Novosti
RAZMRVLJENA SINDIKALNA SCENA

Poslodavci jedinstveni u zahtjevima
političarima, a sindikati - svaki po svome
Objavljeno 30. srpnja, 2015.
Ovo što HUP radi identično je našoj priči prije prošlih izbora, kaže čelnik SSSH Novosel

Dok je Hrvatska udruga poslodavaca uoči parlamentarnih izbora najjačim političkim strankama već uputila svojih 16 pitanja, koja se odnose na uvjete poslovanja poduzetnika i unapređivanje poslovne klime, od zajedničkog nastupa sindikata nema ništa.

Točnije, nije ga bilo ni prije, na ranijim izborima, pa sindikati samo nastavljaju tradiciju razmrvljenosti interesa i lagane ili pak malo veće sklonosti čelnika sidnikata prema nekoj od najvećih političkih opcija. HUP pak od stranaka očekuje konkretne odgovore, koji će biti sastavni dio njihovih ekonomskih programa.

- Sindikalne središnjice nisu nikada zajednički išle u bilo kakvoj političkoj predizbornoj priči prema političkim strankama. Sve središnjice su tu neovisne. Savez samostalnih sindikata Hrvatske je to činio kontinuirano i učinit će to i ove godine - rekao nam je Mladen Novosel, predsjednik SSSH. Prema njegovim riječima, ono što je HUP radio zadnjih mjesec-dva identično je priči koju je SSSH imao prije prethodnih izbora.

16 pitanja

- Mi smo tada isto imali 16 pitanja, naših zahtjeva koji su bili još segmentirani u ukupno 80-ak teza. Ali smo ih i sveli na razinu desetak ključnih zahtjeva. Trenutno radimo jedan iskorak te za rujan pripremamo, recimo to tako, predizbornu platformu SSSH, s kojom ćemo tada izaći. U njoj neće biti samo pitanja i zahtjeva prema strankama, kao što je učinio HUP, nego će to na neki način biti neka naša ponuđena ekonomska rješenja, vezano uz konkretne probleme, prije svega na razini prava radnika i socijalno-ekonomske politike. Pokušat ćemo ponuditi našu viziju kakvu mi to Hrvatsku želimo i kakvu bi nam trebali osigurati političari koji uđu u Sabor. U tu svrhu angažirali smo i jednog ekonomskog stručnjaka koji nam oko toga pomaže. I te ćemo naše prijedloge, teze i stavove po određenim područjima iznijeti strankama koje pretendiraju ući u Sabor, ponajprije, naravno, dvjema najvećima - ističe Novosel.

Kako nam je, pak, rekao Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, zajedničkog nastupa sindikata nema, ali uzrok nije u tome što su sindikati eventualno svi međusobno posvađani.

Sučeljavanja su gubitak vremena?

- Dapače. Primjerice, mi i Savez vrlo korektno surađujemo. Jednostavno, teško je usuglasiti neke zajedničke stavove. Dio kolega bio je čak i za to da mi podupremo određene političke opcije ili pojedince. Mi smo protiv, a i kolege iz Saveza nisu bili za to. Tako da imamo dosta različite pristupe i stavove. I teško bi onda bilo izbrusiti jedan zajednički nazivnik za sve to. A mi u NHS-u vam o tim predizbornim porukama ili preispitivanju političkih stranaka i opcija uoči izbora imamo svoj stav, a to je da je sve to skupa potpuno nepotrebno, prema iskustvu kolega iz niza ranijih godina. No, ako stavimo ruku na srce i to je upravo negdje naš stav, svi oni kada su prije izbora pitani daju socijalno poželjne odgovore. Bilo lijevi ili desni, svi po prilici daju one odgovore za koje misle da ih javnost želi čuti. Pa kad sindikati posjednu na neko sučeljavanje kandidate različitih stranka, svi će davati odgovore za koje misle da ih baš sindikati žele čuti- ističe Sever, zaključujući kako to znači da se od njih ne može očekivati baš neka velika iskrenost, niti se na temelju toga može netko opredjeljivati. Organiziranje takvih sučeljavanja vide potpuno ispraznim i gubitkom vremena.

Dodaje kako u NHS-u vrlo cijene svoju nezavisnost od političkih stranaka i s druge strane raznolikost svojih članova – udruženih sindikata, od kojih, kaže, neki jesu članovi pojediniih stranaka, neki su simpatizeri, te imaju svoj stav o tome. “Stoga mi nikada i ne idemo s nekakvim preporukama članovima za koga trebaju glasovati”, kaže Sever.

Igor BOŠNJAK

Krešimir Sever

predsjednik NHS-a

Kad posjednemo na sučeljavanje kandidate, svi će davati odgovore za koje misle da ih baš sindikati žele čuti

U SREDIŠTU POZORNOSTI - ČOVJEK

- Nitko ga neće moći mimoići niti preskočiti NHS. Mi svoje stavove ne mijenjamo od izbora do izbora, od politike do politike, od vlasti do oporbe i obratno, nego su oni uvijek isti. Nama su prihvatljivi svi oni koji će davati potporu radnicima i njihovim stavovima, prepoznati radničke potrebe kao osnovne - da imaju dostojne plaće za dostojan rad, koji će se javno zauzimati za takav oblik rada u RH i neće težiti fleksibilizaciji tržišta rada nego slati jasnu poruku poslodavcima da će ih kažnjavati ako ne isplaćuju plaće ili radnicima ne osiguraju dostojne uvjete rada. To je naša poruka svima, i poslodavcima i vlastima, i ako će u tom pravcu netko nešto raditi, naravno da ćemo ga hvaliti. Kao što ćemo i napasti svakoga, s koje god strane dolazio, koji se neće za to zauzimati. Nama je čovjek u središtu pozornosti i cijelo nas vrijeme vodi filozofija da je čovjek taj koji stvara nove vrijednosti i oko kojega se sve vrti - zaključuje Sever.

Šimo Orešković

predsjednik Sindikata PPDIV-a

Definirati minimalnu plaću

- U okviru SSSH radimo materijal, nalik na ovo što su napravili poslodavci, ali na naš način. To je ono što očekujemo od onoga tko će biti na vlasti. S druge strane, imamo platformu i od prošlih izbora pa ćemo vidjeti što je ova vlast od toga uopće napravila. Idemo korak dalje te smo pokrenuli inicijativu da novoj vlasti kažemo kako se mora definirati minimalna plaća i što je njezin sadržaj, a ne da poslodavci u to guraju sve i svašta. Ona bi trebala biti samo za redoviti rad od 40 sati i ništa drugo, a sve što radnik radi preko toga, mora biti dodatno plaćeno. A to nije definirano zakonom. Sindikati realnog sektora, udruženi u Savez, imat će zajednički nastup. Što će drugi, ne znam, ali zajedničkog nastupa svih sindikata sigurno neće biti - rekao nam je Šimo Orešković, predsjednik Sindikata PPDIV-a, koji je dio SSSH.

OZREN MATIJAŠEVIĆ

predsjednik HURS-a

Iluzija odavno nemamo

- Većinu onoga što je HUP postavio u formi pitanja i zahtjeva političkim takmacima mi smo zazivali i tražili u proteklom razdoblju. Naša su stajališta poznata. Nezadovoljni smo radom aktualne vlasti, osobito poreznom politikom, neuvjetima rada u realnom sektoru, neprovođenjem reformi te činjenicom da rashodovna strana proračuna nije racionalizirana, nego je nastavljen rast rashoda. I mi ćemo javno tražiti od stranaka drukčiji odnos i politiku. Što se tiče zajedničkog nastupa s drugim sindikatima, odavno nemamo iluzija da se išta može napraviti. Naši su članovi ponajprije zaposleni u realnom sektoru i naši zahtjevi ne mogu ići ruku pod ruku s obranom pozicija koje čuvaju i neki moji kolege iz drugih sindikata - kaže Matijašević.

PREPORUKE

ČLANOVIMA ZA KOGA GLASATI SINDIKATI NEĆE DAVATI

Možda ste propustili...