Mozaik
VELIK INTERES ZA LUTKARSKU LIKOVNU RADIONICU

Morske vile na krilima dječje mašte
zaplovile prostranstvima Vinkovaca
Objavljeno 16. srpnja, 2015.

Pokazati kreativnost, a pritom se ne ozlijediti jer su korištene škare, igle i poseban pribor koji se ne koristi u dječjoj igri, bio je moto djevojčica koje su bile okupljene na jednoj lijepoj Lutkarskoj likovnoj radionici u organizaciji Gradskog kazališta Joza Ivakić, u Vinkovcima, a pod stručnim vodstvom Mirne Levaković Lombarović ing. diz., poznate vinkovačke modne kreatorice.

- Kroz razgovor s ravnateljem Gradskog kazališta Joza Ivakić Zdenkom Rečićem rodila se gotovo zajednička ideja za Lutkarsku likovnu radionicu. Na radionicu smo pozvali djecu uzrasta od 5. do 8. razreda. Interes je bio velik, a bilo je zainteresiranih i mlađih dobnih skupina te i izvrsnog prijedloga da u radionici sudjeluju i roditelji s djecom, sigurni smo da ćemo već u jesen nastaviti s radionicama. Sav pribor osiguralo je Gradsko kazalište, a lutke ostaju u vlasništvu mladih kreativaca. Najbolje kazališne lutke bit će nagrađene godišnjom pretplatom na dječje kazališne predstave - istaknula je Mirna Levaković Lombarović, te je dodala:

“Da bi nam djeca bila bogatija duhom te se razvila u kompletne i tržištu konkurentne buduće članove društva, trebamo ih poticati da razvijaju kreativnost i umjetničko izražavanje. Još su stari Grci poticali svoju djecu da crtaju ljudske figure kako bi razvili osjećaj za sklad jer prema zlatnom rezu (Božjem rukopisu), ljudsko je tijelo najbolji primjer sklada. Povijest nam nudi toliko toga dobroga pa ne moramo učiti na vlastitim pogreškama”, rekla je Lombarović.

Cilj je bio kazalište približiti djeci, odnosno djecu kazalištu te ih potaknuti da posjećuju kulturne ustanove kako kazalište tako i muzeje, galerije, knjižnice.

U radionici su sudjelovale: Ema Žoldin, Ema Puljić, Ana Ištvan, Ana Periškić, Dorja Dujmić, Barbara Jurić, Sara Dorić i Lara Maršić.

Kako su nam rekle Ana Ištvan i Lara Maršić na ovoj Lutkarskoj likovnoj radionici je bilo jako lijepo, mnogo su toga naučile i zahvalile Gradskom kazalištu Joza Ivakić na organizaciji, te Mirni koja im je mnogo pomogla sa svojim znanjem.

Djevojčice su pokazale veliku kreativnost tako da im je samo ponekad bila potrebna pomoć oko tehničkih rješenja.

- Kako je vrijeme ljetnih praznika svi već pomalo razmišljamo o ljetovanju na moru, tako smo naše lutke nazvali morske vile - istaknula je za kraj Mirna Levaković Lombarović.M.Kokaj

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike