Novosti
REAKCIJE NA ORGANIZACIJU MIMOHODA NA 20. OBLJETNICU OLUJE

MORH: U prvom planu na
mimohodu trebaju prije
svega biti Oružane snage RH
Objavljeno 21. srpnja, 2015.
Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano, kaže MORH

Vezani članci

PROSLAVE 20. GODIŠNJICE OLUJE

Plenković: Nedolazak saveznika na proslavu znak je neuspjeha

U vezi s mimohodom koji će biti organiziran 4. kolovoza u Zagrebu, u povodu 20. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja i raspravom o nesudjelovanju stranih vojski na njemu, Ministarstvo obrane priopćilo je kako su pozivi drugim zemljama išli putem zajedničkog pisma predsjednice RH, kao vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH i premijera.

“Središnja namjera mimohoda prije svega je davanje počasti pobjedi u Domovinskom ratu i ulozi naših Oružanih snaga. Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja prije svega je naš praznik i mimohod je namijenjen prije svega hrvatskim građanima. Stavljanje sudjelovanja gostiju iz inozemstva u prvi plan je deplasirano jer u prvom planu tijekom mimohoda trebaju biti prije svega naše Oružane snage. Sudjelovanje saveznika i partnera samo je jedan od elemenata mimohoda i svaka pozvana država sama će odlučiti i definirati na koji će način i u kojem obliku sudjelovati na mimohodu, sukladno svojim nacionalnim odlukama i običajima”, stoji u priopćenju MORH-a.

MORH ističe kako su neke države potvrdile svoje sudjelovanje te podsjeća na prošlotjednu izjavu američkog veleposlanstva u Zagrebu, gdje je potvrđeno sudjelovanje američke strane s dva visoko rangirana generala američke vojske, neke su najavile da neće sudjelovati, a od nekih se još uvijek čeka odgovor. “Hrvatska ne može komentirati razloge ili špekulirati zbog čega neke države nisu u mogućnosti sudjelovati. Hrvatska ostaje pri namjeri da dostojanstveno proslavi Dan pobjede i svi pozvani su više nego dobrodošli”, ističe MORH, te dodaje kako je poziv upućen manjem broju država s kojima Hrvatska ima značajnu obrambenu suradnju na bilateralnoj razini i u okviru multilateralne suradnje.

Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska - Progresivni savez ustvrdio je u utorak kako je otkazivanje dolaska drugih zemalja na vojni mimohod poraz hrvatske unutarnje, a ne vanjske politike.

- Oluja, koju s pravom slavimo i riječ je o jednom od najvećih dana u hrvatskoj povijesti, nažalost, kroz sve godine nije imala integrativnu ulogu - rekao je Josipović. Kaže kako je kroz sve ove godine s proslave Oluje izostala jasno pružena ruka pomirenja te podsjeća da na proslavama nisu bili čelnici srpske zajednice u Hrvatskoj.(D.Pav.)

MIRO KOVAČ

međunarodni tajnik HDZ-a

Neka Milanović održi govor u Kninu

- Pozivamo Vladu da - kada je već svojim nevještim agiranjem uprskala mimohod - bar ne uprska dostojanstveno obilježavanje Oluje u Kninu - rekao je na konferenciji za novinare međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač, prozvavši organiziranje vojnog mimohoda u Zagrebu “fijaskom Milanovićeve vlade”. “Budimo u Kninu svi zajedno. Odajmo počast braniteljima - svima onima koji su položili život za Hrvatsku i omogućili mir. Ne samo u Hrvatskoj, nego i u BiH. Milanoviću, budite hrabri i održite govor u Kninu. Ne bojte se naroda”, rekao je, između ostaloga, Miro Kovač.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike