Kultura
MEĐUNARODNI FESTIVAL KOMORNE GLAZBE

Na šest koncertnih večeri predstavit će se hrvatski i inozemni sastavi
Objavljeno 28. kolovoza, 2015.

SPLIT - MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove će se godine održati od 28. kolovoza do 6. rujna šesti put u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.

Festival je to koji je već odavno prerastao okvire lokalnog događaja. Naime, osim što su važnost MAGfestivala na lokalnoj i nacionalnoj razini prepoznali Grad Split, Ministarstvo kulture RH i Turistička zajednica Grada Splita, koji već godinama financijski potpomažu tu manifestaciju, od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini – od Europskog festivalskog udruženja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovi originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.

EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), pokrenut od Europskog festivalskog udruženja, međunarodna je platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala iz 31 europske zemlje koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu. Očekuje se da će odabrani festivali preko te platforme, portala i publikacija koje će se izdavati ostvariti veću vidljivost među publikom diljem Europe, kao i lakše umrežavanje i razmjenu iskustava među izvođačima i organizatorima, sve s ciljem daljnjeg programskog i organizacijskog napretka.

Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG) osnovana je 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita. Do sada je u organizaciji Udruge MAG održano pet MAGfestivala komorne glazbe i pet koncertnih sezona s ukupno više od 60 koncerata klasične glazbe, što je kontinuitet kakav u Splitu dugo nije postojao. Udruga MAG dobitnik je i Posebne nagrade za umjetnost, koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija.

Prijašnja izdanja MAGfestivala privukla su veliku pozornost splitske publike, ali i stranih gostiju (oko 130 slušatelja po koncertu) te brojnih hrvatskih i regionalnih medija. Ove godine na festivalu će se na šest koncertnih večeri predstaviti renomirani i afirmirani hrvatski i inozemni komorni sastavi, kao i sastavi koji tek čekaju svoju afirmaciju. (D.Kć.)

Možda ste propustili...

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike