Novosti
U BIVŠEM PEVECU POGON OTVARA BOXMARK LEATHER

Slavonci će šivati kožne
presvlake za Porsche,
Audi i Mercedes
Objavljeno 31. srpnja, 2015.
U novom pogonu u Slavonskom Brodu nudi se posao za dvjestotinjak radnika, a nagodinu za još 500

Već godinama zatvoreni i opustjeli prostori bivšeg poznatog trgovačkog lanca Pevec, u blizini istočnog izlaza u Slavonski Brod, u Gornjoj Vrbi, uskoro bi trebali prerasti u tvornicu za proizvodnju visokokvalitetnih kožnih presvlaka za automobilsku i avionsku industriju, švicarske tvrtke Boxmark Leather.

Ova svjetski poznata tvrtka, naime, u svojim proizvodnim pogonima diljem Europe i ostatka svijeta proizvodi skupocjene presvlake za prestižne automobilske divove poput Mercedesa, Porschea, Audija..., od kvalitetne goveđe kože nabavljene uglavnom u Južnoj Americi. Novi proizvodni pogon koji bi od rujna trebao funkcionirati i na području Slavonskog Broda otvorio bi u početku vrata za dvjestotinjak radnika. Nakon dugo vremena pozitivna je to priča koju naročito pozdravlja vojska nezaposlenih, posebice onih koji su vični šivanju. Neki su već u svibnju ove godine na testiranju pokazali svoju vještinu pa poslodavac vjerojatno već raspolaže manjim brojem radnika. No, to je samo početak zapošljavanja u tvrtki koja 2016. godine planira zaposliti još 500 radnika, a u konačnici i dvije tisuće. U Varaždinu isti poslodavac, naime, zapošljava čak 3800 radnika u suvremeno opremljenim pogonima koji zauzimaju 30 tisuća četvornih metara.

Privlačenju investitora u Slavonski Brod i susjednu općinu, kako doznajemo, u velikoj su mjeri pridonijeli čelnici gradske uprave. Nakon dužih pregovora o iznajmljivanju ili kupnji poslovnog prostora, u srijedu su predstavnici Boxmarka s Hypo bankom potpisali ugovor o kupnji bivšeg trgovačkog centra veličine ukupno 50 tisuća četvornih metara, od čega je 20 tisuća kvadrata pod krovom. U vremenu kada nažalost uglavnom bilježimo zatvaranja proizvodnih pogona i stečajeve nekada uspješnih tvrtki, vijest o novoj tvornici ohrabruje, a zadovoljstvo ne krije ni gradonačelnik Mirko Duspara.

- To je jedan od najznačajnijih događaja posljednjih nekoliko godina. Od proljetos, kada smo saznali za mogućnost otvaranja pogona na našem području, aktivno smo se uključili u pronalaženje lokacije. Sugerirali smo im poslovnu zgradu i otvoreni prostor bivšeg Peveca, bez obzira na to što se nalazi na području općine Gornja Vrba - navodi Duspara i dodaje: “Sve su to naši ljudi, a većina zaposlenih će vjerojatno biti s područja grada.”

Poticajna mjera stiže i iz općine Gornja Vrba.

- Kako bi potaknuli zapošljavanje, na zadnjoj sjednici općinskog vijeća donijeli smo odluku o oslobađanju od komunalne naknade u sjevernoj gospodarskoj zoni na rok od pet godina za sve tvrtke koje se bave proizvodnom djelatnošću - kaže načelnik Ivan Vuleta.

Nakon potpisivanja ugovora, može se očekivati brzo otvaranje pogona. Prostor se lako može adaptirati, a za širenje tvrtke ima ga napretek.

- To je vjerojatno i bilo presudno prilikom odlučivanja vlasnika za otvaranje pogona u Brodu, Sloveniji ili Vinkovcima. Rekli su nam da su već naručeni šivaći strojevi, koji bi trebali biti postavljeni u roku od šest tjedana, za tri linije po 30 strojeva, gdje bi radile šivačice u dvije smjene - kaže gradonačelnik Duspara.

Marija RADOŠEVIĆ
POSAO ZA ŠIVAČE I PROGRAMERE

Premda je u Slavonskom Brodu veliko tržište radne snage, za najavljeno brzo širenje i novo zapošljavanje vjerojatno će se naći prostora i za šivače sa šireg područja, no jednako i za programere te drugo potrebno osoblje. Za one koji su se spremni uhvatiti ukoštac s novim poslom bit će organizirane i edukacije u tvrtki. Sudeći prema broju nezaposlenih s područja Brodsko-posavske županije, može se očekivati veliki interes za zapošljavanje u tvrtki koja nudi sigurnu plaću i druge prigodne dodatke.

MIRKO DUSPARA

gradonačelnik Slavonskog Broda

To je jedan od najznačajnijih događaja posljednjih nekoliko godina