Novosti
ODJECI SOCIJALNE EUROPE

Ponudili putokaze k pravednijem društvu
Objavljeno 11. svibnja, 2024.
“Želja nam je bila otvoriti dijalog o dubokim slojevima socijalnih problema i ponuditi putokaze prema pravednijem društvu i socijalnoj Europi. Dan Europe proveli smo u inspirativnom razgovoru na Pravnom fakultetu u Osijeku o (ne)ravnopravnosti, socijalnoj isključenosti, manjku resursa i distanciranim zajednicama, ali i o potencijalima zajednice, civilnog društva, međusektorske suradnje, socijalnog rada u zajednici, kao i tome kako nam nove tehnologije mogu pomoći ulanjati prepreke za aktivno sudjelovanje i veću dostupnost usluga i sadržaja za mlade. Posebno želimo usmjeriti pozornost na mlade ljude koji se suočavaju s brojnim izazovima socijalnih ograničenja, neravnoteža i neravnopravnosti i koji odrastaju u uvjetima koji ograničavaju njihov puni potencijal.", istaknula je u četvrtak Lejla Šehić Relić, izvršna direktorica DKolektiva (organizacije za društveni razvoj) koji je ovaj događaj i organizirao u suradnji sa Studijem socijalnog rada Pravnog fakulteta u Osijeku.

U prvom su dijelu Odjeka socijalne Europe prof. dr. sc. Olja Družić Ljubotina iz Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Damir Ljubotina s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u razgovoru s novinarkom Ivanom Rab Guljaš (Glas Slavonije) predstavili svoju knjigu Doživljaji socijalne nepravde: Psihosocijalna perpektiva. Kroz multidisciplinarni pristup koji uključuje teorije iz psihologije, sociologije i političkih znanosti, knjiga nudi sveobuhvatan pogled na uzroke, posljedice i moguća rješenja za promišljanje socijalne nepravde. Elektroničko je izdanje ove vrijedne knjige besplatno dostupno na FF Open Pressu.

U drugom je dijelu moderatorica Lejla Šehić Relić s panelisticama Dinkom Caha (Pravi fakultet Osijek), Oljom Družić Ljubotina, Mirandom Glavaš-Kul (Osječko-baranjska županija), Mirelom Alagić (Projekt građanske demokratske inicijative) i Ivanom Kovačević (studentica socijalnog rada) razgovarala o temi Snaga zajednice u postizanju socijalne ravnopravnosti, a u dijalog su se konstruktivno uključili i predstavnici institucija, organizacija i necivilnog sektora. I.R.G.
Možda ste propustili...

SURADNJA CARNETA I CENTRA ZA NESTALU I ZLOSTAVLJANU DJECU

Sigurnije online okruženje za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana