Novosti
POMOĆ MIGRANTIMA U SRBIJI KRENULA I IZ OSIJEKA

Crveni križ: Spremni smo, 1992. zbrinuli smo 800 tisuća ljudi
Objavljeno 24. kolovoza, 2015.

Automobil pun odjeće i obuće za djecu, higijenskih potrepština, pelena, sokova i vode jučer je krenuo iz Osijeka u susjednu Srbiju.

Sudbina migranata ponovno je ganula Slavonce, pa su, jer još uvijek nema organizirane pomoći na razini lokalne zajednice, odnosno Crvenoga križa, odlučili pomoći sami. Naš sugovornik na svom je FB profilu pod nadimkom Boni Osijek pozvao građane da pomognu i za kratko vrijeme prikupio pomoć, koju je osobno odnio migrantima. - Odlučio sam poći do autobusnoga kolodvora u Beogradu, a imam neke informacije da migranata ima i u Subotici, što mi je još bliže. Kad sam objavio da skupljam pomoć, javili su se i iz Belog Manastira i Darde i sad imam oko deset vreća koje ću tamo ostaviti. Čujem da carinici prave problem jedino ako se prenose lijekovi, a sve drugo je dopušteno - ispričao je taj Osječanin. Njemu sudjelovanje u humanitarnoj pomoći nije strano, pa je bio aktivni humanitarac tijekom prošlogodišnjih poplava u županjskoj Posavini.

Ravnatelj Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić rekao nam je da se ondje pripremaju biti spremni na sve, a trenutno čekaju hoće li Vlada u dogovoru sa svim relevantnim faktorima prihvatiti privremeno veći broj izbjeglica. - Još nema nikakve službene odluke za prihvat, a još ne znamo ni hoće li Mađari podignuti zid pa migranti skrenuti nama i u Bugarsku. Kako bilo, treba se sjetiti kolovoza 1992. godine, kada smo zbrinuli 800.000 ljudi iz Hrvatske i BiH. Nitko od njih nije ostao u šatoru, već su bili smješteni u čvrstim objektima, pa vjerujem da bi se to ponovilo i sada u slučaju potrebe. Svakako ćemo uskočiti - prokomentirao je Jelić, pohvalivši svaki ljudski poticaj za individualnu pomoć kakva se organizira u Osijeku.M.Mihelić

Pomoć pripremaju i osječki umjetnici

Inače, uz humanitarca D.LJ., i skupina osječkih umjetnika ovih dana priprema se kontaktirati Gradsko poglavarstvo Grada Osijeka za postavljanje štandova na Trgu A. Starčevića. Ondje bi se prodavali razni unikatni predmeti, a prikupljenim novcem kupit će se potrepštine za bebe i potom distribuirati do izbjeglih obitelji. Svi koji žele pomoći mogu se obratiti i preko Facebooka na Boni Osijek.

Apel: Pomozimo izbjeglicama na području JI Europe

Hrvatski Crveni križ otvara apel “Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe”. Budući da trenutno postoji potreba za pomoć izbjeglicama na području Makedonije i Srbije, pomoć će biti distribuirana putem nacionalnih društava Crvenoga križa na ta područja. Svi građani koji mogu i žele pomoći izbjeglicama iz ratom zahvaćenih područja, sredstva mogu donirati na sljedeće načine: Uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, IBAN HR6923400091511555516, Poziv na broj 14. Za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X. Internetskim donacijama na www.hck.hr te donacijama putem poziva na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6,25 kn, PDV uključen.)(I.M.)

HDZ zabrinut zbog nedostatka hrvatske strategije

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković izrazio je zabrinutost zbog izjave premijera Zorana Milanovića kako Hrvatska nema strategiju po kojoj će postupiti u slučaju dolaska izbjegličkog vala iz Srbije u Hrvatsku. Kazao je kako su u toj stranci zabrinuti najavama da će se u idućim danima situacija pogoršati. “Očekivali smo da predsjednik Vlade i Vlada u cjelini odgovore na pitanje kako će se nositi s eventualnom nekom nepredviđenom situacijom”, rekao je Jandroković novinarima.(I.M.)

Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

VOJNO OSPOSOBLJAVANJE U POŽEGI

Na obuku stiglo 107 ročnika

Najčitanije iz rubrike