog izbjegličkog vala koji je krenuo u Hrvatsku, premijer i predsjednica RH najavili su sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnosti. O izbjegličkoj krizi to će vijeće raspravljati u petak (18. rujna) u Hrvatskome saboru.

- Namjera je identična, i moja i predsjednice Republike, da sazovemo Vijeće za nacionalnu sigurnost, makar moram naglasiti da je za to odgovorna Vlada, gotovo isključivo ili samo Vlada - rekao je premijer Zoran Milanović u srijedu prijepodne saborskim zastupnicima.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom je prijedlogu premijeru za sazivanje sjednice Vijeća obrazložila kako je dužna još jednom upozoriti na izbjeglički val te njegove moguće društvene, gospodarske i sigurnosne implikacije. Grabar Kitarović istaknula je kako je potrebno razmotriti dosad učinjeno, a posebice ono što nas očekuje, u pronalaženju odgovarajućih mjera nadležnih tijela državne uprave, kojima bi Hrvatska odgovorila na to pitanje, koje “nije samo humanitarne već i sigurnosne naravi”.

Premijer je u Saboru naglasio kako je njegova dužnost da brani interese hrvatskih građana i da se brine za njihovu sigurnost.

- Spremni smo prihvatiti i usmjeriti te ljude tamo kamo oni očito žele otići, a to su Njemačka, Skandinavija i tih nekoliko zemalja - kazao je Milanović, istaknuvši pritom da je sasvim svejedno koje su vjere i boje kože. Ponovio je kako Hrvatska neće na svojoj granici graditi nikakve žice i ograde.

- Mi ćemo, prije svega, imati na umu interese i sigurnost Hrvatske, ali također nećemo zaboraviti da smo ljudi, većinom i kršćani - ustvrdio je premijer. Ponovio je da je Hrvatska potpuno spremna za prihvat izbjeglica.

- Razmišljamo o tome cijelo vrijeme, radimo i pripremamo se u slučaju da se dogodi takva situacija koja nikako ne može biti ni blizu razmjerima kakve vidimo u Srbiji i Mađarskoj - rekao je te dodao kako Hrvatska može zbrinuti tisuće ljudi, ali ne može desetke tisuća, premda je u ratu zbrinjavala pola milijuna. Ponovio je i to da izbjeglice ne žele ostati u Hrvatskoj.

- Oni će naći načina da odu iz Hrvatske, ne da pobjegnu zato što je ovdje loše, nego zato što imaju svoju viziju, želju, čežnju da idu gore - istaknuo je Milanović.

Kada je riječ o zatvaranju slovenske granice, premijer je kazao da je ta granica i tako zatvorena.

- To je schengenska granica za sve one koji u nju ulaze i koji žele prijeći na obilježenim prijelazima, pa i za hrvatske građane u ovom trenutku - rekao je te dodao kako to ne znači da je Slovenija zatvorila svoju granicu u punom fizičkom, geografskom smislu.

- To neće i ne može. Kao ni Mađarska, na nekim dijelovima koji su prohodni. Ti ljudi će izići iz Hrvatske, sto posto - uvjeren je Milanović, koji je dodao kako će Hrvatska u međuvremenu učiniti sve da izbjeglicama u Hrvatskoj bude bolje nego u Srbiji i Mađarskoj. Također je rekao da sada dolazi zima, više se ne može ploviti te će se izbjeglički val i zbog toga smanjiti. Pozvao je sve zastupnike da od toga ne prave politički kapital te i da oko toga pitanja moramo biti jedinstveni.

Dijana PAVLOVIĆ
“TO SU LJUDI, POZDRAVIMO IH”

- Stalno sam u kontaktu s premijerima Austrije i Slovenije - rekao je premijer Milanović u Saboru, dodavši kako će se u četvrtak (17. rujna) vjerojatno sastati s austrijskim kancelarom te će razgovarati o pitanju izbjeglica. Ponovio je kako će izbjeglice u Hrvatskoj imati bolji tretman nego u Mađarskoj, ali će doći do Njemačke. “Sirija ostaje bez najboljeg ljudskog kadra, bez profesionalaca, a, nažalost, tamo ostaju ratni zločinci i sirotinja”, kazao je Milanović i dodao da je onaj tko je imao energije i novca pobjegao iz Sirije. “To su ljudi, pozdravimo ih”, zaključio je premijer.

Možda ste propustili...

U PRIMJENI ĆE BITI ZA DVIJE GODINE

Napokon usvojen pakt o migracijama i azilu

NAKON POTVRDE NA STRANAČKIM TIJELIMA PRISTUPIT ĆE SE PRIKUPLJANJU POTPISA

HDZ: Postignuto je suglasje s DP-om oko formiranja nove većine i strukture Vlade