Novosti
PROSLAVE 20. GODIŠNJICE OLUJE

Plenković: Nedolazak saveznika na proslavu znak je neuspjeha
Objavljeno 19. srpnja, 2015.

Vezani članci

ODGOVOR SRBIJANSKOM PREMIJERU

Kotromanović: Oluja je spriječila masakr veći od Srebrenice

Još nije poznato koje će strane zemlje poslati svoja vojna izaslanstva na vojni mimohod u povodu proslave 20. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja u Zagrebu. No verbalnih sukoba oko obilježavanja godišnjice ne nedostaje, kako između Hrvatske i Srbije tako i na relaciji vladajući - HDZ.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ponovio je kako Oluja ima užasne posljedice za srpski narod.

- Srbija neće likovati, ali će je uvrijediti svatko tko ode na proslavu Oluje jer se nema što slaviti - rekao je Dačić u razgovoru za RTS.

Pozdravio je što su sudjelovanje na vojnom mimohodu odbili SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Mađarska i Slovenija.

- Za nas će svakako zemlje koje budu donijele odluku o sudjelovanju u takvoj proslavi pokazati odnos prema Srbiji, prema stradanjima srpskog naroda - rekao je Dačić.

Članovi hrvatske Vlade već su ranije oštro odgovorili srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću koji je najavio kako će zbog Oluje proglasiti trodnevnu žalost te paljenje svijeće na graničnom prijelazu Ravča. Potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako ne razumije tu Vučićevu izjavu. Prirodnom smatra činjenicu da svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, slavi oslobađanje i ujedinjenje zemlje, koja je bila pod okupacijom takozvane JNA, koja se u međuvremenu pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića i paravojnih jedinica.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković (HDZ), međutim, smatra kako je nedolazak saveznika na proslavu Oluje znak neuspjeha hrvatske diplomacije i Vlade.

- Šalje se vrlo jasna poruku da ova vlada, svojom popustljivošću na vanjskopolitičkom planu prema Srbiji i nedovoljnom objašnjavanju strateške uloge Oluje, nije uspjela, te to smatramo velikim neuspjehom i nepripremljenom aktivnošću ove vlade - rekao je Plenković.(MS)

VESNA PUSIĆ

ministrica vanjskih poslova

Hrvatska ne slavi ničije stradanje u ratu

- Hrvatska ne slavi ničije stradanje u ratu, niti mnogih Hrvata, niti Srba koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske i koji se danas svojevoljno vraćaju jer procjenjuju gdje im je bolji život - rekla je Vesna Pusić i dodala: “Mislim da je sada već možda dosta upotrebljavanja ratova iz devedesetih za pokušaje političke promocije.”

Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

Najčitanije iz rubrike