Magazin
PET IZDANJA KOJA NE SMIJETE PROPUSTITI

Od Tesle preko romantike
i hit ljubića do krimića
Objavljeno 14. kolovoza, 2015.

Ljeto još traje, a ni vrućine ne popuštaju. Ako ste u gradu, na moru, negdje u planini ili ćete na godišnji za koji dan, nije zgorega, temparaturama unatoč, pročitati i poneku dobru knjigu, opustiti se u hladovini uz malo dobre beletristike ili se odlučiti za možda neko ambicioznije štivo.

Kako bismo vam olakšali izbor, ovom prigodom preporučujemo nekoliko izdanja koja možete kupiti (jeftina su) ili ih posuditi iz knjižnice. Daklem, krenimo redom, ovaj put s izdanjima zagrebačkog nakladnika Znanje.

NIKOLA TESLA: MOJI PRONALASCI

Ako ste mislili da o Tesli sve znate (ili pak ne znate puno, a željeli biste više), eto knjige koja će vas sigurno oduševiti. Radi se o posebnoj autobiografiji Nikole Tesle, fizičara, kemičara i matematičara koji je osmislio više od 700 patenata, izumitelja koji je zamislio i praktičnom učinio suvremenu uporabu električne energije. Podsjetimo, Tesla je izumio prvi elektromotor na izmjeničnu struju, istraživao je rendgenske zrake, pridonio osnovnim spoznajama o kozmičkim zrakama i potpisao dinamičnu teoriju gravitacije, između ostalog. U knjizi je Teslin životopis opremljen fotografijama i skicama pronalazaka te popraćen tekstom slovenskog fizičara, izumitelja, spisatelja i putopisca Andreja Detele, dobrog poznavatelja rada Nikole Tesle.

“Tesla je bez ikakve sumnje bio poseban genij, kakve danas zapravo i nismo spremni više priznavati. Dobro je poznavao postojeće znanstvene teorije svojeg doba, ali nije dopustio da ga one zaustave ili ograniče. Umjesto toga formalne je temelje širio u transcedentni prostor u kojem nije bilo granica između znanosti, umjetnosti i duhovnosti. Upravo su tako radili svi pravi geniji.”(Andrej Detela)

Posebno izdanje “Mojih pronalazaka” u cijelosti je dvojezično - osim izvornika, koji je Tesla napisao na engleskome, usporedo je i potpun prijevod na hrvatski.

CAROLINE GRAHAM: SMRT PRAZNOG ČOVJEKA

Još jedan roman iz nezaboravnog serijala “Umorstva u Midsomeru”... Poznato je da glumci vole drame i po tome se članovi amaterske kazališne družine iz Caustona ne razlikuju od ostalih. Strastvene ljubavne scene, ljubomorni i hiroviti ispadi, operetne afektacije, sve to vrijedi više od plaće, koju ovdje ionako nitko ne prima. U tijeku su posljednje probe za premijeru Amadeusa, a potom užas... Koliko god netko volio realistične izvedbe, mora se priznati da je pravo umorstvo glavnog negativca pred punim kazalištem ipak previše za dobar ukus. Srećom, među gledateljima je viši inspektor Tom Barnaby, koji možda nema preveliko znanje o kazališnoj umjetnosti, ali ima dovoljno policijskog znanja da istraži tko je maknuo zaštitnu vrpcu s britve kojom si je Salieri u završnoj sceni tako efektno prerezao vrat.

“Majstorski izvedena priča s umorstvom u kazalištu pred kojom se valja duboko nakloniti i tražiti od autorice još.”(The New York Times)

RAINBOW ROWELL: ELEANOR I PARK

Eleanor... Crvena kosa, neobična odjeća. Ona koja stoji iza njega sve dok se on ne okrene. Ona koja leži pokraj njega sve dok se on ne probudi. Ona u usporedbi s kojom se sve druge čine dosadnima i plitkima i nikada dovoljno dobrima.

Park... Zna da će joj se pjesma svidjeti i prije nego što je odsvira. Smije se njezinim šalama i prije nego što ih uopće ispriča do kraja. Postoji mjesto na njegovim prsima, mrvicu ispod grla, koje je njoj neodoljivo.

Roman “Eleanor i Park” priča je o dvoje neprilagođenih tinejdžera koji su dovoljno pametni da znaju kako prva ljubav gotovo nikada ne potraje, ali dovoljno hrabri i očajni da bar pokušaju.

“Eleanor i Park podsjetili su me na to kako je biti mlad i zaljubljen, ne samo u djevojku, nego i u knjigu.”(John Green, autor bestselera “Greška u našim zvijezdama”)

ROBERT JAMES WALLER: MOSTOVI U OKRUGU MADISON

Sigurno se sjećate istoimenog filma s Clintom Eastwoodom i Meryl Streep. Sad je red, ako još niste, da konačno pročitate i knjigu prema kojoj je film snimljen.

Francesca je usamljena Talijanka, kućanica iz Iowe. Dok su njezin muž i djeca na sajmu u Illinoisu, ona upoznaje i zaljubljuje se u fotografa koji je došao u okrug Madison kako bi snimio fotokampanju za National Geographic o mostovima iz okruga. Četiri dana koja provode zajedno prekretnica su u njezinu životu, a ona svoja iskustva zapisuje u dnevnik, koji pronalaze njezina djeca nakon njezine smrti. Ovo je priča o ljubavnoj epizodi dvoje zrelih ljudi s vlastitim obavezama i odgovornostima što sprječavaju trajnost njihove veze.

“U sve bešćutnijem svijetu svi mi živimo u vlastitim oklopima od zakraštenih osjećaja. Ne znamo gdje prestaje velika strast, a počinje zasićenost. Ali naša sklonost da se podsmjehujemo već samoj mogućnosti da takva strast postoji i da iskrene i duboke osjećaje ocijenimo kao plačljivu sentimentalnost otežava nam da uđemo u carstvo nježnosti koja je potrebna da bismo razumjeli priču o Franceski Johnson i Robertu Kincaidu. Za sebe znam da sam morao prevladati tu sklonost prije negoli sam mogao započeti samo pisanje.”(Robert James Waller)

DAVID BALDACCI: HITAC

I za kraj, jedan furiozni krimić. Jer ljeto bez pravog krimića i nije neko ljeto, bar kad su knjige u pitanju.

Naravno, opet igru vodi Will Robie, specijalni agent i hladnokrvni ubojica nepogrešiva hitca čovjek je od najvećeg povjerenja američke vlade. On rješava najteže moguće zadatke i suočava se s najopasnijim državnim neprijateljima, raznim manijacima koji su spremni pobiti tisuće i tisuće nevinih žrtava da bi ostvarili svoje bolesne ideje i opake namjere. Robieju nije nitko ravan… nitko, osim Jessice Reel. Agentice koja je jednako vješta, nepogrešiva i profesionalna u obavljanju zadataka. Jessica je ubojita kao i Robie. Problem je u tome što se odmetnula i prešla na drugu stranu. No koja je strana uopće prava? To će pitanje početi mučiti Robieja, koji je dobio zadatak da eliminira Jessicu.

“Vraški napeto i nabijeno akcijom... još jedno vrhunsko ostvarenje ovog majstora žanra.” (Examiner.com)

“Rasplet romana držat će vas još dugo u nevjerici.” (Washington Post)

IZDANJE GODINE
Nastavak kultnog američkog romana “Ubiti pticu rugalicu”

Davno je bilo kad je roman “Ubiti pticu rugalicu” bio veliki hit u SAD-u i ostatku svijeta. I kad je prema toj knjizi snimljen istoimeni film s Gregoryjem Peckom u glavnoj ulozi. Bila je to 1960. godina, kada je Harper Lee za “Ubiti pticu rugalicu” dobila prestižnu Pulitzerovu nagradu i Predsjedničku medalju slobode. I onda se autorica, zbog samo njoj znanih razloga, povukla iz javnosti i odustala od pisanja. Sve do nedavno, kad je Lee, nakon više od pola stoljeća, objavila nastavak svojeg kultnog i nagrađivanog romana i time iznenadila i oduševila čitatelje i širu javnost. I to u svojoj osamdeset osmoj godini! Riječ je, zapravo, o rukopisu koji je autorica napisala pedesetih godina prošlog stoljeća, prije nego što je napisala roman “Ubiti pticu rugalicu”, ali ga nikad nije objavila. U njemu se junakinja poznate priče, djevojčica Scout, pojavljuje u odrasloj dobi. Istražujući kako se likovi romana “Ubiti pticu rugalicu” prilagođavaju turbulentnim promjenama 1950-ih, roman “Go set a Watchman” nesumnjivo će baciti novo svjetlo na događaje iz autoričina prvog romana. Hrvatski prijevod knjige unutar popularne Hit biblioteke Znanja dolazi krajem 2015. godine.

Teslin životopis opremljen je mnoštvom fotografija i skica pronalazaka te popraćen tekstom slovenskog fizičara, izumitelja, spisatelja i putopisca Andreja Detele...

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike