Novosti
SELA NA GRANICI HRVATSKE I SRBIJE OČEKUJU VAL IZBJEGLICA

Mještani Tovarnika: I mi smo bili izbjeglice, tim ljudima treba pomoći koliko se može
Objavljeno 25. kolovoza, 2015.
- Naše su mogućnosti, kao male općine, skromne, očekujemo pomoć države - kaže Jasmin Budinski

Vezani članci

POMOĆ MIGRANTIMA U SRBIJI KRENULA I IZ OSIJEKA

Crveni križ: Spremni smo, 1992. zbrinuli smo 800 tisuća ljudi

IZBJEGLIČKO STRADANJE SE NASTAVLJA, OČEKUJU SE NOVI VALOVI DOLAZAKA

U prihvatnom centru Preševo u Srbiji nalazi se 5000 migranata

Hoće li se kretanje vala izbjeglica s Bliskog istoka, nakon Makedonije i Srbije, preusmjeriti prema Hrvatskoj, kao još jednoj tranzitnoj zemlji na putu u razvijenije zemlje Europske unije?

S obzirom na žičanu ogradu koju gradi Mađarska na granici prema Srbiji, sve pretpostavke govore da bi Hrvatska na tom putu izbjeglicama mogla biti pogodna ruta. Analize, međutim, kažu i da je teško pritom predviđati razvoj situacije, s obzirom na to da su smjerovi kretanja izbjeglica nepredvidljivi.

Navala na granicu?

U Tovarniku, na krajnjem istoku Hrvatske, tik uz granicu sa Srbijom, pozorno se prate vijesti o kretanju desetaka tisuća osoba koje bježe od ratnih strahota, mahom iz Sirije. U selu, pak, običan dan. Ljudi zaokupljeni svojim svakodnevnim poslovima. Općinske vlasti o mogućoj situaciji s izbjeglicama – jer Tovarnik je, uz Bajakovo, u tom smislu “najugroženiji” – u sveopćoj neizvjesnosti ne mogu mnogo reći o toj temi.

– Nemamo puno informacija. Planiramo za sutra sazvati sastanak našeg Stožera za zaštitu i spašavanje, Civilnu zaštitu, pa da vidimo... Da se, na neki način, pokušamo pripremiti za moguću situaciju. Nekih službenih uputa nadležnih za takva pitanja, međutim, nemamo. No naše su mogućnosti, kao male općine, skromne – kaže nam jučer donačelnik općine Tovarnik Jasmin Budinski, koja zajedno sa susjednim selom Ilača, ima oko 1700 stanovnika. Reći će i da u samom selu, među mještanima, ima “malo nesigurnosti zbog nepoznanica u smislu što mogu očekivati”. Dođe li do takvog razvoja scenarija, da se prema hrvatskoj granici slije izbjeglička rijeka, u maloj pograničnoj općini očekuju i upute i pomoć države. – Onu bismo nužnu, prvu pomoć pružili, koliko možemo – kaže Budinski.

U prvoj kući na ulazu u Tovarnik iz smjera obližnjeg graničnog prijelaza kažu da ne strahuju od moguće navale izbjeglica na državnu granicu. – Jadni ljudi, treba im pomoći, u svakom slučaju – govore ukućani. Slično su jučer govorili i drugi Tovarničani, u središtu sela. – Ne bojimo se, ne. Ja sam bio i u logoru i svašta sam prošao, i bez kuće ostao, i, eto, živ sam. Ljudima treba pomoći koliko god se to može – govori nam u prolazu postariji mještanin ne stižući nam se predstaviti. – Gledamo to na vijestima, i strašno je. I mi smo bili izbjeglice. Treba pružiti pomoć, puno je male djece među tim nesretnim ljudima, žao mi je, teško je to i gledati – kaže Katica Ferinac.

Manje “ilegalaca”

I njezin sumještanin Zoran Ilić misli da se “pomoći ljudima mora, ako se može”. Kaže da ne strahuje. – Ja sam isto bio izbjeglica, znam kako strašno može biti – kaže.

Inače, prema službenim podacima iz MUP-a RH, unatoč aktualnoj situaciji s izbjegličkim valom u Makedoniji i Srbiji, ne bilježi se pojačan broj ilegalnih prelazaka iz Srbije u Hrvatsku. Naprotiv, zabilježen je pad na tom dijelu granice RH.

Prema navedenim pokazateljima, u prvih sedam mjeseci 2014. godine bilo je evidentirano 516 nezakonitih ulazaka u RH, a u istom je razdoblju ove godine 118 nezakonitih prelazaka, što je pad za 77 posto na granici s Republikom Srbijom. – Zaštita državne granice u RH obavlja se pješačkim ophodnjama i ophodnjama uz korištenje prijevoznih sredstava, odnosno plovilima na unutarnjim vodama, uz mogućnost korištenja službenih pasa i tehničkih sredstava, te postavljanjem zapreka kojima se onemogućava nezakonito prelaženje državne granice. Sustavno se nabavlja visokosofisticirana oprema za zaštitu granice s ciljem dostizanja schengenskih standarda. Najugroženiji dijelovi teritorija, područje Tovarnika i Bajakova na granici s Republikom Srbijom, permanentno se nadziru stacionarnim, mobilnim, ručnim i daljinski upravljanim termovizijskim uređajima te drugom raspoloživom opremom – navode iz MUP-a na upite medija i dodaju kako “hrvatska granična policija pojačano nadzire vanjsku granicu EU”.

Sanja ButiganSnimio: Gordan PANIĆ
Centar za azilante u gradnji – u Tovarniku se nisu bunili

U blizini samog sela, nedaleko od graničnog prijelaza Tovarnik, gradi se centar za azilante, točnije, Tranzitni centar za prihvat stranaca. I stanovnici Tovarnika “u najvećem broju” tome se nisu protivili. Tako kaže općinski donačelnik Jasmin Budinski. – Velika većina mještana nije bila protiv. Prema informacijama koje mi imamo, taj se centar gradi na bazi 100 - 200 “ilegalaca” tijekom cijele godine. I nije bilo prigovora iz Tovarnika, pa i stoga što bi takav centar mogao značiti i određeni broj radnih mjesta za stanovništvo ovog kraja – kaže Budinski.

Policija ima pripremljene planove djelovanja

Glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović navodi da se građani Hrvatske ne moraju brinuti i da će policija učiniti sve da zaštiti državnu granicu, ali i svoje građane. – Proteklih godina granična je policija kvalitetno opremljena najsuvremenijim uređajima za nadzor granice, i danju i noću. Osim toga, pratimo sve što se događa u Srbiji i Makedoniji i spremni smo reagirati. Napravljeni su i razni planovi djelovanja na terenu. Angažirat će se još ljudi, ali to sve ovisi o stanju na terenu i hoće li za takvo što uopće biti potrebe – izjavio je Džigumović medijima.

Tovarnik i Bajakovo

mogli bi biti dva najugroženija granična prijelaza