Novosti
ODGOVOR SRBIJANSKOM PREMIJERU

Kotromanović: Oluja je spriječila masakr veći od Srebrenice
Objavljeno 17. srpnja, 2015.

Vezani članci

4. KOLOVOZA U ZAGREBU

SAD na proslavi Oluje

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović žestoko je u petak odgovorio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću koji je za vojno-redarstvenu akciju Oluja rekao kako je riječ o “najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svjetskog rata” te da je “teško naći tužniji dan u srpskoj povijesti”.

"Do sada nisam reagirao, ali danas stvarno moram odgovoriti. Radikalna retorika nije dobar način komunikacije. Međutim, postoje trenuci kad jednostavno treba ukazati na činjenice”, priopćio je Kotromanović.

“Cijelo ovo vrijeme naša namjera je bila da nacionalni praznik oslobođenja zemlje držimo dalje od međudržavnih odnosa. Proslava 4. i 5. kolovoza daleko je iznad toga. Komentari osobe koja je '90-ih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju - nisu nimalo vjerodostojni. Na ove najnovije pokušaje balansiranja krivnje i izjednačavanje žrtve i agresora želim jasno reći - vrlo dobro znamo tko je bio agresor, a mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva. Operacija Oluja bila je legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice. I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid”, stoji u priopćenju ministra Kotromanovića.

Dodaje kako “sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice”.

“Rat se vodio u Hrvatskoj i BiH. Hrvatska je u posljednjih 20 godina izgradila državu koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše. I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed”, zaključio je Ante Kotromanović.(MS)

Mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati Oluju jer bi se bez nje morao ispričavati za još jedan genocid, ističe Kotromanović

Možda ste propustili...