Novosti
REAKCIJE NA UKIDANJE PRESUDA IVI SANADERU

“Građani, umorni od afera, skupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije”
Objavljeno 29. srpnja, 2015.

Nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćne presude bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, priopćenjem za javnost oglasio se Transparency International Hrvatska, koji smatra da istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravednom sudskom postupku u kojem svaka institucija mora posao obavljati odgovorno, temeljito, pošteno i učinkovito.

“Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako ni u jednom trenutku svakoj stranci u postupku ne bi bilo narušeno pravo na pošteno suđenje. Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni. Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera. Želimo transparentno i pošteno društvo i od svih institucija s pravom očekujemo da odgovorno i pošteno rade posao za koji ih plaćaju svi građani”, istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Nakon objave odluke Ustavnog suda brojni su stručnjaci postavili pitanje je li najviše pravosudno tijelo rušenjem presude u slučaju Hypo srušilo i sam Ustav u dijelu u kojem se kaže da ratno profiterstvo ne zastarijeva.

U obrazloženju svoje odluke Ustavni sud je, između ostalog, naveo kako ni Županijski sud u Zagrebu ni Vrhovni sud nisu ispitali je li zloporaba položaja i ovlasti, za što se u slučaju Hypo teretilo Sanadera, bila na snazi na dan kada je stupila na snagu promjena Ustava, u lipnju 2010., o nezastarijevanju kaznenog djela ratnog profiterstva. Drugim riječima, Ustavni je zauzeo stav da se za ratno profiterstvo može kazneno progoniti samo ako do 2010. godine nije nastupila zastara.

Ingrid Antićevič Marinović, saborska zastupnica SDP-a, smatra kako je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti.

- Nije u nadležnosti Ustavnog suda da ispituje ustavnost Ustava. Hrvatski sabor je zakonodavna u ustavotvorna vlast. Prema tome, to su prerogative koje pripadaju isključivo samom Hrvatskom saboru, jedinom zakonodavnom tijelu, ali i tvorcu samog Ustava - rekla je Antičević Marinović.

Ovako ispada, dodaje Ingrid Antičević Marinović, da nismo ni trebali mijenjati Ustav.

- Tada bi bilo dovoljno zakonom produžiti zastarne rokove za one slučajeve u kojima nije nastupila zastara. Ali mi smo mijenjali Ustav upravo da se omogući procesuiranje osoba koje su sudjelovale u ratnom profiterstvu čak i onda kada je nastupila zastara - rekla je zastupnica SDP-a.(D.Pav./MS)

U KOLOVOZU NA SLOBODI?

Budući da je u postupku za Fimi mediju bivši premijer Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, bez obzira na odluku Ustavnog suda u ova dva slučaja, on će do daljnjeg ostati u Remetincu. Međutim, njegov odvjetnik Čedo Prodanović ističe kako možda tamo neće biti još dugo. "On je dobio kaznu veću od pet godina, međutim, uskoro mu istječe maksimalni rok pritvora, tako da bi trebao izići krajem kolovoza, a nadamo se i povoljnom ishodu naše žalbe na tu presudu", rekao je Prodanović.