Novosti
U ODNOSU NA PRETKRIZNU 2008.

Nakon šest godina počeo je oporavak graditeljstva
Objavljeno 28. srpnja, 2015.

Početkom ove godine usporen je pad aktivnosti graditeljstva. No, situacija u graditeljstvu i dalje je teška zbog izostanka oporavka investicijskih aktivnosti javnog i privatnog sektora, upozoravaju u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Aktivnosti u graditeljstvu u ožujku i travnju ove godine zabilježile su mali rast od 0,1 % na godišnjoj razini te zaustavljanje negativnog trenda koji je trajao uzastopno šest godina. U odnosu na pretkriznu 2008. graditeljstvo je u svom opsegu smanjeno gotovo za polovinu.

- Građevinskim tvrtkama potrebno je osigurati olakšane uvjete kreditiranja, manje kamatne stope i veću pravnu sigurnost, odnosno zajamčenu visinu kamata na kredite i druge pogodnosti - rekao je direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK Damir Percel.

Dodao je i kako se, uz spomenute mjere, trebaju ukloniti administrativne i druge prepreke, bitno poboljšati poduzetnička klima te valjano upotrijebiti članstvo RH u EU i energetski geopolitički položaj RH.

Hoće li se hrvatsko graditeljstvo, nakon šest godina kontinuiranog pada, napokon početi oporavljati, ovisi o brojnim čimbenicima. Intenzitet će oporavka ovisiti o upotrebi trenutno dostupnih potencijala, koji su bitno smanjeni u odnosu na razdoblje prije krize. Da nema mjesta pretjeranom optimizmu, pokazuju i podaci od prvih pet mjeseci ove godine, prema kojima je izdano 9,4 % građevinskih dozvola manje nego u istom razdoblju lani. Jedino je značajno povećana njihova predviđena vrijednost, za oko 14,9 %. To je nastavak prošlogodišnjeg trenda, kada se gradilo malo objekata, ali s većom financijskom vrijednošću. Pred graditeljstvom još je jedna teška godina, ali činjenica da kriza polako jenjava daje naslutiti kako će se to pozitivno odraziti i na ovu djelatnost. Valja istaknuti da sadašnji broj stanova u izgradnji i njihova korisna površina predstavljaju tek trećinu izgrađenih u 2007. ili 2008. godini. Situaciju mogu poboljšati ponajprije projekti koji će donekle spriječiti urušavanje gospodarstva i potaknuti zapošljavanje, a to su obnova ovojnica zgrada, primjena projekata javno-privatnog partnerstva na području komunalnih djelatnosti i zaštite voda, projekti izgradnje plinskih i vodovodnih instalacija, kanalizacije i drugih cjevovoda, projekti komunikacijskih i energetskih vodova. Riječ je o investicijama koje imaju relativno brz povrat uloženih sredstava.(MS)

Damir Percel

direktor Sektora za graditeljstvo i komunalno gospodarstvo HGK

Zaustaviti odlazak stručne radne snage

Jako je važno zaustaviti i odlazak stručne radne snage, osobito u svjetlu donošenja odluke o ukidanju radnih dozvola za hrvatske radnike u Njemačkoj i drugim tvrtkama članicama EU-a. Naime, iako se ne očekuje neki značajniji odljev radnika iz RH na rad u inozemstvo, financijske mogućnosti građevinskih tvrtki te sustav vrednovanja rada i nagrađivanja ne stimuliraju kvalitetne radnike, zapravo djeluju negativno, a posljedica je toga da oni svoj posao ne obavljaju potpuno odgovorno i profesionalno, ističe Percel.

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

KANDIDATURA ZA EUROPSKE IZBORE

Plenković nositelj liste HDZ-a

Najčitanije iz rubrike