Novosti
NEIZVJESNA SUDBINA TOMISLAVA SALOPEKA U EGIPTU

Otac zatočenog Slavonca: Molim vas,
pustite mog sina da se vrati obitelji
Objavljeno 7. kolovoza, 2015.
Najavljeno produženje roka za pregovore obitelji ulijeva malo nade

Vezani članci

MISIJA SPAŠAVANJA SLAVONCA KOJEG U EGIPTU DRŽE ISLAMISTI

“Svi se nadamo da će se Tomislav živ i zdrav vratiti kući, u svoje rodno Vrpolje”

Egipatske službe sigurnosti u petak su intenzivno tragale za otetim Tomislavom Salopekom, a nakon što je u petak u 17.30 istekao ultimatum koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život, egipatski mediji izvijestili su da postoji mogućnost za 48-satno produženje roka.

Tomislava Salopeka, geodeta zaposlenog u francuskoj tvrtki CGG 22. srpnja u Kairu je oteo egipatski ogranak džihadističke skupine Islamske države i zaprijetio mu pogubljenjem ako egipatska vlada ne oslobodi muslimanske žene iz zatvora.

“Veliko je to zlo”

Tomislavov otac, Zlatko Salopek, u razgovoru je s novinarima francuskog AFP-a, u obiteljskom domu u Vrpolju, apelirao na otmičare da mu oslobode sina.

- Molim ljude koji su oteli moga sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Njegov motiv za odlazak u vašu domovinu bio je samo da zaradi kruh za svoju djecu. Ništa drugo - kazao je Zlatko Salopek.

Tomislavova supruga Nataša i sestra Zdenka s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić borave u Egiptu kako bi pokušale utjecati na odluku egipatskih vlasti o oslobađanju zatočenih muslimanki.

Dok su se odbrojavale sekunde zlokobnog upozorenja IS-a o mogućoj likvidaciji nesretnog Vrpoljčanina, stisnulo se srce ne samo očajne obitelji, rodbine i prijatelja nego i susjeda, znanaca...

- Nije moguće da će se to dogoditi, ni kriv ni dužan. Veliko je to zlo - kaže Tomo Jelušić iz susjedne Strizivojne, uvjeren da je razlog svemu ekonomska situacija u Hrvatskoj, zbog koje mladi odlaze “trbuhom za kruhom u bijeli svijet”. Bez obzira na to što Salopeke poznaje površno, kaže, suosjeća s obitelji. I Nataša je iz istog sela. Sa suzama komentira jezivu situaciju.

- Ne mogu ni zamisliti kako je cijeloj obitelji, a i Tomislavova supruga Nataša je iz našeg sela. Žene su se u našem mjestu spontano organizirale u molitvi i postu za Tomislava. Ne znam ima li mogućnosti pregovora - kazala je.

Molitva u Vrpolju

Molitvena zajednica i u rodnom Vrpolju, u crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja, moli za spas svoga sumještanina. Za zatočenog Slavonca na Facebooku je pokrenuta i stranica "Tomislav Salopek uz Božju pomoć".

Cijelo poslijepodne paklenu vrućinu u Vrpolju dodatno je podizalo iščekivanje raspleta situacije.

- Užasno je ovo odbrojavanje, kao da je u pitanju kladionica, a ne ljudski život. Pa kakvi su to ljudi - komentirali su građani okupljeni pred mjesnim lokalom.

U dvorištu obitelji Salopek tek poneki prijatelj. Pola sata nakon što je stigla nepotvrđena vijest kako je produžen rok za pregovore, malo nade vraćeno je izbezumljenim roditeljima, navodi kućni prijatelj, koji je zamolio novinare za razumijevanje te da se odmaknu od kuće.

- Svi smo mi šokirani, a možete misliti kako je njima - kaže Miro Hrasnić.

- Kome je Tomislav kriv? Znam ga od rođenja, dobar, miran... Otišao je kao i mnogi da zaradi kruh svojoj obitelji. Preteško je, ne znam kako bih ih utješio - kaže krizmeni kum Željko Pavelić, koji Tomislava također poznaje od rođenja kao posebno dobru i nježnu osobu.

Tomislavovi roditelji, Mandica i Zlatko, danima su pod sedativima. Najavljeno produženje roka za pregovore ulijeva im malo nade. Prema svemu sudeći, pred obitelji, koja sa strepnjom očekuje svaku novu vijest iz dalekog Egipta, nespokojne su noći i dva dana.

Marija RADOŠEVIĆ/Dijana PAVLOVIĆ/Media SERVIS
APEL SESTRE ZATOČENE MUSLIMANKE

Doa al-Tavel, sestra fotografkinje i aktivistice Esre al-Tavel, zatvorene u Egiptu zbog navodne veze s Muslimanskih bratstvom, apelirala je na Islamsku državu da ne ubije Tomislava Salopeka. Rekla je da je njezina sestra nedužna, ali da pitanje njezina oslobađanja ne smije biti na štetu druge nedužne osobe. Esra al-Tavel nestala je u lipnju i tjednima se nije znalo što je s njom, a potom je ministarstvo unutarnjih poslova objavilo da je uhićena pod optužbom da pripada Muslimanskom bratstvu, koje je proglašeno terorističkom organizacijom te za širenje lažnih informacija kako bi se ocrnila država.

MEŠIHAT ISLAMSKE ZAJEDNICE U HRVATSKOJ
Zatražena pomoć najutjecajnijih Egipćana

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj najoštrije je osudio otmicu Tomislava Salopeka u Egiptu. “Naglašavamo da ovakva nedjela nemaju nikakve veze s tolerantnim i plemenitim učenjima islama i da se radi o pogrešnoj metodi iznude i ucjene kojom otmičari žele ostvariti svoje ciljeve. Svetost života u Kur’anu je vidljiva i on je Božji dar, te kao takav zaštićen i nitko nema pravo uništiti ga. Slijedom navedenog, predsjednik Mešihata IZ-a u Hrvatskoj, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, uputio je apel za pomoć spašavanja života nevinog Tomislava Salopeka na najutjecajnije adrese u Arapskoj Republici Egipat, i to: vladi Arapske Republike Egipat, vrhovnom muftiji Arapske Republike Egipat i Šejhu-l-Azharu eš-Šerif, da svojim utjecajem i autoritetom učine sve kako bi spasili život našeg Tomislava i time potvrdili kur’anski imperativ - tko spasi jedan nevin život, kao da je spasio cijelo čovječanstvo. Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj cijeni napore koje poduzima Vlada RH i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te budno prati tijek događaja, stavljajući se na raspolaganje u pronalaženju najboljeg spasonosnog rješenja, čime bi se okončala agonija, kako Tomislava tako i njegove obitelji”, ističu u Islamskoj zajednici.(E.S.)

EGIPATSKE VLASTI TRAŽE MJESTO GDJE OTMIČARI DRŽE SALOPEKA

- Ne štedimo napore kako bismo pronašli taoca i zajamčili mu sigurnost. Ubrzano radimo kako bismo locirali mjesto na kojemu je zatočen - izvijestilo je, kako prenosi France Presse, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova nakon susreta Vesne Pusić s ministrom Samehom Šukrijem u Kairu. Kako navodi agencija dpa, egipatska policija u koordinaciji s vojskom pokušava utvrditi gdje džihadisti IS-a drže Salopeka. Istraga je pokazala da se vjerojatno nalazi negdje na području egipatske Zapadne pustinje ili da je odveden u susjednu Libiju, gdje Islamska država ima čvršće uporište. Egipatske vlasti u međuvremenu traže Salopeka diljem zemlje.

VLASTI

U EGIPTU TVRDE DA NE ŠTEDE NAPORE KAKO BI PRONAŠLE TAOCA

Možda ste propustili...