Novosti
EUROBAROMETAR: ODNOS EUROPLJANA PREMA AKTUALNIM TEMAMA

Europske građane najviše
brine problem imigracije
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
To je bojazan broj jedan u 20 država članica, najviše na Malti (65 posto) i u Njemačkoj (55)

Raste broj Europljana koji imaju pozitivno mišljenje o Europskoj uniji, kao i povjerenje građana u EU. Građani trenutačno u imigraciji vide najveći izazov za EU, pokazuju rezultati najnovijeg standardnog ispitivanja Eurobarometra, provedenog u svibnju u 34 zemlje i teritorija - 28 članica EU-a, pet država kandidatkinja (Albanija, Makedonija, Crna Gora, Srbija i Turska), te turskoj zajednici na Cipru.

Od tema koje građane najviše brinu, imigracija je s 38 posto (rast od 14 posto u odnosu na istraživanje iz studenoga 2014.), daleko ispred gospodarske situacije s 27 posto, nezaposlenosti s 24 posto i javnih financija država s 23 posto. To je bojazan broj jedan u 20 država članica, najviše na Malti (65 posto) i u Njemačkoj (55). Za 17 posto povećala se i zabrinutost zbog terorizma (+6).

Prioritetne teme Europske komisije i dalje imaju veliku potporu. Da javna sredstva treba upotrijebiti za poticanje ulaganja privatnog sektora na razini EU-a smatra 59 posto građana. U pogledu energetike 72 posto podupire zajedničku energetsku politiku, a kao jedno od najpozitivnijih postignuća EU-a, uz mir među članicama (55 posto), većina Europljana navodi jedinstveno tržište - slobodno kretanje ljudi, roba i usluga u EU (57). Kada je riječ o migracijama, 73 posto Europljana podržava zajedničku migracijsku politiku. Većina Europljana (51 posto) pozitivno gleda na useljavanje iz drugih država članica EU-a, no 56 posto ima negativan stav prema useljavanju iz zemalja izvan EU-a. I dalje su većinom optimistični u pogledu budućnosti EU-a - 58 posto (+2 posto).

Očekivanja od nacionalnih gospodarstava su stabilna – 26 posto ispitanika (+4 posto) s optimizmom gleda na sljedećih 12 mjeseci, a 48 posto misli da se situacija neće promijeniti. Pesimistična očekivanja pala su na 21 posto (–7). Više je onih koji smatraju da je utjecaj krize na radna mjesta dosegnuo vrhunac - 48 posto (+4), naspram 42 posto onih koji kažu da “najgore tek dolazi” (–4).I.Bošnjak

MIŠLJENJE O EU SVE POZITIVNIJE

Broj Europljana koji imaju pozitivno mišljenje o Europskoj uniji porastao je s 39 na 41 posto, dok 38 posto Europljana ima neutralno mišljenje, a samo 19 posto negativno (22 posto u studenome i 25 posto u lipnju 2014.). Nadalje, broj Europljana koji imaju povjerenja u EU također se povećao na 40 posto (rast od tri posto u odnosu na studeni 2014. i devet posto od izbora za EU parlament). Neznatno se povećala i prosječna razina povjerenja u nacionalne vlade, te sada iznosi 31 posto (+2 posto). Broj onih koji smatraju da je njihov glas u EU važan dosegnuo je 42 posto (+2 posto), što je najveći postotak u posljednjih 10 godina.

31.868

ispitanika u državama članicama i državama kandidatkinjama sudjelovalo je u istraživanju

Možda ste propustili...

MARIJANA PETIR NEZAVISNA NA LISTI HDZ-A ZA EU PARLAMENT

Ono čega se rješavaju druge članice, ne može biti dobro ni za Hrvate

PREMA POSLJEDNJEM POPISU U VUKOVARU ŽIVI 23.135 STANOVNIKA

Živić: Vukovar i dalje gubi stanovništvo iako se negativni trend usporio

Najčitanije iz rubrike