Regija
OŽIVLJENA TRADICIJA NA IMANJU POKRAJ VINKOVACA

Dani salaša Tena: Pripremali jela od
kopuna i pekli pekmez u kotlovima
Objavljeno 23. kolovoza, 2015.
Održano je i natjecanje u dvopregu (vožnja preciznosti)

Vezani članci

“OJ DORATI” - 17. MEMORIJAL IVANA BALENTOVIĆA–MAŠINOG

Pokazali lipicance, natjecali se vozači šokačkih kola i fijakera

VINKOVCI – Na salašu pokraj Vinkovaca jučerašnji je dan protekao u znaku, i zvucima i mirisima, tradicije, koju se nastoji otrgnuti zaboravu. Prvi su put organizirani, naime, Dani salaša Tena, manifestacija koja je povezala pripremanje delicija od kopuna, pekmezijadu i konjičko natjecanje, ali i cjelodnevno druženje uz kušanje domaćih proizvoda, sve popraćeno, dakako, zvucima tamburice.

– Glavni je događaj pekmezijada, okupili smo 21 ekipu, i one na tradicionalni način peku pekmez. Pokušavamo oživiti te tradicionalne načine rada, pokušat ćemo svake godine uvesti što više starih, danas gotovo zaboravljenih običaja. Razvijamo pritom i jedan novi proizvod, a riječ je o kopunu, odnosno uškopljenom pijetlu, mesa karakteristična okusa. Inače su to jela za kraljevske gozbe – kazao je Bosiljko Stanić, direktor poduzeća “Boso”, u čijem je sastavu salaš Tena.

Dok se u rano poslijepodne već naveliko kuhao pekmez, 12 natjecatelja u spravljanju delicija od kopuna tek se pripremalo, a očekivao se i dolazak glavne zvijezde, kuhara Tomislava Špičeka, poznatog i s malih ekrana i kao velemajstora upravo za tradicionalna jela. Cjelokupni događaj bio je otvoren za sve zainteresirane, a interes je jučer doista bio velik i brojni su Vinkovčani došli uživati u mirisma i okusima tradicije.

Četveročlane ekipe koje su kuhale pekmez stigle su na salaš Tena iz cijele najistočnije hrvatske županije, od Babine Grede i Štitara, Cerne do “Veselih Šokaca” iz Gradišta. Osigurane su i prve tri nagrade, prema odluci žirija.

Kasni poslijepodnevni sati pružili su posjetiteljima pogled na natjecanja u dvopregu (vožnja preciznosti) i finale turnira u malom nogometu.

– Drago nam je zbog velikog broja posjetitelja, zato smo i organizirali Dane salaša Tena. Ne samo da dođu udruge i pokažu umijeće u kuhanju pekmeza negoć i da ljudi to vide, da se ta tradicija sačuva. I ujedno je to jedan lijep uvod u Vinkovačke jeseni – rekla je Tomislava Skender, voditeljica marketinga tvrtke “Boso”.

Sanja BUTIGAN
Šećer tek kad se vidi dno

Pekmezijada je mnogima bila atraktivna. Što je tajna dobrog domaćeg pekmeza pokušala je objasniti 38-godišnja Marijana Cvitković iz Posavskih Podgajaca.

– Nikad nisam sama radila pekmez, kao dijete sam pomagala baki, ja sam miješala. Nismo pekli kao sada u kotlovima, nego u “šerpi” na “šporetu”, imali smo “mješaje” kao i danas. Baka je govorila da dok god se dno ne vidi dok miješamo, ne može se staviti šećer, a poslije se pred kraj izvadi jedna žlica pekmeza i pusti 10-ak minuta da se ohladi, a kada se žlica preokrene, ako pekmez klizi, znači da još nije gotov. Takav domaći pekmez od šljiva neusporediv je odličnim okusom, i kvalitetom naravno – govori Cvitković.

Najčitanije iz rubrike