Novosti
USTAVNI SUD

Sanaderu ukinuta presuda za slučajeve Hypo i Ina-MOL
Objavljeno 28. srpnja, 2015.

Prvu pravomoćnu presudu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i pol godina zatvora zbog ratnog profiterstva u “slučaju Hypo” te zbog primanja mita od mađarskog MOL-a ukinuo je Ustavni sud, a odluku i obrazloženje objavio je u ponedjeljak na svojoj internetskoj stranici. Ustavni sud cijeli je slučaj vratio na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Sud navodi kako se u njihovoj odluci ne propituje je li Sanader kriv za kazneno djelo ratnog profiterstva i kazneno djelo primanja mita za koja je pravomoćno osuđen, nego jesu li poštovana njegova zakonska, ustavna i konvencijska prava.

- Ustavni sud je ispitivao je li u Sanaderovom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom RH i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom - stoji u odluci.

Ustavni sud upozorava i kako se njihova odluka o ukidanju presuda kaznenih sudova u slučaju Hypo i Ina-MOL, ne smije uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, “kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi.”

U obrazloženju presude Ustavni sud naveo je kako se u slučaju Hypo, u kojem je Sanader osuđen za primanje mita od 3,6 milijuna kuna i za ratno profiterstvo, Županijski sud nije vodio pravilom da se primjenjuje zakon koji je blaži, odnosno najblaži za počinitelja. Također, u kaznenom postupku nije se primjenjivao ni zakon koji je bio na snazi u vrijeme počinjenja kaznenog djela, i to bez obrazloženja.

Prema mišljenju Ustavnog suda, ni Županijski sud u Zagrebu ni Vrhovni sud nisu ispitali je li kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti za koje je osuđen Sanader bilo u zastari na dan kada je na snagu stupila promjena Ustava u lipnju 2010. godine. To se odnosi na kazneno djelo ratnog profiterstva i nesrazmjernu imovinsku korist.

U slučaju Ina-MOL Ustavni sud je zaključio kako je povreda učinjena i time što Ivo Sanader u presudi kaznenog suda nije bio naveden kao predsjednik Vlade RH. Upravo je tako trebao biti imenovan jer je bila riječ o kaznenom djelu protiv službene dužnosti.

“Budući da se u kaznenom postupku primanje mita dokazivalo preko prethodne ocjene da su ugovori, sklopljeni između Vlade i MOL-a, suprotni interesima Republike Hrvatske: zamagljene su granice između kaznene odgovornosti podnositelja za primanje mita i političke odgovornosti Vlade za sklopljene ugovore u smislu članka 112. Ustava te je povrijeđen članak 29. stavak 1. Ustava jer se kazneni sud poslužio nedopuštenom metodom dokazivanja individualne krivnje optuženika za primanje mita,” obrazložio je Ustavni sud.

Odluka Ustavnog suda donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih odvjetnika koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u lipnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, a desetogodišnju zatvorsku kaznu smanjio na 8,5 godina.(D.Pav./MS)

ČEDO PRODANOVIĆ

odvjetnik Ive Sanadera

Sada sve kreće ispočetka

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović nije skrivao zadovoljstvo odlukom Ustavnog suda. “Naravno da nam je drago jer, na kraju krajeva, vodimo već trogodišnju upornu borbu i čitavo ovo vrijeme nailazili smo na nerazumijevanje sudova, ali ipak uvjereni smo u to da ćemo u konačnici uspjeti. Čini mi se da je Ustavni sud preuzeo na sebe ulogu korektora određenih propusta prethodnih sudova, dakle prvostupanjskog i drugostupanjskog suda", kaže Prodanović i dodaje: “Sada sve počinje ispočetka, vraćamo se na Županijski sud”, rekao je Prodanović za Media servis.

NEMA UROTE PROTIV MOL-a

Nakon objave odluke Ustavnog suda ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je to samo potvrda onoga “što stalno ističu, a to je da u Hrvatskoj ne postoji nikakva urota protiv MOL-a.” “Mi prema planu nastavljamo s arbitražnim postupkom koji posreduje u sporu hrvatske države i MOL-a”, dodao je Vrdoljak, prenosi HRT.

ODLUKA VRHOVNOG SUDA O FIMI MEDIJI KRAJEM RUJNA?

Osim ovih slučajeva, Sanader je i nepravomoćno osuđen u slučaju Fimi media, tako da odluka Ustavnog suda ne znači i njegov izlazak na slobodu. Kako je neslužbeno najavljeno, Vrhovni sud će krajem rujna raspravljati o žalbama na nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media kojom su Sanader i HDZ nepravomoćno proglašeni krivima za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi media. Sanader je zbog te afere osuđen na devet godina zatvora, a postane li ta presuda pravomoćna, morat će vratiti i 15,27 milijuna kuna koje je nezakonito stekao. HDZ je pritom kažnjen s pet milijuna kuna i oduzimanjem nezakonite koristi od 24,2 milijuna kuna.