Sport
HRVATSKA NAKON AZERBAJDŽANA IDE U NORVEŠKU

U Oslu dokažite kako niste preplaćene zvijezde bez strasti
Objavljeno 5. rujna, 2015.
Hrvatska se remijem protiv Azerbajdžana dovela u poziciju da joj je susret u Oslu protiv Norveške od životnog značenja

Hrvatska se remijem protiv Azerbajdžana dovela u poziciju da joj je susret u Oslu protiv Norveške od životnog značenja.

Nakon što smo krajem ožujka te iste Norvežane doslovce nokautirali u Maksimiru (5:1), izgledalo je kako Kovačeve trupe nitko ne može zaustaviti u nadiranju prema Parizu i Euru 2016. godine. No, kako je nogomet prevrtljiva igra priča se ubrzo počela mijenjati. Prvo remi s Talijanima iz kojeg bodovno nismo izvukli ništa jer nam je taj jedan osvojeni uzela svastika na terenu, a sad i skromni bodić protiv Azrebajdžana i pobjeda Norvežana u Sofiji zakomplicirali su situaciju u skupini do krajnjih granica. U Oslo stižemo sa samo jednim bodom prednosti u odnosu na Norvešku i posve je jasno što Hrvatska tamo mora učiniti ako si želi osigurati mir u finišu kvalifikacija.

Samozatajne najjače karike

U Bakuu je Hrvatska imala mnogo problema, poglavito s realizacijom, ali i s organizacijom igre. 'Azeri' nas ničim nisu iznenadili, ali nismo ni mi njih. Vidljivo je bilo kako je kvaliteta na našoj strani, ali nedostajala je prava iskra kojom bismo demoralizirali borbenog suparnika.

- Bili smo dominantni svih 90 minuta, imali smo prilike, ali nismo zabili ono što smo pripremili. Dečkima ne mogu ništa predbaciti, dobro su se borili na ovoj vrućini i šteta je što bar jedna lopta nije ušla. No, to je tako u nogometu - pomirljivo je komentirao utakmicu Niko Kovač, izbornik hrvatske reprezentacije.

Njegove recenzije utakmica znaju biti zbunjujuće. Nakon visoke pobjede nad Norveškom (5:1) nije baš bio posve zadovoljan, a sada, nakon ovog remija, a koji predstavlja totalni podbačaj - nije nezadovoljan. Treneri, tko bi njih razumio. Istina je samo jedna. Nogomet se igra za pogotke, a ne za dominaciju u posjedu ili “dobro stajanje na terenu”. Zato ako pogoci izostanu, posebno u ogledu s jednom od slabijih selekcija u skupini mjesta bilo kakvom zadovljstvu ne bi smjelo biti. Dio reprezentativaca nije izgledao baš najbolje u Bakuu i Kovač bi morao pronaći da ih trgne uoči Osla. Možda bi mogao preispitati i svoje odluke oko momčadi pa uvesti neke nove ljude. Posve je nejasno zbog čega je naš najjači adut u sredini terena Luka Modrić, nerijetko ordinirao gotovo posve uz desnu aut-liniju. To nam se čini kao čisto izmišljanje tople vode, a može biti i vrlo opasno. Rakitić je djelovao sporo i teško, a Mandžukić dezorijentirano. Pazite, govorimo o ključnim igračima. Eksperiment s Badeljem pokazao se kao promašaj. Pogodak je tek Marko Pjaca. Pun je energije, okomit, uporan, dopao nam se njegov nastup.

- Željeli smo pobjedu, ali nismo uspjeli. U prvom smo dijelu odlično odradili povratak posjeda lopte, zalaganje je bilo maksimalno, ali kao što nam je protiv Norveške svaki udarac bio i gol, danas nije ulazilo - zaključio je Kovač.

Vraća se Srna

U Bakuu su nam bokovi bili prilično rezervirani, pa je u svjetlu toga dobra vijest povratak kapetana Darija Srne koji je odradio suspenziju i povest će momčad na Ullevaal stadionu u okršaj s Norvežanima koji nam sad opasno pušu za vratom. Zato Hrvatska u toj utakmici mora pokazati tko je gazda. Posljednje igre “kockastih” nisu baš bile uvjerljive. Ni protiv Talijana na Poljudu, ni protiv Azerbajdžana “to nije bilo to”. Zato na europskom sjeveru u nedjelju očekujemo pojavu prave Hrvatske”. Treba nam pobjeda i tako se moramo i postaviti.

- Tražit ćemo pobjedu u Oslu, a vidjet ćemo kako će se razvijati. Ići ćemo svom snagom po tri boda - kaže Kovač i najavljuje promjene u momčadi.

- Promjena u momčadi će biti, a konačnu odluku donijet ćemo nakon analize zdravstvenog stanja - najavljuje izbornik.

Povratak Srne je neupitan, a treba očekivati da će u momčadi opet biti i Brozović koji je i u Azrebdajdžanu neočekivano ostao na klupi. Hoće li se Kovač odvažiti na još koju promjenu, rano je govoriti, ali mogao bi mijenjati još. Mandžukića recimo...

- Njemu nedostaju golovi, ali bit će ih. Najvažnije mu je da ulazi u šanse - branio je Kovač svog prvog napadačkog “pika”.

Uglavnom, za koji se god sastav odlučio bit će najvažnije da Hrvatska od prve minute pokaže po što je došla, a to mora biti - pobjeda. Svaki drugi rezultat dobro će zakomplicirati završnicu kvalifikacija u našoj skupini.

Dalibor KELER

MANDŽUKIĆ

napadač Juventusa suočen je sa salvom kritika zbog igre u Bakuu

SKUPINA H

Azerbajdžan - Hrvatska 0:0, Italija - Malta 1:0, Bugarska - Norveška 0:1

Sljedeći susreti (6. rujna): Malta - Azerbajdžan, Norveška - Hrvatska (18 sati), Italija - Bugarska (20.45)

Napomena: Hrvatska čeka odluku UEFA-e na žalbu zbog oduzimanja jednog boda.

Možda ste propustili...

EUROPSKO PRVENSTVO 1972. U BELGIJI

Nezaustavljivi Gerd Müller i njegovi Zapadni Nijemci

SUBOTNJI SUSRET 33. KOLA SUPERSPORT

Ulaznice za Lokomotivu

Najčitanije iz rubrike