Novosti
O NASTUPU NA IZBORIMA

Radimir Čačić i Ivo Josipović će zajedno na parlamentarne izbore
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
Na formiranje vlasti bitno će utjecati politički centar, ako zajedno nastupi, kaže Čačić

Suradnja Narodne stranke - Reformista koje predvodi Radimira Čačić i ove godine osnovane stranke Naprijed Hrvatska, na čelu s Ivom Josipovićem, nije upitna, pitanje je tek u kojoj će ona formi biti iskazana na izborima.

Kako nam je rekao Radimir Čačić, predsjednik Reformista, to je njihov prirodni prostor, savez centra i oni su u ozbiljnim razgovorima. “Ako se dogovorimo da na izbore izlazimo zajedno, ići ćemo na nacionalnoj razini”, rekao nam je Čačić, koji na pitanje o broju zastupnika koji bi ih zadovoljio kaže da najprije moraju oformiti koaliciju, a tek onda govoriti o brojkama.

- Na tom tragu razgovaramo i očekujemo da ćemo time poslati poruku. Jer javnost očekuje političku poruku okupljanja centra, gdje su ovoga trenutka na dispoziciji relevantne stranke - Naprijed Hrvatska i mi. I mislim da je jedna poruka snažnog centra tu izvjesna, da se razbije taj bipolarizam dokazane nesposobnosti, a ponekad, i to ne tako rijetko, i korupcije - ističe Čačić, dodajući kako je tu izuzetno velik prostor centra koji traži točku koja bi zajamčila politički utjecaj centra na budućnost Hrvatske. Na pitanje mogu li te dvije stranke, zajedno sa u Slavoniji snažnim HDSSB-om, Mostom, Živim zidom i ORaH-om biti onaj dio Sabora bez kojega neće biti moguće formiranje vladajuće većine, Čačić kaže kako ne može procjenjivati buduću ulogu stranaka koje ne djeluju na cijelom području Hrvatske. “U našem slučaju radi se o nacionalnim strankama i nema nikakve dvojbe da će sutra na formiranje vlasti bitno utjecati politički centar, ako zajedno nastupi. To je sasvim jasno. Niti ne pomišljam na mogućnost da dvije najjače koalicije - bilo lijevi, bilo desni centar - dobiju apsolutnu većinu, a tu moju procjenu potvrđuju i građani u anketama jer ni jedna od njih ne približava se apsolutnoj većini”, kaže Čačić.

Ivo Josipović pak kaže kako je dosta izvjesno da se bez zastupnika spomenutih stranaka izvan dva velika bloka neće moći stvoriti buduća vladajuća većina. “A do izbora još ima dosta, pa ćemo vidjeti kakav će biti taj odnos snaga”, rekao nam je.

Igor BOŠNJAK
MOGUĆ I DOGOVOR O ZAJEDNIČKIM LISTAMA

- Mi smo se dogovorili da bismo mogli surađivati jer imamo dodirnih točaka, a moguće je i da postignemo dogovor o zajedničkim listama. Zajedničko nam je to da smo orijentirani na razvoj, na napredak. Oni su nešto više bliže centru, a mi smo bliže ljevici i lijevom centru - rekao nam je Josipović, ističući kako je jako zadovoljan odrađenim poslom na formiranju ogranaka njihove stranke u raznim dijelovima Hrvatske. “Čak i u nekim mjestima gdje to ne biste očekivali uspjeli smo napraviti ogranke. Tamo gdje to nismo učinili, tamo imamo inicijativne ogranke. Mi zapravo postojimo tek malo više od mjesec dana, tako da je sve to jako dobro”, zaključuje Josipović.

Najčitanije iz rubrike