Novosti
STRANCI I DALJE ILEGALNO PRISTIŽU

Ludiranje oko Liberlanda:
Uhićeni Brazilac, Nizozemac i
dva Čeha, otimali se policiji
Objavljeno 6. srpnja, 2015.

“Invazija” stranih državljana na područje samoprozvane države Liberland ne jenjava. Naime, u nedjelju su navečer policajci na šumskom području Gornja Siga izvan mjesta graničnog prijelaza u nezakonitom prelasku državne granice između Hrvatske i Srbije zatekli po jednog državljanina Brazila i Nizozemske te dva državljanina Češke.

No stranci se nisu tako lako htjeli predati hrvatskim vlastima, pa su policajci morali upregnuti sve svoje snage da bi ih priveli. U ponedjeljak je četvorka privedena prekršajnom sucu u Belom Manastiru, gdje se očekivalo da će platiti novčanu kaznu.

Hrvatska se na internetskoj stranici liberlandpress.com naziva agresorom koji silom odvodi civile i volontera Crvenog križa s tzv. slobodnog otoka. Ondje se navodi da se radilo Dancu, a ne Nizozemcu. Na facebook-stranici Liberlanda čak su objavljene fotografije uhićenja muškarca koji se otimao kako god je znao i bježao trojici hrvatskih policajaca. Neki i trčeći kroz vodu te noseći zastavu Liberlanda. Ipak su ih policajci na kraju uspjeli svladati i odvesti u policijsku postaju.

Ostali su uhićeni dok su iz Srbije pristizali u čamcima.

Facebook-stranica Liberlanda prikupila je već 164 tisuće osoba koje ju prate, a komentari stranaca koji su povjerovali u ovu fantomsku državu vrlo su zanimljivi. Naime, nakon što je objavljen tekst u sklopu kojeg su i fotografije privođenja, neki od komentara su: “Hrvatska agresija mora stati!” i “Liberland treba vojsku”. Među objavama našla se i ona u kojoj se samoprozvani predsjednik Vid Jedlička sastao s poznatim arhitektom s kojim je razgovarao o mogućoj suradnji na području Liberlanda.S.Lacić

NAJAVLJEN LET ZA LIBERLAND

Na facebook-stranici tzv. Liberlanda za 24. srpnja najavljuje se let aviona Air-Liberlanda. Prema najavi, u njemu će biti 40-ak mjesta, a letjet će do Osijeka (kako navode - pokraj Liberlanda). Let će navodno krenuti iz Praga. Za let ima zainteresiranih, no neke ipak muči hrvatska policija pa pitaju hoće li i njih privesti iako su došli avionom.