Crna kronika
KAZNENA PRIJAVA PROTIV 52-GODIŠNJAKA

Postavio tzv. skimming uređaj na bankomat
Objavljeno 31. srpnja, 2015.

U Hrvatskoj su se ponovno pojavili lopovski uređaji (tzv. skimming) na bankomatima. Pulska je policija na bankomatu u kampu na području Medulina pronašla jedan takav uređaj koji se sastoji od čitača kartice postavljenog na zaštitu za usta kartice i kamere, a koja je postavljena iznad tipkovnice. Zbog sumnje da je postavio navedeni uređaj, uhićen je 52-godišnjak.

Policija upozorava građane da povećaju oprez prilikom korištenja bankomata te da pripaze na ovakve oblike kaznenih djela. Tijekom turističke sezone na jadranskoj su obali česti slučajevi da lopovi, koristeći gužve i opuštenost građana, postavljaju na bankomate čitače bankovnih kartica. Radi se o posebnim uređajima koji izgledaju poput originalnih utora bankomata, a koji snimaju sadržaj magnetnog zapisa kartice. Pripadajući PIN broj počinitelji uglavnom dobivaju tako da na bankomat postave malu kameru ili lažnu tipkovnicu. Kopirani podaci potom se prenose na krivotvorenu karticu, s kojom se može podizati novac s bankomata, ili se takva kartica koristi za plaćanje putem interneta.S.Lacić

UPOZORENJE POLICIJE

Kako bi građani izbjegli da postanu žrtvom ovakvog oblika prijevare iz policije, između ostaloga, savjetuju da pri dolasku na bankomat pažljivo pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ako primijetite nešto neobično, odnosno oštećenja, dodatno postavljenu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat, nego o tome odmah obavijestite banku i policiju. Pri unošenju PIN-a obavezno drugom rukom zaklonite tipkovnicu.

Najčitanije iz rubrike