Novosti
NOVI PRAVILNIK O PEDAGOŠKIM MJERAMA

Zbog krivotvorenja ispričnice - opomena pred isključenje
Objavljeno 1. rujna, 2015.

U novoj školskoj godini, 2015./2016., primjenjivat će se novi Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera. Potpisao ga je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, a stupio je na snagu jučer, 1. rujna, nekoliko dana prije početka školske godine.

Unatoč tomu što je javna rasprava vođena u neprimjereno doba godine, ljeti, kada su svi prosvjetni djelatnici na godišnjem odmoru, prosvjetne vlasti ozbiljno su shvatile pristigle primjedbe i novi je pravilnik o pedagoškim mjerama kvalitetniji od Nacrta pravilnika s kojim se izišlo u javnu raspravu. Mišljenje je to koje je javno izrekao Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod, na konferenciji za novinare jučer u Osijeku.

- Nediscipline u školama je sve više, a pedagoških mjera sve manje - rekao je Stipić. Ipak, ocijenio je da je novi pravilnik korak naprijed te očekuju da će on pridonijeti ujednačavanju prakse kažnjavanja u školama i popravljanju ukupnog ozračja u kojem se odvija odgojno-obrazovni rad. Naime, do sada su tu materiju regulirale škole, a sada postoji pravni akt koji je razvrstao povrede po skupinama i naveo primjere za svaki oblik. U novoj školskoj godini škole su dužne uskladiti svoje školske statute s novim pravilnikom i ujednačiti pravnu praksu. Povrede ponašanja na temelju kojih se izriču pedagoške mjere podijeljene su s obzirom na težinu na četiri razine: lakše, teže, teške i osobito teške. U Preporodu smatraju da neke povrede zaslužuju strože kazne i zadovoljni su što je od 11 iznesenih prihvaćeno sedam sindikalnih prijedloga, no neka neprimjerena ponašanja, smatraju, zaslužuju strože kazne.

- Primjerice, klađenje i kockanje u školskom prostoru umjesto u lakše uvršteno je u teže povrede ponašanja. Preblago je sankcionirano uništavanje imovine, koje bi se umjesto teže trebalo uvrstiti u teške povrede ponašanja, isto kao i uništavanje imovine zaposlenika škole. Zabrinuti smo jer nisu prihvaćene primjedbe koje su se odnosile na nasilničko ponašanje učenika prema učiteljima, nastavnicima i drugim zaposlenicima škole. Takvo ponašanje treba posebno sankcionirati, jer godišnje bilježimo više od stotinu takvih slučajeva – smatra Stipić.

Prema novom pravilniku ista pedagoška mjera može se izreći najviše dva puta, a do sada su se ukori i opomene mogli izricati u nedogled. Ipak, najvećim pomakom smatra se smanjenje administriranja. Primjerice, razrednici nisu više dužni voditi službenu bilješku pri izricanju svake pedagoške mjere.V.Latinović

OPOMENA ZA PREPISIVANJE

Od novih kaznih izdvajamo opomenu za prepisivanje, izazivanje nereda, stvaranje buke, dovikivanje, bacanje smeća po školi, šaranje, urezivanje u namještaj, upotrebu mobitela ili laptopa tijekom sata i prepisivanje. Ukor će učenici dobiti za vrijeđanje i širenje laži i glasina, unošenje ili konzumiranje psihoaktivnih sredstava, dovođenje u školu neovlaštenih osoba, sudjelovanje u tučnjavi, klađenje ili kockanje. Krivotvorenje ispričnice može rezultirati strogim ukorom ili opomenom pred isključenje, a zbog nasilničkog ponašanja s teškim posljedicama učenik može biti i isključen iz škole.