Kultura
NA BRODU ISPRED LUKE GRUŽ PREMIJERNO IZVEDEN BRUCKNEROV “LEDENI MJESEC”

Brodski interijer uz more posebna je kazališna scena
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

DUBROVNIK – U sklopu projekta “Pisci na Igrama”, a u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, Hrvatskog društva pisaca i Muzeja za suvremenu umjetnost iz Zagreba, premijerno je u scenskoj prilagodbi Vlatke Vorkapić izveden “Ledeni mjesec”, na brodu koji je isplovio iz luke Gruž. Premijernoj izvedbi nazočio je i sam autor Pascal Bruckner.

Brodski interijer kao kazališna scena predstavu je učinio posebnim doživljajem za brojnu publiku koja se poput četvero glavnih junaka, Franza i Rebecce te Didiera i Beatrice, ukrcala u luci Gruž na brod koji je bio poprište priče o ljubavi i mržnji, strasti i destrukciji, ali ponajviše o manipulaciji. Iza naizgled bespomoćnog i bezopasnog invalida Franza koji samo traži razumijevanje, krije se monstruozni manipulator. Odabravši Didiera i Beatrice, mladi, načitani, ali životno neiskusan par, kao sredstvo osvete, a svoju lijepu ženu Rebeccu, podrijetlom tunišku Židovku, kao mamac i žrtvu, Franz započinje svoju opasnu igru. „Ledeni mjesec“ možda je i najpoznatiji roman Pascala Brucknera, a proslavila ga je ekranizacija redatelja Romana Polanskog (pod naslovom “Bitter Moon”), s Hughom Grantom, Kristin Scott Thomas, Peterom Coyoteom i Emmanuelle Seigner u glavnim ulogama.

Scensku prilagodbu romana napravila je redateljica Vlatka Vorkapić, svjetlo je oblikovao Marko Mijatović, a glazbu napravio Dr. Jojboli. Rebeccu je igrala Sara Stanić, Franza Robert Plemić, Beatrice Marija Šegvić, a Dediera Jure Radnić.

Autor, slavni francuski filozof i pisac Pascal Bruckner, u četvrtak, 30. srpnja, u 21.30 sati u atriju palače Sponza održat će razgovor s Draženom Katunarićem i publikom. Tri dana s Brucknerom na Igrama održavaju se u sklopu manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj. D. Kovačević

Razgovor s Pascalom Brucknerom bit će večeras u atriju palače Sponza

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike